Játékosvédelem

Hasznos tartalmak, kérdések és válaszok a játékosvédelem fókuszában. Légy képben, ismerd a lehetőségeidet és játssz felelősséggel!

Belgium, ahol tényleg komolyan veszik a játékosvédelmet

Belgiumban tovább szigorítják a heti befizetési korlátot.

Az új limit 200 euró hetente.

A belga Miniszterek Tanácsa elfogadta az új jogszabálytervezetet, amelyben 500 euróról 200 euróra csökkentik a szerencsejátékok heti befizetési maximumát. A korábbi 500 eurós befizetési limitet a globális világjárvány által, az országot érintő kihívásokra válaszul vezették be. A karantén idején túl sokan játszottak és vesztettek az online kaszinókban, emiatt kellett bevezetni anno a korlátozást. Ugyan már nincsenek karantén kötelezettségek, de a hatóságok felismerték a jogszabály pozitív hatását, és nem csak megtartották a szabályozást, hanem még jelentősen szigorítanak is rajta.

Vincent Van Quickenborne belga igazságügy-miniszter múlt pénteken mutatta be a törvény tervezetét. A miniszter azzal érvelt, hogy a csökkentett limit javítja a játékosok védelmét az országban. Emellett Van Quickenborne javasolta az állami önkizárási rendszer, az EPIS korszerűsítését is, mivel az jelen pillantban csak a hagyományos kaszinókra vonatkozik.

Az eredeti elképzelés még ennél is szigorúbb lett volna, mert a 200 Eurós korlátot az összes szolgáltatóra együttesen akarták bevezetni, de ez a rész végül nem kerül bevezetésre. Így a befizetési korlát továbbra is szerencsejáték-webhelyenként értendő. Ez azt jelenti, hogy a játékosok annyiszor költhetnek 200 Eurót szerencsejátékokra hetente, ahány online kaszinóban játszanak.

Amennyiben a játékos többen szeretne befizetni mint 200 Euró, akkor nem csak az Állami Szerencsejáték Bizottságnak, hanem a Nemzeti Banknak is jóvá kell hagynia a kérelmet. Ezekről a játékosokról egy játékosnyilvántartást vezetnek, a játékosokat folyamatosan ellenőrzik majd. Amennyiben bármiféle tartozásuk lesz a jövőben, azonnal megszűnik a speciális engedélyük és ők is a 200 Eurós korlát alá fognak esni.

Hatálybalépés előtt a törvénytervezetet jóvá kell hagynia az Adatvédelmi Hatóságnak és az Állami Tanácsnak is, de valószínűleg ezek a hatóságok sem gördítenek akadályt a törvény életbe lépése elé. A törvény 2022. október 20-ától lesz hivatalos.

Ugyan a törvény szigorítása elsősorban a játékosok védelmét szolgálja, de ezentúl talán segít a takarékoskodásban is, ami most az egyik legfontosabb téma Európában.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)