Játékosvédelem

Hasznos tartalmak, kérdések és válaszok a játékosvédelem fókuszában. Légy képben, ismerd a lehetőségeidet és játssz felelősséggel!
Játékosvédelem - 3%

Ezentúl nem jut pénz játékosvédelemre a kaszinók adójából!

Az eddigi gyakorlat az volt, hogy a játékkaszinók és online kaszinók a játékadójuk három százalékát kötelesek voltak a szerencsejátékosok védelmére, karitatív célokra fordítani. A pénteki Magyar Közlönyben megjelent egy kormányrendelet, amely szerint ez a 3%-ot a rezsivédelmi alapba irányítja a kormány, azaz nem lesz több forrás játékosvédelemre!

Ez idáig a kaszinók játékadójáról a 35. § (4) törvény rendelkezett, amely szerint: „A játékkaszinók és online kaszinók játékadójának 3%-át játékosvédelmi vagy karitatív célra kell fordítani.” A 3%-ból tartották fent a játékosok által ingyenesen, 0-24 óra között hívható telefonos ügyfélszolgálatot (zöld szám), a játékosoknak a szociális ellátórendszer keretében elérhető közösségi ellátásokról szóló figyelemfelhívó, illetve folyamatos tájékoztatás biztosítását. Ezek mellett ebből jutott pénz a szerencsejátékkal kapcsolatos, esetleges káros mentális, pszichikai vagy szociális hatások megelőzésére, kezelésére.

A törvény lényege az volt, hogy a játékadó három százalékát olyan célokra kell fordítania a szerencsejátékkal foglalkozó cégnek, amivel segíteni tudják a játékosokat a negatív hatások kivédésében. A pénteken hozott kormányrendelettel a játékadónak ezt a részét a rezsivédelmi alapba irányítják. Tehát ezentúl a szerencsejátékosok védelmére nem lesz külön forrás.

Ez egy nagyon komoly döntés, nagyon súlyos következményei lehetnek.

A laikusok úgy gondolják, hogy válság idején nagyon komolyan visszaesik a kaszinók forgalma. Sajnos ez pontosan fordítva van. Minél szegényebb egy társadalom, annál többen kezdenek játszani. Sokan úgy gondolják, hogy a kilátástalan helyzetükből ez az egyetlen kiút a szerencsejáték. Egyre többen vesznek lottót, sorsjegyet és egyre többen mennek kaszinóba az utolsó forintjaikból. Az igazság az, hogy van egy-két szerencsés, aki nyer, és hetekre-hónapokra megoldódik az élete, de sajnos az esetek nagy többségében az utolsó forintokat is elveszítik a játékosok. Ezek után jönnek az egyéni, családi drámák, tragédiák…

Amennyiben komolyan gondolják a kaszinók, hogy ők FELELŐS JÁTÉKSZERVEZŐ-k, akkor valamilyen formában megoldják, hogy legalább a zöld szám továbbra is működjön, ne kelljen megszűnnie forráshiány miatt.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)