Játékosvédelem

Hasznos tartalmak, kérdések és válaszok a játékosvédelem fókuszában. Légy képben, ismerd a lehetőségeidet és játssz felelősséggel!
Játékosvédelmi szabályok

Mennyire jók a magyar játékosvédelmi szabályok és intézkedések?

Lépésről-lépésre végig nézzük az intézkedéséket, kiértékeljük őket és bizonyos esetekben össze is hasonlítjuk például az MGA (máltai szerencsejáték szövetség) engedélyekkel rendelkező termek játékosvédelmi intézkedéseivel.

1. Validáció

Magyarországon addig nem tud elkezdeni pénzben játszani a játékos, amíg végig nem ment a validációs folyamaton.

Első lépcsőben a játékos kitölti a weboldalon a regisztrációs felületet, majd feltölti a dokumentumait a rendszerbe. A folyamat részeként a rendszer kiküld egy validációs e-mailt a játékosnak az általa megadott e-mail címére. A validációs e-mailben lévő linkbe bele kell klikkelnie a játékosnak, ezzel bizonyítva, hogy hozzá tartozik az e-mail cím.

Ezután töltheti fel a játékos a személyes dokumentumait (általában személyi és lakcímkártya) illetve van olyan szolgáltató, amelynél lehetőség van, hogy csak a dokumentum számát kell megadni.

Az ügyfélszolgálatos munkatárs összehasonlítja a játékos által megadott személyes adatokat, a dokumentumon lévő adatokkal és ha mindent rendben talál, jóváhagyja a játékosi profilt, a játékos innentől kezdve tud befizetni.

Talán még annyival lehetne még biztosabbá tenni a validációs folyamatot, hogy a játékosok mobilszámára menne ki ellenőrző kód. Ebben az esetben a telefonszámla is a validáció része lehetne minden magán előfizető esetében. A szolgáltatók csak 18 éven felüli személyekkel kötnek szerződést, azaz ez még egy bizonyíték lehetne arra, hogy a játékos nem kiskorú.

A máltai engedélyekkel rendelkező termekben a játékos szintén kitölti a regisztrációs felületet, de ekkor még nem kell feltöltenie a dokumentumait. Amint kitöltötte a regisztrációs űrlapot, onnantól kezdve be tud fizeti és el tud kezdeni pénzben játszani. Dokumentumokat csak az első kifizetés előtt kell feltölteni. A máltai termekben nagyon sok kifizetés kérelem beragad, mert a gondok csak a kifizetésnél derülnek ki. Ez így egyáltalán nem jó játékosvédelmi szempontból, itt csak az a szempont érvényesül, hogy a játékos minél előbb fizessen be és kezdjen veszíteni.

A két folyamat közül egyértelműen a magyar egy sokkal korrektebb eljárás. Addig ne játsszon a játékos, amíg nem győződtek meg róla, hogy valóban 18 éves elmúlt.

Játékosvédelmi szempontból nagyon fontos extra a magyar termeknél, hogy a validáció során a szervező meggyőződik arról is, hogy a játékos rajta van-e a sérülékeny játékosok listáján. Ha igen, akkor automatikusan megtagadja az oldalra való belépést.

2. Önkorlátozó intézkedések

a. Önkizárás:

Itt a magyar gyakorlat sajnos nagyon-nagyon rossz.

Ha a játékos ki akarja zárni magát a játékból, akkor először ki kell töltenie egy PDF adatlapot, a validált e-mail címéről vissza kell küldenie az adott terem ügyfélszolgálatának és ha ők minden adatot jónak látnak, akkor kizárják a játékost. Ez így borzasztóan rossz.

A törvényalkotó szándéka az volt, hogy ha valaki úgy érzi, hogy elvesztette a kontrollt, akkor azonnal zárhassa ki magát a játékból.

Abban a formában, ahogy most intézhetik a termek az önkizárást, az csak nekik jó.

A játékosok 90-95%-a nem tölti ki a PDF dokumentumot és vissza sem küldi. Ez így nem játékosvédelem, ez ebben a formában online kaszinó profit védelem.

A máltai engedéllyel rendelkező termekben van egy úgynevezett „cool off” gomb, amelynek a megnyomásával a játékos 72 óráig ki tudja zárni magát. Ha letelik a 3 nap, akkor minden további nélkül újra játszhat. Ha ezt kevésnek találja, akkor minden tovább nélkül ki is zárhatja magát. Ezzel csak annyi a gond, hogy ha meggondolta magát, akkor ír az ügyfélszolgálatak és ők általában 24 óra múlva vissza is engedik. Erre lehetőséget nyújt a törvény.

Magyarországon ennél sokkal szigorúbb a szabályozás (feltételezve, hogy a játékos végig csinálja a fent említett önkizárási folyamatot). A magyar jogszabályok alapján a játékos annyi időre kell kizárni, amennyire kérte (maximum 5 év lehet). Annyi könnyebbség van, hogy ha a játékos 180 napnál hosszabb periódust adott meg, akkor fél év után kérvényezheti a folyamat feloldását, de ott még mindig mondhat nemet a kaszinó.

Úgy gondoljuk, hogy játékosvédelmi szempontból a legjobb megoldás a 2 folyamat kombinációja lehetne. Azaz amint a játékos ki akarja zárni magát a rendszerből, megnyomja az önkizárás gombot és a játékból azonnal kirakja a rendszer. Megkapja a PDF dokumentumot és van 72 órája, hogy visszaküldje. Amint kitöltve visszaküldte, elindul az önkizárási folyamat. Ha nem küldi vissza, akkor 72 óra után, ír egy e-mailt az ügyfélszolgálatnak, amelyben lenyilatkozza, hogy nem akarja visszaküldeni a dokumentumot és egyidejűleg kéri, hogy a státuszát állítsák újra aktívra. Ezzel az eljárással sokkal jobban érvényesül a jogalkotói akarat. Játékosvédelmi szempontból is sokkal hatásosabb, hiszen a játékos nem tud akkor játszani, amikor már elvesztette a kontrollt és olyan pénzeket is kockáztathat, ami rá illetve a családjára nézve egzisztenciális gondokkal járhat.

b. Veszteség- illetve befizetési korlát:

Ezek az önkorlátozó intézkedések teljesen megegyeznek szinte az összes szabályozott piacon. A játékos napi, heti, illetve havi időintervallumban maximálhatja, hogy mennyit akar befizetni illetve veszteni. Ez így teljesen rendben van, ez a játékosvédelem alapja.

Itt a lényeges különbség a magyar és a külföldi szolgáltatóknál, hogy (mivel Magyarországgal ellentétben az intézkedést vissza is lehet vonni), ezek a korlátozások megújulnak.

c. Tétrakási korlát:

Ez egy teljesen felesleges és értelmezhetetlen korlátozás. Könnyen előfordulhat, hogy a játékos beállít egy tétrakási limitet, és annak ellenére, hogy nyerőben van, nem tudja folytatni a játékot.

Önkorlátozások, amelyek nem léteznek, de valószínűleg nagyon sok játékos alkalmazná:

Az egyik önkorlátozás, amelyet nagyon sok játékos használna a nyereség limit. A játékos beállíthatna egy profit szintet (pl: 1.000 Euró plusz az adott egyenleghez képest), amelyet garantáltan megnyer aznap, feltéve, hogy lesz olyan pillanat a nap folyamán, amikor legalább ekkora a profitja. Amennyiben a profit 1.000 Euró felett van, akkor tudna továbbra is játszani, de 1.000 Euró alá már nem tudna visszaveszteni. Ez egy nagyon hasznos önkorlátozás lehetne, a termek nagyon nem örülnének neki.

A másik általunk kigondolt önkorlátozási lehetőséget valószínűleg kevesebb játékos használná, de ez is komoly segítség lenne. A játékos eldönthetné, hogy ne lehessen visszafordítani azokat a pénzeket, amit ő már egyszer kirakott, mint kifizetési igényt. Erre lehet azt mondani, hogy maximum befizet újra kártyával, de a 2 nem ugyanaz. Sokkal könnyebb egy kifizetést visszafordítani, mint használni újra a kártyát. Ráadásul a kártyának is lehetnek befizetési korlátjai, azaz ez is segítség lehetne a játékosnak.
Ezen kívül nagyon hiányzik a jogszabályokból az RTP (Return to Player) szabályozása. Ez egy nagyon sokrétű kérdés, amellyel egy külön cikkben foglalkozunk.

Összességében annyit lehet mondani a magyar online szerencsejáték szabályozásról, hogy jó, de bizonyos részeknél ráférne komoly pontosítás illetve átalakítás.