Sporthírek

Sport hírek, elemzések és érdekességek. Sport rovatunkban követheted a kedvenc sportolóiddal, csapataiddal kapcsolatos legfrissebb híreket.
Armand Duplantis

A repülő svéd újra világrekordot javított rúdugrásban

Az atlétikai világbajnokság zárónapján rendezték a férfi rúdugrás döntőjét, amely versenyszámban minden atlétika szerető új világrekordban reménykedett.

A svéd Armand Duplantis volt a nagy esélyes, aki legutóbb márciusban, Belgrádban javított világrekordot, amikor átjutott a 620 centiméteren.

570 centin volt az első kísérlete, amit gond nélkül átvitt. 587 centin rontott egy kísérletet, de másodikra simán javított. 600 centit csak Duplantis tudta átvinni a mezőnyből, azaz innentől kezdve már csak a rekordokra kellett koncentrálnia, hiszen a világbajnoki cím már a zsebében volt.

A következő magasság 606 centiméter volt, ami új világbajnoki rekordnak számít.

Ezt a magasságot is elsőre átvitte. Ezután az új világrekord magasságra, 621 centiméterre tetette a lécet. Elsőre elhibázta, másodikra viszont teljesen simán átrepült (legalább 5 centiméter maradt az ugrásban). a léc felett, így újra javított a világcsúcson.

A 22 éves svéd klasszis most először javított a rekordon szabadtéren, eddig minden esetben csarnokban ugrott rekordot. Rúdugrásban nincs külön fedettpályás és beltéri világrekord, a legtöbb atlétikai számmal ellentétben.

A világrekordért 100.000 dollár bónusz jár Duplantisnak.

Évekkel ezelőtt Jelena Iszinbajeva és Szergej Bubka csinálta hasonlóan. Mindig csak 1-1 centiméterrel javították meg a világrekordot és így mindig jelentős bónuszt kaptak a világrekordért. Ha a repülő svéd így folytatja, akkor számára a 630 centiméter sem elképzelhetetlen.

Reméljük jövőre a budapesti világbajnokságon is világrekorddal kényezteti el a közönséget.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 50.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)