Sporthírek

Sport hírek, elemzések és érdekességek. Sport rovatunkban követheted a kedvenc sportolóiddal, csapataiddal kapcsolatos legfrissebb híreket.

Aranyérmes a férfi kardcsapat Padovában és Battai Sugár Athénban

Aranyérmet nyert a magyar csapat a férfi kardozók olaszországi világkupa-versenyén Padovában, illetve Battai Sugár Katinka a fegyvernem női szakágának athéni vk-viadalán.

A Szilágyi Áron, Szatmári András, Gémesi Csanád, Decsi Tamás összeállítású együttes a világranglista másodikjaként a 16-os táblán kapcsolódott be a küzdelmekbe a 26 válogatottat felvonultató mezőnyben. A törököket 45-32-re, a japánokat 45-37-re, majd az elődöntőben a kínaiakat ugyanennyire győzte le. Az aranyért az olaszokkal vívott, és nagyon magabiztos teljesítményt nyújtva 45-30-ra nyert. Egy nappal korábban az egyéni versenyben a hetedikként végző Szatmári volt a legjobb magyar.

Női kardban Athénban versenyzett a nemzetközi mezőny. A 19 éves Battai nagyszerű győzelmekkel menetelt a döntőig, ahol négyszeres egyéni világbajnokot győzött le. A spanyol Araceli Navarrót 15-13-mal, az olasz Chiara Mormilét 15-14-gyel, a francia Caroline Querolit 15-9-cel búcsúztatta, majd a negyeddöntőben a vb-címvédő japán Emura Miszakit 15-13-ra verte, az elődöntőben pedig 15-9-re bizonyult jobbnak a Tokióban olimpiai bronzérmes francia Manon Apithy-Brunet-nél – a viadal honlapja szerint. A fináléban az ukrán Olga Harlannal mérkőzött és 15-14-es győzelmet aratott.

Athens, saber women’s World Cup – Photo Eva Pavía #BizziTeam

„Nagyon büszke vagyok, hatalmas élmény volt ez az egész nap. Nem gondoltam volna, hogy egy felnőtt világkupát meg tudok nyerni” – nyilatkozott az M4 Sport Nemzeti Sporthíradójában, hozzátéve, hogy „nem hihetetlenül kimagasló vívással, hanem magabiztossággal, türelemmel” jött össze a győzelem. Mint mondta, a jó eredmény azért fontos, mert igazolja: a felnőtt mezőnyben egyéniben is eredményes tud lenni, és nagy lendületet ad neki.

A versenyt felelevenítve kitért rá, hogy a pénteki selejtezős napon kicsit fáradt volt, mert a hét elején még a tallinni junior Európa-bajnokságon szerepelt – a csapattal aranyérmet nyert -, és fejben nem állt készen az athéni első napon.

„De a 15-ös asszók már akkor is jól sikerültek, ma pedig azt éreztem, hogy egyre magabiztosabb lettem, és egyre felszabadultabban tudtam vívni” – mondta.

Bevallása szerint Emura, Apithy-Brunet és Harlan ellen úgy állt oda, hogy nem ő az esélyes, emiatt nyugodtan vívott, és a lassú előkészítésekkel meg is lepte ellenfeleit.

A tavaly világbajnok magyar csapat másik tagja, Pusztai Liza három ellenfelét legyőzve hetedik lett a 175 fős mezőnyben. Márton Anna a második fordulóig jutott, a válogatottal 2022-ben ugyancsak vb-győztes Katona Renáta, valamint László Luca pedig az első főtáblás mérkőzésén vereséget szenvedett. Vasárnap csapatverseny lesz a görög fővárosban.

Vívásban áprilisban kezdődik az olimpiai kvalifikációs időszak, addig az a cél, hogy a jó világranglistás helyeket megőrizzék a magyarok, illetve ha lehet, javítsanak, hogy kedvező helyzetből vághassanak neki a párizsi játékok előtti fontos egy évnek.

Forrás: MTI; Fotó: #BizziTeam
Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 50.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)