Sporthírek

Sport hírek, elemzések és érdekességek. Sport rovatunkban követheted a kedvenc sportolóiddal, csapataiddal kapcsolatos legfrissebb híreket.
NB1 évértékelés

Az NB1 évértékelése (2. rész)

Miután múlt héten véget ért az elsőosztályú labdarúgó-bajnokság, tegnap néhány mondatban összefoglaltam az alsóházi csapatok 2021-2022-es teljesítményét.

Ma vessük pillantásukat a tabella első felére, következzen a hat legjobb együttes.

6. Paks

Ha valaki a látványos, gólzáporos mérkőzéseket szereti (van olyan, aki nem?), az jobban tette, ha már az idény elején felírta a naptárába a Paks mérkőzéseinek időpontját, ugyanis Bognár György idegenlégiósok nélküli gárdája nyílt sisakkal, végig támadószellemben futballozta végig az esztendőt.
Erre a legjobb bizonyíték, hogy nem csupán a legtöbb gólt szerezték (15-tel többet, mint a bajnok Ferencváros), de magasan a legtöbbet is kapták.
Érdekesség, hogy a legutóbbi 0-0-ás mérkőzésükhez egészen 2020. október 24-éig kell visszalapoznunk (a Honvéd ellen).

5. Újpest

A lila-fehérek ősszel alaposan ráijesztettek a szurkolóikra, miután kínosabbnál kínosabb vereségeket szenvedtek el. A vezetőség az egyetlen járható utat választotta, és edzőt cserélt. Kruscsics mester, illetve néhány remek érzékkel kiválasztott erősítés aztán mindent megváltoztatott. Ráadásul tovább növelte a jókedvet, hogy a sokszor elátkozott belga tulajdonos úgy fest, hogy megválik a klubtól, így a szurkolóhad visszatért a lelátókra.
Mindez olyan jól sült el, hogy a februárban utolsó helyezett csapat egészen a dobogó közelébe jutott.
Ej, ha tavasz-őszi rendszerű lenne a bajnokság…

4. Fehérvár

A Vidi nagy várakozással és kifejezetten erős kerettel vágott neki a szezonnak, hogy aztán néhány röpke hónap alatt megjárják a poklot, majd főnixmadarként feltámadva végül kiharcolják a nemzetközi kupaindulás jogát.
Mindenesetre jövőre sokkal kiegyensúlyozottabban kellene szerepelniük, ha mondjuk öt fordulónál tovább is versenyben akarnak maradni a bajnoki címért vívott csatában. Legalábbis az idén látott téli álom, és az abból való kábult ébredezés biztosan nem fér bele.

3. Puskás Akadémia

A felcsútiak immár évek óta a dobogón végeznek, és amint a példa mutatja, ezúttal sem adták alább.
Meglehet a közönségszórakoztató futball nem az ő világuk (a Puskás Akadémia meccsein esett a legkevesebb gól, 77), ezt a sportot is eredményre játsszák, így nem érheti szó a ház elejét, megemelhetjük a kalapunkat Hornyák Zsolt és tanítványai előtt.

2. Kisvárda

Ha az előbb megemeltük  a kalapunkat, akkor most bátran  a levegőbe is dobálhatjuk. A kisvárdai labdarúgás a legszebb napjait éli, ez az ezüstérem három arannyal ér fel, hiszen a derék szabolcsiak 2010-ben még a Megyei bajnokság első osztályában szerénykedtek. Ám a klub mindenese, Révész Attila nagyot mert álmodni, így most teljesen jogosan érezhetik magukat a fellegekben. És a nemzetközi kupaporondon…

1. Ferencváros

Mondhatnánk, hogy nem történt semmi különös, csak a szokásos. A Ferencváros magabiztosan megnyerte a bajnokságot, immár zsinórban negyedik alkalommal maguk mögé utasítva a teljes mezőnyt.
Hogy ez lesz majd a bajnokság vége, azt a rajtnál borítékolni lehetett, a zöld-fehérek minden szempontból kiemelkedtek a mezőnyből. A kérdés leginkább csak az volt, hogy hány pont előnnyel nyernek. A végén már a fradisták sem számolták ezt, csak rávágták: sokkal…
És való igaz, ez a csapat, a klub vezetősége, a szakmai stáb és a játékosok remekül sáfárkodtak a lehetőségeikkel, így vitathatatlanul a legjobb csapat lett a magyar bajnok.
És ha nem jön közbe égzendülés, földindulás, jövőre sem lesz ez másképpen…

Mindent összevetve, a 2021-2022-es szezon komoly csalódást, mondhatni visszaesést hozott, a mérkőzések többségének színvonala legjobb esetben is egy leveli béka hátsóját verdeste, és az a maroknyi szurkoló, aki egy-egy hétvégén felkerekedett és kilátogatott valamelyik találkozóra, néhány izgalmas pillanat kivételével unalmas órákat volt kénytelen eltölteni az impozáns, vadiúj stadionokban.

Egy tény, a 12 csapatos bajnokság továbbra is bukásra van ítélve, hiszen így jónéhány nagyobb szurkolói bázissal rendelkező, patinás vidéki csapat (DVTK, ETO, Nyíregyháza, Pécs, Haladás, stb.) marad elsőosztályú futball nélkül. Helyettük 500, legjobb esetben 1000 nézőt „kicsalogató” derbiken bosszanthatjuk fel magunkat a helyszíneken és a televíziók képernyői előtt.

Azt hiszem, ideje lenne mindezt átgondolni, és mielőbb logikus szakmai döntést hozni, ezzel visszaadni a magyar labdarúgásba vétett hitüket az igazi fellegvárak szurkolóinak is.

1. rész –
Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 50.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)