Játékosvédelem

Hasznos tartalmak, kérdések és válaszok a játékosvédelem fókuszában. Légy képben, ismerd a lehetőségeidet és játssz felelősséggel!

Új törvénytervezet célozza a sportfogadási hirdetéseket és az AI-t az USA-ban

Paul Tonko, New York-i képviselő egy olyan szövetségi törvényjavaslat bevezetésére készül, amely szabályozná a reklámokat és a mesterséges intelligencia (AI) használatát az iparágban. A SAFE Bet Act célja, hogy nemzeti szabványokat hozzon létre a legalizált sportfogadások lehetséges negatív következményeinek kezelésére.

Tonko a sportfogadás szövetségi felügyeletét javasolja

Tonko kongresszusi képviselő, aki a demokrata pártot képviseli New York 20. körzetében, a szövetségi kormány bevonásának szükségességét hangsúlyozta egy Saratoga Springsben tartott rendezvényen – jelentette a Sportscasting.

Beszéde során megemlítette, hogy egy ilyen törvényjavaslat már majdnem elkészült és egyértelmű iránymutatást nyújt a reklámozási módszerekre, a megfizethetőség ellenőrzésére, valamint a mesterséges intelligencia sportfogadásban történő alkalmazására. Célja a veszélyeztetettek védelme, miközben a szerencsejátékok szabadságát is megőrzi.

Az egyik fő aggodalom e törvénnyel kapcsolatban a megtévesztő reklámokkal kapcsolatos, amelyeket úgy kíván kezelni, hogy betiltja azokat a kifejezéseket és promóciókat, amelyek arra csábítják az embereket, hogy fogadjanak – például a „bónusz fogadások”. A „No sweat” fogadások is egy másik példa, mivel ezek is a felelőtlen szerencsejátékra bátorítanak.

Ezen túlmenően a törvényjavaslat azt is előírja, hogy az élő sporteseményeken ne legyenek fogadásokkal kapcsolatos reklámok, illetve ha mégis, akkor ezeket nem szabad reggel 8:00 és este 10:00 között közvetíteni.

Tonko felvetette, hogy a sportfogadási reklámok jelenleg ellenőrizetlenek. Ezért azt javasolja, hogy vezessenek be olyan szabályozást, amely megakadályozza, hogy ezek a reklámok bizonyos embercsoportokat, például a fiatalokat és a szerencsejáték-függőségből felépülőket célozzanak meg.

A SAFE Bet Act célja a sportfogadási szabályok egységesítése az államokban

A SAFE Bet Act a sportfogadás területén a megfizethetőséggel is foglalkozik. Előírja, hogy egy számlára 24 órán belül legfeljebb öt befizetés teljesíthető. Ezenkívül az embereknek meg kell erősíteniük pénzügyi stabilitásukat, mielőtt nagy összegű fogadásokat kötnének, bár az erre vonatkozó küszöbértékek még vita tárgyát képezik a különböző érdekelt felek körében.

Tonko törvényjavaslata a szerencsejátékos viselkedés nyomon követésére szolgáló mesterséges intelligencia használatát is szabályozza. A jogszabály megtiltaná a sportfogadóknak, hogy az egyéni fogadási szokások nyomon követésére vagy személyre szabott hirdetések készítésére használjanak mesterséges intelligenciát. Továbbá, a törvényjavaslat szerint tilos minden olyan fejlesztés, amely az élő árképzési modellek köré tervezett AI-rendszereket foglal magában.

Az Egyesült Államok egyes államai – például Maine és Pennsylvania – már szigorú szabályokat vezettek be az online játékszámlák reklámozására és a hitelkártyák használatára vonatkozóan. A SAFE Bet Act bevezetésének célja azonban egy egységes szövetségi szabvány létrehozása, amelyet minden olyan államban alkalmaznak, ahol a sportfogadás legális. Ez azt jelentené, hogy minden állam szerencsejáték-szabályozásának hasonló alapkövetelményeket kell követnie, így biztonságosabb és kiszámíthatóbb környezetet teremtve.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 50.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)