Sporthírek

Sport hírek, elemzések és érdekességek. Sport rovatunkban követheted a kedvenc sportolóiddal, csapataiddal kapcsolatos legfrissebb híreket.
Magyar férfi párbajtőrcsapat

Aranyérmes a férfi párbajtőrcsapat

Aranyérmet nyert pénteken a magyar férfi párbajtőrcsapat a krakkói központú Európa Játékokon, melyen a sportági csapatversenyek Európa-bajnoki küzdelmek is egyben.

A Koch Máté, Nagy Dávid, Siklósi Gergely, Andrásfi Tibor összeállítású együttes a dánok és a spanyolok legyőzése után az Eb-címvédő olaszokon is túljutott, a döntőben pedig a svájciakkal mérkőzött meg. A 2019-ben világbajnok, 2021-ben olimpiai ezüstérmes Siklósi a finálét megelőzően úgy vélekedett, hogy negyeddöntős és elődöntős sikerükkel lekerült a vállukról a teher, így felszabadultan vívhatnak, és azt mondta, szeretnék megnyerni az Eb-t, már csak azért is, mert az nagyon sok pontot hozna az olimpiai kvalifikációs összesítésbe.
A svájciak elleni utolsó mérkőzésükön az első három asszóban két 3-2-vel és egy 2-3-mal egytusos előnyt harcoltak ki (8-7), majd Koch 3-1-re verte Alaxis Bayard-t.

Siklósi 2-3-at vívott Hadrien Favre-ral, a második kört pedig Nagy 5-3-mal zárta le Max Heinzerrel szemben (18-14). A döntő is – a várakozásnak megfelelően – nagy taktikai csatát hozott, minden tusnak jelentősége volt, vagy lehetett.

A zárószakasz Koch és Favre párharcával kezdődött, ebben előbb a svájci közelebb jött, aztán Koch is tudott tust adni, a 2-3-as eredménnyel Nagy és Bayard asszója 20-17-ről indult. Aztán csakhamar meg is állt, mert – amint azt Csampa Zsolt a hazai szövetség elnöke az MTI-nek elmondta – a svájciaknál nem szerepelhetett volna Alexis Bayard, akit a hivatalos versenyorvos az elődöntőben sérülés miatt visszaléptetett. Emiatt a franciák óvtak, de a mérkőzés mintegy közel húszperces állás után mégis folytatódott. Bayard 4-3-ra nyerte a furcsa asszót, így Siklósi és Heinzer döntő meccse 23-21-nél kezdődött. A csapatban világbajnok és háromszoros Eb-aranyérmes rutinos svájci egyenlített, de 25-25 után Siklósi – aki már nem először mutatott be hasonló bravúrt – a rendkívül nehéz helyzetben a hátralévő fél percben háromszor is megszúrta ellenfelét. A harmadik után letépte fejéről a maszkját, és üvöltve ünnepelt, mert tudta, hogy megvan a meccs. A svájci adott még egy tust, de ennek már nem volt jelentősége.

A lelátóról zúgott a „szép volt, fiúk, szép volt, fiúk!”, miközben a csapat tagjai a páston összeölelkezve ugráltak.

Ezt megelőzően, legutóbb 2010-ban, Lipcsében győzött Eb-n a magyar párbajtőrcsapat, akkor a Boczkó Gábor, Imre Géza, Somfai Péter, Pádár Tamás összeállítású együttes lett első.

A férfi párbajtőrözők a magyar EJ-küldöttség 24. érmét, a hetedik aranyat nyerték.

A vívás csapatversenyei Európa-bajnoki érmekért, helyezésekért is zajlottak, illetve az olimpiai kvalifikációs sorozatba is beleszámítanak az eredmények.

Forrás: MTI; Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 50.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)