Sporthírek

Sport hírek, elemzések és érdekességek. Sport rovatunkban követheted a kedvenc sportolóiddal, csapataiddal kapcsolatos legfrissebb híreket.
Sir Alex Ferguson

Alex Ferguson minden idők legjobb edzője

Sir Alex Ferguson lett minden idők legjobb futballedzője a labdarúgás történetével és statisztikáival foglalkozó nemzetközi szervezetnél (IFFHS).

A 81 esztendős skót szakember 1986 és 2013 között irányította a Manchester Unitedet, számos nagy sikert aratva angol együttesével. Az MU-val nyert többek között 13 bajnoki címet, a nemzetközi porondon pedig Bajnokok Ligáját, KEK-et, európai szuperkupát és klubvilágbajnokságot.

Munkásságával Ferguson kiérdemelte a Brit Birodalom Rendje kitüntetést, az Old Trafford előtt szobrot állítottak a tiszteletére.

Az IFFHS hétfői közlése szerint a Manchester United menedzsereként eltöltött bő 26 éve a futballtörténelem legeredményesebb edzőjévé tette, megelőzve a jelenleg az AS Roma kispadját elfoglaló portugál José Mourinhót és a Manchester Cityt dirigáló spanyol Josep Guardiolát.

Mourinho és Guardiola mellett az aktív szakvezetők közül még ketten – az olasz Carlo Ancelotti (Real Madrid) és az argentin Diego Simeone (Atlético Madrid) – kerültek be a legjobb tízbe azon a szavazásos ranglistán, amelyet 1996-tól tart nyilván a nemzetközi szervezet, és amely az azóta évente elkészített rangsorok pontszámainak összesítése alapján alakult ki.

A top 50 edzőt felsoroló rangsorban mások mellett kilenc argentin, hét-hét spanyol és olasz, hat német, s öt-öt brazil és francia szakember kapott helyet.

Az IFFHS-lista (1996-2022) élcsoportja:

1. Sir Alex Ferguson (skót) 257 pont
2. José Mourinho (portugál) 242
3. Josep Guardiola (spanyol) 221
4. Arsene Wenger (francia) 211
5. Joachim Löw (német) 200
6. Carlo Ancelotti (olasz) 189
7. Vicente Del Bosque (spanyol) 175
8. Diego Simeone (argentin) 168
9. Marcelo Lippi (olasz) 166
10. Didier Deschamps (francia) 164

Forrás: MTI
Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 50.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)