Sporthírek

Sport hírek, elemzések és érdekességek. Sport rovatunkban követheted a kedvenc sportolóiddal, csapataiddal kapcsolatos legfrissebb híreket.
Női vízilabda

A női vízilabda-válogatott már a nyitófordulóban eldöntheti a csoportelsőséget

Vasárnap megkezdődik a fukuokai olimpiai kvalifikációs vizes világbajnokság vízilabdatornája, az első napon a nők ugranak medencébe, Bíró Attila együttese ráadásul rögtön a Kanada elleni csoportrangadóval kezd.

Az gyakorlatilag kijelenthető, hogy ennek a találkozónak a győztese csoportelsőként közvetlenül a negyeddöntőbe jut majd – és szerzi meg ezzel az extra pihenőt -, hiszen a másik két rivális, a házigazda japán és az új-zélandi válogatott is lényegesen gyengébb szintet képvisel.

A magyar és a kanadai csapat a világbajnoki felkészülés során találkozott egymással, egy hónappal ezelőtt Montrealban a magyarok – az államvizsgája miatt hiányzó kapitány, Keszthelyi Rita nélkül is – könnyedén, 13-7-re diadalmaskodtak. A magyar válogatott 1986 óta csupán háromszor nem találkozott a kanadaiakkal a vb-ken, a 12 összecsapásából hetet megnyert, ötször kikapott, ezek közül a legfájóbb talán a 2017-es világbajnokság negyeddöntője volt, amikor is a Margitszigeten nyertek a tengerentúliak.
Érdekesség, hogy 2001-ben, Fukuokában, ahol végül ezüstérmet nyert a magyar válogatott, szintén Kanadával játszotta az első mérkőzését, akkor 5-4-re diadalmaskodott.

A magyar női vízilabda-válogatott az eddig rendezett 15 világbajnokságon ötször állhatott dobogóra, kétszer aranyat (1994, 2005), kétszer ezüstöt (2001, 2022) és egyszer bronzot (2013) nyert. Az együttes a legutóbbi két vb-n egyaránt bejutott a négy közé, ugyanakkor 2009 és 2017 között öt próbálkozásból csupán egyszer.

A tokiói olimpián bronzérmes csapatból rögtön ketten is történelmet írnak majd.

Bíró Attila szövetségi kapitány negyedik világbajnokságán dirigálja a válogatottat, amivel egyedüli rekorder lesz a nőket irányító szakvezetők között (Tóth Gyula, Faragó Tamás és Merész András egyaránt háromszor volt kapitány vb-n).

A magyar szövetség összesítéséből kiderül, hogy Keszthelyi Rita lesz az első magyar női játékos, aki nyolcadik alkalommal szerepel vb-n. Eddig Stieber Mercédesszel és Takács Orsolyával volt holtversenyben listavezető. A 2009-es római világbajnokságon már szerepelt Keszthelyi két mérföldkő mellett is elhaladhat Fukuokában: minden bizonnyal meglesz a 325. válogatottsága (jelenleg 321-nél tart) – ezzel második Stieber (380) mögött – és alighanem megszerzi a 700. gólját – jelenleg 687-nél áll – a nemzeti csapatban.

A Magyarország-Kanada csoportmérkőzést az M4 Sport magyar idő szerint vasárnap 13.30 órától élőben közvetíti.

Forrás: MTI; Fotó: MTI
Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 50.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)