Sporthírek

Sport hírek, elemzések és érdekességek. Sport rovatunkban követheted a kedvenc sportolóiddal, csapataiddal kapcsolatos legfrissebb híreket.
Betfred Thropy

Alakul a legjobb nyolc mezőnye

Elrepült az első hét a 2022-es sznúker-világbajnokságon, és kezd kirajzolódni a negyeddöntő mezőnye.

A legjobb tizenhat között eddig egyetlen meccs ért véget, ezen a háromszoros világbajnok walesi Mark Williams úgy gázolt át fiatal honfitársán, Jackson Page-en, hogy a harmadik sessiont (nyolc frémet játszanak egy felvonásban) le sem kellett játszaniuk (13-3).

További három találkozó is elkezdődött már, de azok közül kettő is hamar egyoldalúvá vált
(O’Sullivan – Allen 12-4, Maguire – Zhao 11-5), tehát az izgalmas összecsapások még mindig olyan ritkák, mint a fehér holló.

De ha már szóba kerültek szárnyas barátaink, tegnap délután nagy derültséget keltett,  hogy a Selby – Yan meccs közben egy kíváncsi galamb repült be a Crucible Színházba, egyenesen a versenyasztal mellé, majd úgy döntött, hogy a legjobb helyről tekinti meg az összecsapást, és felszállt az asztal szélére. Miután érdeklődve végigsétált rajta, meggondolta magát, és más elfoglaltságot keresve magának, kisuhant az öltözők irányába, nagy riadalmat keltve az éppen szünetről visszaérkező Selbyben.

Talán ez a közjáték is kellett ahhoz, hogy az addig hátrányban lévő címvédő összekapja magát,  és javuló játékkal kiegyenlítsen (4-4).

No, de lássuk a párosításokat és az esélyeket:

Mark Selby (angol) – Yan Bingtao (kínai)

Ma 11 órától 4-4-es állásról folytatják a felek, tehát ez a csata még az elején tart. A négyszeres bajnok angol klasszisnak egyértelműen ez a kedvenc versenye, így erről az ágról aligha állítja meg őt bárki a döntőig vezető úton.
A szakavatott szem látja, hogy az ilyen maratoni hosszúságú  meccsekből álló tornát a játékstílusa, a taktikai repertoárja, illetve a versenyzői kvalitásai miatt mintha éppen neki találták volna ki.
Tippem: Mark Selby

Kyren Wilson (angol) – Stuart Bingham (angol)

Két nagyszerű játékos minden bizonnyal magas színvonalú összecsapása kezdődik vasárnap 11 órakor.
Meglepődve tapasztalom, hogy a fogadóirodák óriási esélyesnek tartják a fiatalabb versenyzőt, Wilsont, holott én éppen ellenkezőleg gondolom a végkimenetelt.
A rutinos, minden hájjal megkent 2015-ös világbajnok Bingham tavaly is csak balszerencsével csúszott le a döntőről, és úgy fest, hogy idén is hosszabb távra tervez.
Fejben sokkal erősebb ellenfelénél, nem remeg meg a keze a kiélezett helyzetekben, és ha vérszagot érez, könyörtelenül lecsap.
Tippem: Stuart Bingham (kiváló odds, 2,75, mindenkinek ajánlom)

Anthony McGill (skót) – Judd Trump (angol)

Ismét egy alulértékelt játékos (a skót McGill) lép asztalhoz, aki ennek ellenére rendre bizonyítja, hogy bárkit képes megverni (tavaly például O’Sullivant), ezért óvatos lennek ezzel a párharccal.
Úgy gondolom, hogy kiélezett csata lesz, amely apró nüanszokon fog múlni, és ezúttal kivételesen nem a győztesre, hanem a végeredményre tippelnék: 13-12.

Neil Robertson  (ausztrál) – Jack Lisowski (angol)

Számomra ez az egyik legsimább mérkőzés, a két hasonló stílusban játszó versenyző nincsen egy súlycsoportban.
Lisowski éppen azt a támadó, agresszív játékot alkalmazza, amely az ausztrál klasszis sajátja, és amely ellen mindig is imádott sznúkerezni.
Sajnálom Jack, a Thunder most is élvezni fogja a meccset, így sok jóra ne számíts.
Tippem: Neil Robertson

Noppon Saengkham (thaiföldi) – John Higgins (skót)

A négyszeres győztes skót legenda Thaiföldön érezheti magát, hiszen az első körben Noppon honfitársa, Un-Nooh próbálta megállítani, kevés sikerrel.
Az ott látottak azt mondják, hogy a fiatalabbik ázsiai versenyzőnek komoly esélyei lehetnek, hiszen Higgins játéka eléggé akadozott, és csak ellenfele kritikán aluli taktikai lökéseinek köszönhetoen jutott tovább.
A két thaiföldi játékstílusa azonban ég és föld, Noppon a játék minden elemében kiváló, így kellemetlen perceket okozhat a skótnak.
Tippem: Noppon Saengkham

Zhao Xintong (kínai) – Stephen Maguire (skót)

Már a mérkőzés előtt is egyértelmű volt számomra, hogy ezt az összecsapást ki nyeri, a 11-5-ös Maguire vezetés pedig bizonyítja is, hogy egy vb-meneteléshez sokkal több kell, mint látványos megoldások, csodálatos hosszú belökesek és agresszív támadójáték.
Az ifjú kínai az egyik legzseniálisabb kezű játékos a mezőnyben, ám válltól kicsit felfelé bőven van még mit tanulnia. Két napja tanítja is rendesen a rutinróka Maguire, aki végre újra régi fényében csillog.
Tippem: Stephen Maguire

Mark Allen (északír) – Ronnie O Sullivan (angol)

Óriási csalódás ez a mérkőzés, igazi klasszikus sznúkercsata helyett kaptunk egy technikai ko-t.
Mark Allen a legfontosabb pillanatokban hibázott, a  hatszoros győztes zseni pedig minden elédobott csalit leevett a horogról, így idejekorán eldőlt a rangadónak induló párharc. Az eredmény kissé csalóka (4-12), ettől szorosabb is lehetne, így viszont nincs miről beszélni, nincs mire tippelni, Allen kijelentkezhet a szállodából.

A mérkőzéseket az Eurosport közvetíti.