Játékosvédelem

Hasznos tartalmak, kérdések és válaszok a játékosvédelem fókuszában. Légy képben, ismerd a lehetőségeidet és játssz felelősséggel!
Kaszinó pénzmosás

Pénzmosás és a szerencsejáték

Az egyik leggyakoribb vád a kaszinókkal szemben az, hogy pénzmosodák. Mit is jelent ez a fogalom, és miért is gyanúsak a kaszinók?

A “Pénzmosás” elnevezés alatt sokféle összetett gazdasági bűncselekmény érthető. A legáltalánosabb esetben arra gondolunk, hogy a pénzmosás segítségével, egy valamiféle illegális tevékenységből származó jövedelmet “tisztára mosunk” azaz, úgy állítunk be, mintha az egy normális gazdasági tevékenységből származna.

Az amerikai bűnözők (tanulva Al Capone példájából, akit ugye adócsalás miatt ítéltek el) elég nagy energiát fordítottak arra, hogy a bevételeiket kifehérítsék. Olyan vállalkozásokat kerestek, ahol nagy készpénzes bevétel volt sok vevőtől. Így talált egymásra a mosodaipar (amely a személyes használatú mosógépek elterjedése során már éppen kezdett kihalni) és a maffia. Az illegális tevékenységből (ami sok esetben szerencsejáték volt) származó dollárokat úgy tűntették fel, mintha a mosodák bevétele lenne – így mosták tisztára a profitot.

A maffia bevételei egyre nagyobbak lettek, így a mosodák előbb-utóbb nem tudtak annyit mosni, hogy elég legyen, tehát más iparág után kellett nézni, így jött a képbe a szerencsejáték ipar – a kaszinók. Itt már jelentősebb mennyiségű készpénzt lehetett mint bevétel feltűntetni, igaz a költségek (adók, személyzet, stb) is magasabbak voltak.

Tehát a pénzmosási tevékenység kulcsa, hogy a meglehetősen nagy illegális bevétel tisztára mosásához olyan legális tevékenységet kell találni, aminek a leghatékonyabb a költségszintje.

És pont ebben van a lényeg, így lehet a legkönnyebben megérteni, hogy miért nem alkalmas egy modern kaszinó a pénzmosásra.

Vegyük Magyarország esetét. Ugye kaszinó koncessziós engedélyhez jutni nem könnyű dolog, van éves koncessziós díj, van 30%-os játékadó, helyi iparűzési adó, az áfát nem lehet visszaigényelni, és akkor még nem beszéltünk arról az elég összetett folyamatról, amelynek során a vendégeket azonosítani kell. Ugyan a kaszinókat nem kell sajnálni, de egyáltalán nem nevezhető okos dolognak egy kaszinón keresztül pénzt mosni, hiszen a profit nagy része elvész.

Az online kaszinók (természetesen itt az engedéllyel rendelkező online kaszinókra gondolunk) helyzete még nehezebb. Itt ugye semmiféle készpénzes bevétel nincs. Minden bankszámláról bankszámlára érkezik, a folyamat teljes egészébe transzparens (a hatóságok számára).

Összességében elmondható, hogy bár történelmileg van némi alapja a dolognak, alapjában véve kijelenthető, hogy az engedéllyel rendelkező kaszinóknak egyáltalában nem áll érdekében pénzmosással foglalkozni, hiszen sokkal többet veszthetnek mint nyernek az üzleten.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 50.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)