Sporthírek

Sport hírek, elemzések és érdekességek. Sport rovatunkban követheted a kedvenc sportolóiddal, csapataiddal kapcsolatos legfrissebb híreket.
Atlétikai Világbajnokság

A fedett Eb-n 10-12 atléta indulása, a vb-n minden idők legnagyobb csapata a cél

Már tavaly október-november óta „teljes mellszélességgel” az augusztusi budapesti világbajnokságra készülnek a magyar atléták, akik biztató évkezdetet produkáltak a fedett idényben.

Scheidler Géza sportszakmai igazgató szerint különösen sprintvonalon tapasztalható komoly elmozdulás, itt érezteti hatását az egy éve elkezdett munka. Sokat jelent, hogy Loren Seagrave személyében neves szakember érkezett az Egyesült Államokból, aki módszertanilag, futótaktikailag is rengeteg újat mutatott a versenyzőknek. Több utánpótlás csúcs született, és országos rekordot javított a férfi és női 4×400-as váltó is.

„Biztatóan indult ez az év, de fontos, hogy ne ragadjunk le a pillanatnyi képnél, ne feledkezzünk bele a fedett szezonba. Tudni kell, hogy csökkentett fedett területtel dolgoztunk az elmúlt időszakban, így a fizikális felkészülésre helyeződött a hangsúly, azaz az atléták ki voltak éhezve a versenyzésre. Emellett komoly elszántság van mindenkiben a vb miatt, ami fokozott motivációt jelent” – mondta az MTI-nek Scheidler Géza.

A fedett idény csúcsversenye a márciusi, isztambuli Európa-bajnokság lesz, amelyre jelen állás szerint 12 versenyző nevezhető.

„Tíz-tizenkét fős csapatban gondolkodunk, ami nem mondható kicsinek, tekintve, hogy az Eb-re nagyon szűkítették az indulói létszámot. Erről mindent elmond, hogy váltókban hat csapat indulhat. Ha valaki teljesítette a szintet és beleillik a felkészülésébe, indulhat Isztambulban, de ha valaki elengedi az Eb-t, az szíve joga. A lényeg, hogy mindenki egészségesen kezdje el a tavaszi felkészülést” – hangsúlyozta a sportszakmai igazgató.

Kiemelte, hogy az energiaválság a tavaly év végi felkészülést érzékenyen érintette, kiesett egy 500 milliós támogatás, ami miatt a meglévő programokat át kellett szervezni, az edzőtáborozást át kellett alakítani. Hozzátette, komoly összefogással sikerült áthidalni a problémát.

„A világbajnokságra a cél, hogy minden idők legnagyobb csapatával induljunk, az eredményeket tekintve pedig a top három vb-ben legyünk benne. Akkor végeztük jól a munkánkat, ha ez a két cél realizálódik” – fogalmazott Scheidler Géza, jelezve, a nagyon kiélezett mezőnyben ez nehéz feladat. Az atlétika földrajzi kiterjedtsége miatt jelentős a konkurencia, Oroszország eltiltása nyomán pedig a orosz edzők megjelentek a fejlődő országokban, ahová komoly tudást vittek magukkal.

„A csapat létszámát harminc fő fölé lőjük be” – jelentette ki a szakember. Magyarország a rendező jogán indíthat versenyzőt olyan számban, amelyben nem sikerült kvalifikációt szerezni, de a kijelölt atlétának a bekerülés határán kell lennie. Váltót minden számban nevezhet a magyar szövetség, itt számonként 16 csapat állhat rajthoz.

„Akkor indítunk egy váltót, ha az vállalható eredményt tud majd felmutatni. De a férfi és női 4×400-as egységeknél még a kvalifikációra is lehet remény” – mondta Scheidler Géza.

A budapesti világbajnokságra augusztus 19-27-én kerül sor az új Nemzeti Atlétikai Központban.

Forrás: MTI;
Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 50.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)