Játékosvédelem

Hasznos tartalmak, kérdések és válaszok a játékosvédelem fókuszában. Légy képben, ismerd a lehetőségeidet és játssz felelősséggel!

Franciaország új szerencsejáték rekordokat döntött 2023-ban

Az országban a biztonságos és fenntartható szerencsejáték-ipar előmozdítására irányuló, folyamatban lévő intézkedések kifizetődőnek tűnnek, mivel az üzemeltetők lenyűgöző növekedést könyveltek el.

A francia szerencsejáték-ipar jelentős fellendülése a francia Nemzeti Szerencsejáték Hatóság (ANJ) által közzétett adatok szerint 2023-ban rekordot döntött, a bruttó szerencsejáték-bevétel (GGR) elérte a 13,4 milliárd eurót (14,34 milliárd dollár). Ez a szám 3,5%-os növekedést jelent az előző évhez képest, amely szintén rekordokat döntött. A GGR növekedése több ágazatot is átívelt, jelentős növekedést mutatva mind a kaszinók, mind az online szerencsejátékok területén.

A növekedés konzisztens marad a legtöbb ágazatban

Míg Franciaország szerencsejáték-piacának növekedése némileg elmarad az 5,5% -os európai átlagtól, a kizárólagos jogokkal rendelkező szolgáltatók, mint a Française des Jeux (FDJ) és a PMU továbbra is uralják az iparágat, és 2023-ban a teljes üzletág több mint felét teszik ki. Csak az FDJ 27 millió játékossal büszkélkedhet, és lenyűgöző lendületet tanusít, mivel az első negyedéves eredményei jelentős növekedést mutattak.

A kaszinók teljesítménye is jelentősen megugrott, 2,7 milliárd eurós (2,89 milliárd dolláros) rekord GGR-vel, ami 8,1%-os növekedést jelent az előző évhez képest. Az online szerencsejáték követte ezt a trendet, és jelentős növekedést könyvelhetett el, mivel a teljes GGR elérte a 2,3 milliárd eurót (2,46 milliárd dollárt), elsősorban a sportfogadások, a póker és a lóversenyek miatt. A sportfogadás tette ki az online GGR 63,3%-át, ami 6,4%-os növekedést tükröz.

A lenyűgöző pénzügyi adatok ellenére a regisztrált egyéni játékosok száma 7,3%-kal csökkent, míg az aktív fiókok száma 3,9%-kal esett vissza. Ezek a számok azt jelezhetik, hogy az ágazat elérte az egyensúlyi állapotot, korlátozva a jövőbeli növekedési lehetőségeket. Egy ilyen jól fejlett iparág megnehezítheti az új vállalatok belépését az ágazatba, ami korlátozza a versenyt.

Az ügyfelek biztonsága továbbra is prioritást élvez az ANJ számára

Az ANJ elnöke, Isabelle Falque-Pierrotin hangsúlyozta, hogy éberségre van szükség a növekedés közepette, különösen a túlzott szerencsejátékkal kapcsolatos aggodalmak kezelésében. Kiemelte az ANJ elkötelezettségét amellett, hogy az elkövetkező években prioritásként kezeli a problémás szerencsejátékkal kapcsolatos magatartásformák visszaszorítását. A szabályozó hatóság gyakran felülvizsgálja kármegelőzési stratégiáit, biztosítva, hogy azok összhangban maradjanak az iparági trendekkel.

Az olyan jelentős sportesemények, mint az Euro 2024 labdarúgó Európa-bajnokság és a párizsi olimpiai játékok közeledtével az üzemeltetőknek fokozott óvatossággal kell eljárniuk a kiskorúak szerencsejátékának megelőzése és a kockázatos viselkedés nyomon követése terén. Az ANJ bizonyította, hogy hajlandó fellépni azokkal a szolgáltatókkal szemben, amelyek nem felelnek meg szigorú normáinak, mivel nemrég 179 bejegyzést törölt a szankcionált sportfogadóirodák listájáról.

„A piac egészséges állapota azt mutatja, hogy az igényes szabályozás nem akadálya a fejlődésnek” – mondta Isabelle Falque-Pierrotin, az ANJ elnöke.

A szerencsejáték-ágazat különböző szegmenseinek erőteljes teljesítménye alátámasztja a franciaországi szerencsejátékpiac fejlődését. Az ágazat fejlődésének új szakaszába lépve a hatóságok továbbra is elkötelezettek a felelős szerencsejátékok biztosítása mellett. Az ANJ közelmúltbeli fellépése a fogyasztóellenes feltételek ellen kiemeli proaktív hozzáállását, ami szintén az egészséges piac jele.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 50.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)