Játékosvédelem

Hasznos tartalmak, kérdések és válaszok a játékosvédelem fókuszában. Légy képben, ismerd a lehetőségeidet és játssz felelősséggel!
RTP

Minden, amit érdemes tudni az RTP-ről

Mit is jelent pontosan az RTP?

A Return to Player rövidítése, amely magyarul annyit jelent, hogy vissza a játékoshoz. Azaz ez a százalék mutatja meg, hogy az adott játék 100 egység tétből mennyit juttat vissza a játékoshoz. Minél közelebb van a 100%-hoz ez a mutató, annál kedvezőbb a játékosnak. Ez a mutató az ellentéte az úgynevezett House edge-nek, ami azt mutatja meg, hogy az adott játékban 100 egység tétből mennyit tart meg a kaszinó. Tehát, ha egy adott játékot nézünk, akkor a RTP + a house edge = 100%. Nagyon fontos, hogy az RTP a játékszerveren megjátszott több száz millió pörgetés után mutatja azt az értéket, amit a játékoknál kiírnak. Emiatt fordulhat az elő, hogy a játékos nyer vagy sokkal többet veszít, mint az az RTP-ből követezne.

A játékosvédelmi cikkben már megírtuk, hogy mennyire fontos szerepe van/lenne az RTP szabályozásának játékosvédelmi szempontból. A mostani szabályozási folyamatok pontosan ellentétes irányba mutatnak.

A magyar szabályozásban meg sem említik az RTP-t és ez az egyik legnagyobb hiányossága az itthoni jogszabályoknak.

Az MGA (máltai hatóság) mindig is szabályozta az RTP mértékét, de most egy óriási könnyítést tesz bele. Eddig 92%-ban határozta meg a legkisebb RTP-t, amire ad engedélyt MGA-s termekben. Ezt most 85%-ra mérsékelte, ami szinte már a kocsmai gépek RTP-jével vetekszik. Ez a százalék olyan, hogy már talán az is jobb lenne, ha nem szabályoznák…

A gyártók a játékokat többféle RTP-vel kínálják a termeknek. Van 96%-os, 94%-os, 92%-os és némelyik gyártónál ennél kisebb RTP is (általában 94%-os vagy 96%-os verziókat használnak a termek).

Szerintünk a termeknek nem az RTP különbségekkel kellene versenyezni a játékosokért.

Az lenne a legkorrektebb megoldás, hogy egy adott engedélyhez egyféle RTP tartozna, azaz minden például MGA-s teremnek ugyanazokat az RTP-ket kellene használni. Ennek egyszerű a magyarázata. A játékos játszik egy játékot és „megszokja”, hogy hogy „ad” a slot…átmegy egy másik terembe, és ugyanazon a játékon sokkal gyorsabban/ lassabban veszít. Úgy fogja érezni, hogy valamelyik teremben becsapták. Itt szokták azt mondani, hogy itt általában csak 2% különbség van, de ez óriási különbség. Miért is?

Ha a 96%-os verzióját nézzük egy adott játéknak, és abból indulunk ki, hogy a játék pontosan az RTP szerint „ad”, akkor minden megtett 100 egységnyi tétből 4 egységet veszít a játékos, azaz 2.500-at tud pörgetni mire elveszti teljesen a 100 egységet. Ha ugyanennek a játéknak a 94%-os verzióján játszik a játékos, akkor minden megtett 100 egységnyi tétből 6 egységet veszít, azaz még 1.700-at sem fog pörgetni ugyanabból a pénzből. Tehát ez a 2% különbség az RTP-ben azt eredményezi, hogy a 94%-os verzióhoz képest a 96%-os verzióban 50%-kal többet tudunk pörgetni, vagy úgy is leírhatjuk az esetet, hogy amire az egyikben elvesztette a játékos az összes pénzét, addig a jobb verzióban még megvan a pénze egy harmada. Emiatt mondjuk, hogy óriási a különbség, pedig csak 2%…:-(.

További probléma az RTP szabályozással, hogy az MGA-s termek a játék bevezető szakaszában a játék legkedvezőbb RTP-s verzióját használják, majd a bevezető szakasz (a játékosok már szeretik és keresik a játékot) végeztével, kicserélik a játékot egy rosszabb RTP-s verzióra. A legtöbb játékos ezt észre sem veszi, csak az tűnik fel nekik, hogy sokkal többször vesztenek, vagy sokkal simábban vesztenek (kevesebb a szabad játék, kevesebb a nagy kifizetés…stb..) Vannak olyan termek, amelyek még slot versenyeket, speciális promóciókat is kiírnak egy-egy játékra, majd a promóció végén kicserélik egy rosszabb verzióra. Ez minden csak nem játékos védelem, sőt ez valahol már fogyasztóvédelmi kérdés is (azaz a jóhiszemű játékosok becsapása). Nagyon fontos kihangsúlyozni, hogy ezt a szabályozás megengedi nekik, azaz a hatóság engedi, hogy „megvezessék” a játékosokat.

További érdekesség az RTP-vel kapcsolatban, hogy a játék volatilitása is összefüggésben van az RTP-vel. Minél volatilisebb egy játék, annál kisebb az RTP az alapjátékban. Mivel a nagy volatilitású játékokban általában a szabad játékban lehet nagyot nyerni, emiatt úgy oldják meg a gyártók az RTP kérdését, hogy az alapjátékban adnak alacsony százalékot, míg a szabad játékban adnak magasabbat. Emiatt sokszor az az érzése a játékosnak az alapjátékban, hogy szinte semmi nem történik, csak folyamatosan csökken az egyenlege, de ha megjön a szabadjáték, akkor helyreáll a rend 😊.

Mit tudunk tanácsolni a jelen körülmények között:

  • véletlenül se játssz olyan teremben, ahol nem találod meg a játék RTP-jét a weboldalon!
  • véletlenül se játssz olyan teremben, amelyiknek nincsen engedélye vagy curacaói engedélye van. Nagyon sok curacaói engedélyű termet ismerünk, ahol játékok (nagyon jó minőségű) másolatait használják, és az RTP még köszönő viszonyban sincs azzal, amit az adott játéknál megszoktunk. Ráadásul mindent elkövetnek, hogy becsapják a játékosokat, ennek az egyik eleme az RTP-vel való „trükközés”.
  • sok terem feltünteti a játék RTP-jét, de nem frissítik, amikor egy rosszabb verzióra cserélik. Ha úgy érzed, hogy az adott játéknál másik verzió van kint az oldalon, akkor keress rá a játék információs felületén (általában legalul van), vagy kérdezz rá a supportnál. Ha nem találod az RTP-t az információs résznél, vagy nem megnyugtató a support válasza, akkor egyszerűen ne játszd a játékot.
  • a legkomolyabb gyártók a játék információs felületén feltüntetik a játék RTP-jét. Ha ott azt az RTP-t találod, amit keresel, akkor ebben az esetben nyugodtan játszhatsz, nem vagy megvezetve.
Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 50.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)