Játékosvédelem

Hasznos tartalmak, kérdések és válaszok a játékosvédelem fókuszában. Légy képben, ismerd a lehetőségeidet és játssz felelősséggel!
finn jogszabályozás

Jogszabályi változások Finnországban

Közismert tény, hogy Észak-Európában nagyon magas az online szerencsejátékosok száma függetlenül attól, hogy pókerről, kaszinóról, bingóról vagy sportfogadásról van szó. Ez alól Finnország sem kivétel. A legutolsó felmérések szerint a lakosság 2,5%-a szerencsejátékfüggő, és közülük minden 5. személy úgy nyilatkozott, hogy a szinte mindenhol (üzletekben, élelmiszerboltokban, benzinkutakon, kioszkokban, kávézókban, sőt éttermekben is) elérhető nyerőgépek nagyon megnehezítik a függőségük leküzdését, kontrollálását.

Ezeknek a felméréseknek köszönhetően jövő csütörtöktől (szeptember 1.) jelentős változások lesznek Finnországban a felelős szerencsejáték előmozdítása érdekében.

Veikkaus a finn állam 100%-os tulajdonában lévő fogadóiroda hálózat, amely monopóliummal rendelkezik az országban, ugyanez a cég üzemelteti az összes pénznyerő automatát is A nyerőgépek egy központi szerveren futnak (hasonlót próbáltak bevezetni Magyarországon pár évvel ezelőtt), emiatt nagyon könnyű egy egységes önkizáró/önkorlátozó rendszer bevezetése. Ahhoz, hogy a rendszer megbízhatóan működjön, szükség van arra, hogy a játékosok hitelesítsék magukat. Ezt az intézkedést már tavaly nyáron bevezették. Azóta a játékosoknak a Veikkaus kártyájukkal, telefonjukkal vagy a törzsvásárlói fiókjukhoz kapcsolódó fizetési kártyájukkal igazolniuk kell a személyazonosságukat.

A mostani szabályozással a játékmenü láthatóságát korlátozzák a nyerőgépeken. Azaz, amíg a játékos nem validálta magát, addig a menüt sem éri el. További szigorítás a jogszabályokban, hogy az élelmiszerboltokban lévő gépeken csak 9:00-21:00 óra között lehet játszani. A nem élelmiszerboltokban lévő automatákra nincsen hasonló szigorítás.

A legkomolyabb változás, hogy ezentúl teljes önkizárást kérhetnek a játékosok csakis a játékgépekkel kapcsolatban. Az önkizárást a Veikkaus online felületein vagy személyesen az ügyfélszolgálatunkon lehet kérvényezni.

Annyi azért megállapítható ezekről az intézkedésekről, hogy ezek csak látszatintézkedések. Ha valóban komolyan gondolnák a szigorításokat, akkor a nyerőgépek számát és azok elérhetőségét kéne radikálisan csökkenteni.