Játékosvédelem

Hasznos tartalmak, kérdések és válaszok a játékosvédelem fókuszában. Légy képben, ismerd a lehetőségeidet és játssz felelősséggel!

Az online fogadás és a marihuána változásokat idéz elő az állami adóalapokban

Az USA államai régóta alkalmaznak „bűnadókat” olyan tételekre, mint az alkohol, sör, cigaretta, más dohánytermékek és a bor, a bevételek növelésének eszközeként. Az utóbbi időben a marihuána és a sportfogadás is hozzá lett adva a listához, ami egyes államok bevételi összetételének megváltozását jelenti.

Jelenleg 38 állam és Washington DC engedélyezi a sportfogadás valamilyen formáját, jóval megelőzve azt a 25 államot, amely engedélyezi a felnőttek rekreációs kannabiszfogyasztását. A Moody’s Investors Service mind a szabályozott sportfogadást, mind a rekreációs célú füvet az állami és helyi bevételek kulcsfontosságú motorjának tekinti.

„Az átálló fogyasztói preferenciák, különösen az alkohol és a dohányzás tekintetében, továbbra is befolyásolják a kormányok által előállítható adóbevételek mennyiségét” – áll a kutatóintézet jelentésében. „A magánipar ennek megfelelően reagál, az átalakuló termékkínálat folyamatosan alakítja a „bűnadó” alapját. Az adókulcsok országszerte eltérőek, ami befolyásolja az államok és helyi kormányok által előállítható bevétel mennyiségét, és változatos hatást gyakorol a fogyasztói magatartásra.”

A szerencsejáték-szolgáltatók gyakran csábítják az állami szabályozó hatóságokat azzal az ötlettel, hogy magasabb bevételeket hozhatnak azáltal, hogy engedélyezik a fogadási kiterjesztést. A marihuána saját adózási előnyökkel jár, ami megmagyarázza, hogy néhány állam miért mozdult gyorsan annak érdekében, hogy mind a sportfogadást, mind a rekreációs marihuánát engedélyezze.

A fogadási és marihuánaadók egyre fontosabbak az államok számára

A Pew szerint 2024-ben az amerikaiak több mint fele olyan államban él, ahol valamilyen formában rövid vagy hosszú távú költségvetési hiány mutatkozik. Az olyan nagy államok, mint Kalifornia, New York és Pennsylvania a legsúlyosabb költségvetési problémákkal küzdenek.

Ebből a trióból Kalifornia semmilyen formában nem engedélyezi a sportfogadást, de az Egyesült Államok két legnagyobb online sportfogadási piacának New York és Pennsylvania ad otthont. Ez a két állam alkalmazza a két legmagasabb adókulcsot is erre a tevékenységre.

„Az államok jelentős adókat vetnek ki a sportfogadó irodák bruttó játékbevételére, bár egyes államok lehetővé teszik bizonyos költségek levonását, ami hosszú távon kihat az üzleti életképességre” – tette hozzá a Moody’s.

Néhány állam lehetővé teszi a fogadási szolgáltatóknak, hogy levonják a promóciós kiadásokat adóköltségeikből, de néhányan aktívan próbálják bezárni ezt a kiskaput, mert ha ezt a gyakorlatot megszüntetik, valószínűleg növekedni fog a bevétel az államok számára.

A fogadási és marihuánaadók fontosabbak az alkohol és a cigarettaadóknál

A Moody’s megjegyezte, hogy azok az államok, amelyek az alkohol és a dohány mellett a marihuánát és a sportfogadást is megadóztatják, „a saját forrásból származó bevételek legalább 2,5%-át generálják”, míg a szeszes italok és a dohánytermékek esetében ez az arány csak 0,7%. Ráadásul a fogadás és a marihuána társadalmi elfogadottsága egyre nő.

„Eközben az online sportfogadás robbanásszerűen növekvő népszerűsége arra sarkallja a kaszinóüzemeltetőket, hogy nagyobb mértékben fektessenek be a mobiljátékba” – állapította meg az ügynökség.

Többek között ezek azok az okok, amelyek miatt az olyan államok, mint például Illinois (sportfogadás) és New Jersey (iGaming), adóemelésre törekszenek az internetalapú fogadások esetében. A Moody’s megjegyezte, hogy az alkoholadóbevételek növekednek sok államban, és a dohányadók meglepően stabilak.

 

(A kiemelt kép illusztráció, forrása: Pixabay)

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 50.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)