Sporthírek

Sport hírek, elemzések és érdekességek. Sport rovatunkban követheted a kedvenc sportolóiddal, csapataiddal kapcsolatos legfrissebb híreket.
Férfi kardcsapat

Az olimpiai kvalifikációs időszak legfontosabb versenye következik

A szokásostól eltérő nyári menetrend lezárásaként rendezik az év fő versenyét a vívóknál: szombattól jövő vasárnapig tart Milánóban a világbajnokság, amely az egyéves olimpiai kvalifikációs sorozat kiemelt állomása.

A vb-n elért eredményeket a rangsorok összesítésénél mindenképpen figyelembe veszik, így a jó szereplés sokat jelent a párizsi részvételt illetően, várakozástól elmaradó eredménnyel viszont távolodik az olimpiai indulás kiharcolása.

Tavaly három év szünet után rendeztek világbajnokságot, mivel a koronavírus-járvány miatt a 2020-as elmaradt, 2021-ben pedig az elcsúsztatott olimpiára került sor. A 2022-es kairói vb-n a magyarok jól szerepeltek, két arany- és egy ezüstérmet nyertek. Győzött Szilágyi Áron kard egyéniben, valamint a Battai Sugár, Katona Renáta, Pusztai Liza, Szűcs Luca összeállítású női kardcsapat, míg második lett a Szilágyi, Szatmári András, Gémesi Csanád, Decsi Tamás alkotta férfi kardegyüttes.

Az olimpiai kvalifikáció szempontjából ezúttal a csapatversenyek élveznek prioritást, mert csapatkvóta esetén egyéniben alapból indíthatóvá válik az adott szakágban három fő Párizsban. Ugyanakkor nemcsak a kvalifikációnak van jelentősége, hanem önmagában a világbajnoki szereplésnek is, így egyéniben is számít – nagyon is – az eredményesség. Ráadásul ott is képbe kerülhet majd a kvótaszerzés, amennyiben az adott szakágban a csapatnak nem sikerül kiharcolnia az olimpiai részvételt a jövő tavaszig tartó időszakban.

Boczkó Gábor szövetségi kapitány az elutazást megelőző, a sajtó számára nyílt szerdai edzésen kiemelte, hogy hosszú szezon van a vívók mögött, dupla Európa-bajnoksággal, egy egyénivel, illetve az Európa Játékokkal, melyen a csapatversenyek voltak Eb-küzdelmek.

„Mindegyiken részt vettünk, ilyen szempontból nem volt zökkenőmentes a vb-felkészülés a világbajnokságra, amelyen nagy mezőnyök várhatók” – mondta az MTI-nek. „Az Európa Játékok csapatversenyei alapján bizakodó vagyok, de nem lesz egyszerű, mivel ezen az ázsiai és az amerikai kontinens is ott lesz, melyek versenyzői évről évre erősebbek.”

Hozzátette: a magas szorzó miatt – egyéniben 2,5-szeres, csapatban kétszeres pontszámot érnek a helyezések egy világkupához képest – minden pozíció „vízválasztó lesz”, az is fontos, hogy az 5-8. helyek közül melyiken végez egy-egy csapat, az az együttes pedig, amelyik nem kerül az első nyolc közé „gyakorlatilag búcsút mond Párizsnak, kiszáll a további küzdelemből”.

„Nem lesz egyszerű, de minden csapatunkban benne van az egy-nyolcba kerülés. A férfi kardozókat és a férfi párbajtőrözőket négybe várom, a címvédő női kardozóknak nem lesz egyszerű ugyanez, de benne van a lányokban a lehetőség. Krakkóban nagyot léptek előre, kijutó helyen állnak, megerősíthetik a pozíciójukat” – tette hozzá a kapitány.

Lengyelországban a férfi párbajtőrözők győztek, a női párbajtőrözők ezüstérmet nyertek, a női kardozók bronzot szereztek, a férfi kardozók és a női tőrözők negyedikek, a férfi tőrözők pedig hatodikak lettek. Az Európa Játékok egyéni versenyeiben – melyek nem voltak Eb-küzdelmek – a tőröző Pásztor Flóra a második, a háromszoros olimpiai bajnok, vb-címvédő kardozó Szilágyi Áron, valamint a párbajtőröző Kun Anna a harmadik helyen végzett. Az EJ-t megelőző plovdivi egyéni Eb-n egy magyar éremszerzés volt, a második helyen záró, 2017-ben vb-győztes, 2019-ben vb-második kardozó Szatmári András révén.
A nyári menetelést megelőzően is jól teljesítettek a magyar vívók, a tavaly ősszel kezdődött idény során 17 egyéni érmet nyertek világkupákon vagy GP-ken, ráadásul mindegyik szakágban akadtak kiemelkedő eredmények. Négy dobogója volt a Kun Annának – egy versenyt meg is nyert -, három – benne két győzelemmel – Szilágyinak, és két aranyat szerzett a szintén párbajtőröző Siklósi Gergely is. Volt elsősége a párbajtőröző Andrásfi Tibornak és a kardozó Battai Sugárnak, rajtuk kívül pedig dobogóra állhatott még a kardozó Szatmári András és Márton Anna, a párbajtőröző Muhari Eszter és Koch Máté, valamint a tőröző Pásztor Flóra és Dósa Dániel. Csapatban is összejött öt érem a férfi kardozók és párbajtőrözők jóvoltából.

A vb-k 1937-től íródó történetében férfi kardban Szilágyi Áron (2022), férfi párbajtőrben Siklósi Gergely (2019), női párbajtőrben Nagy Tímea (2006), női tőrben Bóbis Ildikó (1974), férfi tőrben pedig Fülöp Mihály (1957) a legutóbbi magyar egyéni győztes. Női kardban egyéniben még nem avattak magyar világbajnokot. Csapatban viszont éppen a női kardozóké a legutóbbi aranyérem tavalyról. Náluk egy változás lesz az összeállításban, Katona Renáta helyett a térdrögzítővel vívó Márton Anna erősíti majd a csapatot. A női kardozók előtt a férfi párbajtőrözők (2013) győztek. A férfi kardozók legutóbb 2007-ben, a női párbajtőrözők 2002-ben, a női tőrözők 1987-ben, a férfi tőrözők 1957-ben nyertek vb-t.
Az olaszok nyolcadszor látják vendégül a világ legjobb vívóit, először 1929-ben Nápolyban, legutóbb pedig

2011-ben, Cataniában rendeztek vívó-világbajnokságot. Milánóban az első három napon az egyéni selejtezőkre, majd keddtől csütörtökig a 64-es táblák asszóira kerül sor, jövő péntektől vasárnapig pedig a csapatversenyeket bonyolítják le.

Forrás: MTI; Fotó: Team Bizzi
Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 50.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)