Sportfogadási tippek

Az online szerencsejáték sava-borsa. Egy jó meccs nem az igazi sportfogadás nélkül. Szeretnél képben lenni a várható eredményekkel? Elemezzük közösen az esélyeket. Igazi érdekességek várnak rád!
Sportfogadás adózás 2022

Mit érdemes tudni a sportfogadás-adózásról?

A sportfogadás kultusza hosszú ideje él az emberek fejében. Szinte mindenkinek ismerős a kép, ahogyan a nagy téttel fogadók úgy szurkolnak egy-egy lónak a versenyeken, mintha az életük múlna rajta. Napjainkban pedig az online világ térnyerésének köszönhetően még népszerűbb a sportfogadás, mint valaha. Sokan azonban nem tudják, milyen szabályok vonatkoznak rájuk a megszerzett nyeremények után. Ebben a bejegyzésben a sportfogadás-adózás módjairól és legfontosabb tudnivalóiról számolunk be.

Mi az a szerencsejáték?

Valószínűleg mindenki tudja, mit értünk köznyelven szerencsejátéknak. Ahhoz azonban, hogy az adózással kapcsolatos szabályokat is jobban megértsük, érdemes elővenni a törvény által meghatározott kereteket. A jogszabály alapján „szerencsejáték minden olyan játék, amelyben a játékos pénz fizetése, vagy vagyoni érték nyújtása fejében, meghatározott feltételek fennállása vagy bekövetkezése esetén pénznyereményre, vagy más vagyoni értékű nyereményre válik jogosulttá. A nyerés vagy a vesztés kizárólag, vagy túlnyomórészt a véletlentől függ.” A szerencsejáték-adózás részleteit egy másik cikkünkben tárgyaljuk.

Az online sportfogadás távszerencsejátéknak minősül. A jó hír, hogy nem minden esetben kell adót fizetni a megszerzett nyeremények után. Ehhez azonban tisztában kell lenni vele, hogy mi számít adómentes, illetve adóköteles jövedelemnek. Kerüljük továbbá az illegális szerencsejátékot, hiszen a túlzott költekezés és a nem bevallott jövedelem könnyen felhívhatja az adóhatás figyelmét.

Sportfogadásból származó nyeremények adózása

Az online sportfogadásnál mi sem népszerűbb 2022-ben. Joggal merül fel a kérdés: mit tegyünk, ha sok pénzt nyerünk? Hiszen mindenki fejében megfordul, szükséges-e és ha igen, hogyan kell elszámolni az anyagiakkal az adóhatóságok felé. Szerencsére Magyarországon is lehet teljesen legálisan, törvényes keretek között, adómentesen sportfogadást tenni.

Adómentes online sportfogadás

A legjobb alternatíva, ha olyan módon fogadunk, hogy nem kell az adózás miatt aggódni. Adómentes fogadáshoz olyan szervezőre lesz szükség, amelyik rendelkezik a Szerencsejáték Felügyelet engedélyével. Hazánkban tehát megvan rá a lehetőség, hogy egyszerűen és kényelmesen fogadjunk sporteseményekre. Így csak az eredmények miatt kell izgulni, biztosan nem tör ránk közben az adóhatóság. Adómentes lehet továbbá a külföldön szerzett nyeremény is, hiszen az Szjtv. hatálya csak a Magyarországon szerzett bevételekre terjed ki. Ebben az esetben azonban saját felelősséggel kell számolni. Vitás helyzetben a magyarországi bírósághoz sem fordulhatunk.

Adóköteles online sportfogadás

A Magyarországon engedéllyel nem rendelkező szervezőtől származó nyeremény adóköteles, ezért személyi jövedelemadót és szociális hozzájárulási adót kell fizetni:

  • A személyi jövedelemadó (szja) mértéke a megszerzett nyeremény 15%-a,
  • a szociális hozzájárulási adó (szocho) pedig annak 15,5%-a.

A nyereményből származó jövedelmet pedig az szja-bevallásban szükséges bevallani az adóévet követő május 20-ig.

Az adóhatóság jogi lépései: a vagyonosodási vizsgálat

Érdemes tisztában lenni vele, hogy a nem bevallott és illegális körülmények között megszerzett nyeremények kockázatosak. Természetesen ez így nem meglepő, de az adóhatóság akár vagyonosodási vizsgálatot is indíthat, ha a játékos pénzköltése hirtelen módon megváltozik és nem arányos a bevallott jövedelmeivel. Tehát az illegális szerencsejátékból vagy sportfogadásból származó nyeremény utáni ciprusi nyaralás vagy luxusautó-vásárlás nem biztos, hogy olyan jó ötlet. Az adóhatóság ilyenkor ellenőrzi a jövedelem és a kiadások arányát, lényegében azt, hogy az életszínvonal megfelel-e a valóságnak.

Sportfogadás és szerencsejáték legális körülmények között

Aki tehát biztonságosan (már ami az adózást illeti) szeretne sportfogadást kötni vagy szerencsejátékot űzni, válassza a „hivatalos” szervezőket. Amellett, hogy online is egyre több oldal rendelkezik engedéllyel, akár kaszinókban is fogadhatunk, ahol a játékhoz a szerencsejáték valódi élménye párosul.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)