Játékosvédelem

Hasznos tartalmak, kérdések és válaszok a játékosvédelem fókuszában. Légy képben, ismerd a lehetőségeidet és játssz felelősséggel!
Játékosvédelem, felelős játékszervezés

Szigorúbb játékosvédelemre lenne szükség

A játékosvédelem kiemelten fontos a szerencsejátékban, mivel azok, akik szenvedélyesen játszanak, nagyobb valószínűséggel válnak problémás játékosokká, akiknek a játék mellékhatásai már jelentősen károsak lehetnek. A szerencsejáték-függőség súlyos probléma lehet, amely hatással lehet az egyén életére, pénzügyi helyzetre, kapcsolatokra és a mentális egészségére is.

Ezért fontos, hogy a szerencsejáték-szolgáltatók és a hatóságok a játékosvédelemre összpontosítsanak annak érdekében, hogy a játékot biztonságosabbá és felelősebbé tegyék, és segítsenek megelőzni a játékosok számára a káros hatásokat.

A játékosvédelem célja, hogy elősegítse a felelős játékot, a játékosok tájékoztatását, az ésszerű korlátozásokat és azokat az eszközöket, amelyek segíthetik a problémás játékosokat. A játékosvédelem magában foglalhatja a korhatár ellenőrzését, az önkéntes korlátozásokat a játékra fordított idő, a pénzügyi kiadások, a játékosok felvilágosítását a játék kockázatairól és a játékosok számára elérhető segítségi lehetőségeket.

A legtöbb európai szerencsejátékszervező folyamatosan kommunikálja, hogy számukra kiemelt jelentőségű probléma a játékosvédelem és ebben is ők a legjobbak. Ehhez képest szinte mindegyik pontosan annyit tesz, amit a jogszabályok előírnak és ez sajnos még érthető is, mert nagyon nagy a verseny. Emiatt is lenne fontos, hogy a játékosvédelmi jogszabályok egységesek legyenek legalább az Európai Unión belül.

Milyen játékosvédelmi lehetőségek elérhetőek magyar engedéllyel rendelkező szerencsejáték oldalakon?

  • minimum 18 éves életkor.
  • a játékos maximálhatja a befizetéseit, veszteségét, megtett tétjét illetve a játékban eltöltött időt. Ez lehet napi, heti illetve havi korlátozás. Ezeket feloldani nem lehet, csak arra van lehetőség, hogy szigorítson rajtuk.
  • a játékos időszakosan kizárhatja magát az oldalról.

Sajnos ezek csak látszatintézkedések. Ezek tényleg csak a legáltalánosabb játékosvédelmi intézkedések. Addig amíg szerencsejáték oldalak százai elérhetőek az interneten mindenféle blokkolás nélkül, addig ezek semmiben nem segítenek. Azaz az első komoly lépés az lenne, ha tényleg nem lennének elérhetőek a külföldi, engedéllyel nem rendelkező oldalak. Amennyiben ez megtörténik, pár további intézkedésre lenne szükség, hogy tényleg komoly eredményeket lehessen felmutatni a felelős játékszervezés tekintetében.

Felelős játékszervezés, játékosvédelem

Ilyen intézkedések lehetnének:

  • nem szabadna engedélyezni semmiféle bónuszt, kedvezményt, amely játékra csábít.
  • hasonlóan az alkohol- és dohányreklámokhoz, nagyon meg kéne szigorítani a szerencsejáték reklámozási lehetőségeket.
  • a szerencsejáték szervező cégeket kötelezni kéne prevenciós tevékenységre. A középiskolákban kéne előadásokat tartani a szerencsejáték veszélyeivel kapcsolatban.
  • kaszinókban meg kellene határozni a minimális RTP-t (kb. 95%), ami alatt nem kapna engedélyt a szolgáltató az adott játékra.
  • élő kaszinók esetében kötelezővé kellene tenni az úgynevezett „cashless” (pénznélküli, csak játékosi kártyával) üzemeltetést. Ebben az esetben az élő kaszinókban is lehetősége lenne a játékosnak korlátozásokat beállítani a saját játékával kapcsolatban.
  • online kaszinók esetében miután a játékos belép az oldalra feljönne egy pop-up ablak, ami figyelmeztetne, hogy állítson be limitet még a játék megkezdése előtt.

Itt most felsoroltunk 6 ötletet, ami segíthetne középhosszú távon játékosvédelem terén, de valószínűleg senkinek sem érdeke, hogy a játékosvédelmi szabályok szigorodjanak. Pedig ez nem csak az államnak, a játékosoknak, hanem a szervezőknek is jó.


PODCAST AJÁNLÓ – Itt mi osztjuk a lapokat!

https://share.transistor.fm/s/290eac72

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 50.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)