Játékosvédelem

Hasznos tartalmak, kérdések és válaszok a játékosvédelem fókuszában. Légy képben, ismerd a lehetőségeidet és játssz felelősséggel!

A 18-as karika és ami mögötte van

Azon talán senki nem lepődik meg, hogy 18 év alattiak sem dohányterméket, sem alkoholt nem vásárolhatnak legálisan Magyarországon, azt viszont valószínűleg jóval kevesebben tudják, hogy egy kaparós sorsjegy megvétele az újságárusnál, az online szerencsejáték vagy éppen a sportfogadás is tilos számukra. Túlzásba esni, függővé válni nemcsak felnőttkorban, hanem fiatalon is lehet, éppen ezért vezették be a 18 év alattiak fokozott védelméről és játéktilalmáról szóló intézkedéseket. Ezek lényege, hogy az említett életkori csoportba tartozók – a tombolajáték kivételével – szerencsejátékban nem vehetnek részt, függetlenül attól, hogy személyazonosításhoz kötött játékokról (játékkaszinó, kártyaterem, távszerencsejáték, online kaszinójáték) vagy személyazonosításhoz nem kötött játékokról (pl.: lóversenyfogadás, lottójátékok, kaparós sorsjegyek) van-e szó.

A csábítás nyilvánvalóan nagy, hiszen egy okostelefonos appal is lehet nagyot kaszálni, ha mellénk áll a szerencse – pláne akkor, ha sportrajongók vagyunk, a baráti társaságunkban pedig többen is akadnak, akik rendszeresen játszanak, mi meg egyszerűen nem szeretnénk kimaradni a jóból, kilógni a sorból. Viszont annak is nyilvánvalónak kell(ene) lennie, hogy ezernyi egyéb módja van annak, hogy egy 18 év alatti kiteljesedjen, élményeket szerezzen, kitűnjön, barátkozzon, elismerést vívjon ki, egyszóval: valakinek érezze magát.

A felnőttek, a család irány- és példamutatása kulcsszerepet tölt be az érzékeny korosztályba tartozók szerencsejátéktól való távol tartásában – nagy szavak, de motivációval és a valós alternatívák felvonultatásával tényleg csodákat lehet tenni. Lehet ugyanakkor bármilyen erős a tiltás, bármilyen kifinomult a szerencsejáték-szolgáltatók szűrőrendszere, bármilyen összetartó egy család, a túlzásba vitt szerencsejáték káros hatásai, a függőség tünetei a 18 év alattiaknál is jelentkezhetnek, mivel megszeghetetlen szabályok és kijátszhatatlan biztonsági rendszerek nem léteznek. Jó tudni, hogy a család, a barátok és az iskola segítsége mellett az orvosokra, a pszichológusokra, a családsegítőkre és a szociális munkásokra is számíthatnak a bajba jutott fiatalok.

 

Ha egy játékos úgy érzi, hogy szorongást, negatív érzéseket generál benne a játék, illetve hogy kezdi elveszíteni a kontrollt felette, úgynevezett adósságcsapdába kerül, akkor érdemes időben segítséget kérnie. A játékosok felkereshetik a szerencsejáték-felügyeleti hatóságot a +36-1/550-2500 telefonszámon, valamint a játékosvédelmi zöldszámot is hívhatják a +36-80/205-352 telefonszámon.

https://sztfh.hu/tevekenysegek/szerencsejatek-felugyelet/jatekosvedelem/

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 50.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)