Sportfogadási tippek

Az online szerencsejáték sava-borsa. Egy jó meccs nem az igazi sportfogadás nélkül. Szeretnél képben lenni a várható eredményekkel? Elemezzük közösen az esélyeket. Igazi érdekességek várnak rád!
Ázsiai hendikep

Ázsiai hendikep? Miről is van szó?

Az ázsiai hendikep egyre népszerűbb fogadási forma hazánkban is. A keleti játéktípus nagyon hasonlít a jól megszokott hendikephez, pár alapvető szabályt leszámítva. Összességében nő a fogadók nyerési esélye, ezért érdemes megismerkedni vele. Ebben a bejegyzésben górcső alá vesszük a különböző fogadási típusokat, illetve bemutatjuk a pluszos-, illetve negatív ázsiai hendikepeket is.

A hendikep jelentése

A hendikep az angol “hátrány” (handicap) szóból származik. Európai hendikepként is szokás nevezni. Aki jártas a tippmix világában, valószínűleg találkozott már ezzel a fogadási lehetőséggel. Ebben az esetben egyszerű a képlet: az egyik csapat már a mérkőzés elején vezetni fog. A mérkőzés kimeneteléhez pedig hozzá kell adni a kezdeti előnyt.

A gyakorlatban ez a következőképpen néz ki: tegyük fel, hogy a Chelsea játszik a Newcastle csapatával hazai pályán, és a következő hendikepre teszünk:

  • Chelsea-Newcastle (0-1) és hazai győzelem: ez azt jelenti, hogy a londoniak 1-0-ás hátrányból indulnak. Amennyiben egy góllal nyernek, döntetlen lesz a fogadás eredménye. Ahhoz pedig, hogy a “H” lehetőség nyerjen, legalább kettővel többet kell rúgniuk, mint a Newcastle. Ha gól nélküli döntetlen lesz, akkor a fogadás szerint a vendégek nyerik a meccset.

A hendikep tehát egy izgalmas fogadási típus, főként akkor érdemes megjátszani, ha van egy esélyesebb, és kevésbé esélyes csapat. Ilyenkor a szorzók, oddsok is jobbak, mintha csak szimplán a valószínű forgatókönyvre tippelnénk.

Mi az az ázsiai hendikep?

A játék maga – ahogyan neve is mutatja – Ázsiából indult, a kontinensen pedig máig ez az egyik legnépszerűbb fogadási forma, főként labdarúgó-mérkőzések tekintetében. Izgalmas és sokszínű világa pedig lassan az egész világot meghódítja.

Az ázsiai hendikep megértése egy fokkal talán bonyolultabb, mint az európai, de azért nem olyan nehéz. Röviden összefoglalva: a kimenetel nem lehet döntetlen. Vagyis lehet, de akkor legfeljebb a feltett tétet kapjuk vissza, nyerni nem fogunk. A szabályok a játéktípustól függnek, hiszen rengeteg a merítési lehetőség. A normál változatok mellett ún. dupla játékokat is lehet játszani. Utóbbi esetben a tét két részre oszlik.

Ázsiai gólszám

Az ázsiai gólszám

Ezek a fogadások szintén az ázsiai hendikep logikájára épülnek. Bizonyos esetekben a tét egy részét nyerjük, a másik részét visszakapjuk, vagy rosszabb esetben elbukjuk. Így lényegében sokkal több lehetőség és kimenetel fordulhat elő a fogadók számára.

Ázsiai hendikep fogadási típusok

Ahhoz, hogy jobban megértsük az ázsiai hendikep működését, nézzük meg mit kínálnak a különböző játéktípusok. A pluszos-, és mínuszos ázsiai hendikepeket megkülönböztetjük egymástól.

Pluszos ázsiai hendikep

A pluszos ázsiai hendikep egy két kimeneteles fogadás, ezért minden egészes határ esetén van olyan eshetőség, amikor a tét visszanyerhető.

  • AH +0.0: itt nincs előny vagy hátrány, a mérkőzés 0-0-ról indul. Ha nincs győztes, visszajár a tét. A nyeremény, illetve veszteség pedig már értelemszerűen az oddsoktól függ.
  • AH +0,25: itt már kicsit bonyolódik a képlet. A +0,25 azt jelenti, hogy az egyik csapat negyedgólos előnnyel indul. Ha döntetlen a kimenetel, akkor a tét 0.0-ra rakott részét visszakapjuk amit pedig a +0.5-ösre raktunk, profitot nyerünk.
  • AH +0,5: ha már kezd derengeni, itt az előny fél gól. Lényegében újra nyerünk döntetlen esetén, ha az adott csapatot rakjuk meg ezzel a téttel.
  • AH +0,75: nyerünk, ha a csapatunk is nyer, vagy ikszel. Ha kikap, de csak 1 góllal, akkor is visszanyerjük a tétet.
  • Ah +1.0: nyerünk, ha az adott csapat megnyeri a mérkőzést, vagy döntetlent ér el. Ha csak 1 góllal kap ki, akkor a tét visszajár.

És így tovább. Lényegében folytatódik a sor, tehát mindig + egy negyeddel találni új fogadási opciót.

Pluszos ázsiai hendikep

Mínuszos ázsiai hendikep

A mínuszos ázsiai hendikep lényegében az ellentéte a pluszosnak, de azért érdemes egy pillantást vetni a különböző eshetőségekre.

  • AH -0,25: nyerünk, ha csapatunk is nyer. Ha ikszel, a tét megoszlik, vagyis az egyik felét visszakapjuk, a másikat bukjuk.
  • AH -0,5: itt csak akkor nyerünk, ha az általunk választott csapat is nyer. Többi esetben bukjuk a tétet.
  • AH -0,75: ebben az esetben akkor viszünk “mindent”, ha a csapatunk legalább 2 góllal nyeri meg a mérkőzést. Ha csak eggyel, akkor itt is megoszlik a tét, habár ez esetben nem veszítünk: egyik fele nyer, a másikat visszakapjuk.
  • AH -1,0: ismét 2 gólos győzelemben kell bízni. 1 gólnál olyan, mintha mi sem történne, egyszerűen visszakapjuk a tétet.

A sorminta természetesen ez esetben is folytatódik.

Összegző

Az ázsiai fogadási forma tehát néhol túl bonyolultnak tűnhet, de összességében ha belejön az ember, könnyen megtanulható. A fő különbség, hogy a hagyományos hendikephez képest a kimenetel itt többesélyes lehet. Egyik nagy előnye pedig, hogy a fogadási irodák gyakran jobb oddsokat adnak rá, ráadásul szélesebb a merítési lehetőség.

Fogadási stratégiák és élő szerencsejáték

A fogadás lényegében olyan, mint a sakk. Könnyű megtanulni, de szinte lehetetlen tökéletesen játszani. A hosszú távú sikeres játékhoz érdemes megismerkedni a legnépszerűbb, egyben nyereséges fogadási stratégiákkal, amelyekről korábbi bejegyzésünkben is írtunk. Ilyen lehet például a döntetlen stratégia is.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)