Sporthírek

Sport hírek, elemzések és érdekességek. Sport rovatunkban követheted a kedvenc sportolóiddal, csapataiddal kapcsolatos legfrissebb híreket.
Trump - Sulliven

Álomdöntő

Több mint két hét emberfeletti küzdelem, és kereken harminc mérkőzés izgalma után szombat estére kiderült, hogy kik játsszák a 2022-es sznúker-világbajnokság döntőjét.

A torna kezdete előtt körülbelül 5-6 játékos pályázott nagyjából egyenlő esélyekkel, hogy május első hétfőjén magasba emelje a sportág legnagyobb presztízsű versenyének trófeáját. Amint azóta kiderült, ezek az előrejelzések beigazolódtak, a két állva maradt klasszis, a hatszoros világbajnok Ronnie O’ Sullivan és a 2019-es győztes Judd Trump minden szakírónál és a szurkolók többségénél is a favoritok közé számított.

Az út viszont, amelyen eljutottak idáig, egészen másképpen festett Ronnie-nál, aki szinte meg sem izzadva, vörös szőnyegen, díszlépésben haladt előre, miután mind a négy ellenfelét (David Gilbert, Mark Allen, Stephen Maguire és John Higgins) remek játékkal, meggyőző fölénnyel, úgy verte meg, hogy egy pillanatnyi esélyt sem adott számukra, mégha az elején kissé behúzott kézifékkel is kezdett.

Ezzel szemben Judd menetelése kátyúkkal és göröngyökkel volt tarkítva, és bizony több esetben alaposan megszenvedett, olykor karnyújtásnyira kerülve a kieséstől.

Különösen a Williams elleni elődöntője sikerült drámaira, ugyanis a 17 nyert frémig tartó ütközetben 16-15-ös hátrányba került, ráadásul walesi riválisa több esetben is komoly lehetőséghez jutott, hogy lezárja a meccset, ám mindhiába, élnie nem sikerült vele, így Trump készülhet a vasárnap 14 órakor kezdődő összecsapásra, amely már „best of 35” vagyis 18 nyert frémig tart majd.

Egy biztos, a sznúker szerelmesei már előre dörzsölhetik a tenyerüket, hiszen mindkét döntőbe jutott versenyző képes közönségszórakoztató játékot produkálni, és ezt a stílust még akkor is elővarázsolhatják, ha ezúttal minden eddiginél nagyobb lesz a tét. Ronnie a rekordbeállítást jelentő hetedik világbajnoki címére készül, míg Judd most végérvényesen bebizonyíthatja, hogy képes lehet belépni a „minden idők legjobbja” verseny előszobájába.

Az esélyeket talán az jellemzi legjobban, hogy Ronnie rendkívül elszánt, szemmel láthatóan minden egyes lökésre száz százalékosan koncentrál, márpedig mindez az ő képességeit figyelembe véve nem sok jóval kecsegteti az aktuális ellenfelet, különösen akkor, ha az annyit hibázik, és olyan mély hullámvölgyekbe képes belepottyanni, mint Trump az elmúlt időszakban.

Tippem a világbajnokra: Ronnie O’Sullivan

A mérkőzést négy szakaszban, vasárnap és hétfőn 14, illetve 20.órától az Eurosport élőben közvetíti.