Sporthírek

Sport hírek, elemzések és érdekességek. Sport rovatunkban követheted a kedvenc sportolóiddal, csapataiddal kapcsolatos legfrissebb híreket.
Bőhm Csaba

Bőhm Csaba ezüstérmes Kairóban

Ezüstérmet nyert Bőhm Csaba az öttusázók idei világkupa-sorozatának első állomásán, Kairóban.

Győzött az egyiptomi Ahmed Elgendi, míg a harmadik helyen a cseh Martin Vlach futott a célba.

A verseny szerdán kezdődött a selejtezővel, a 75 fős mezőny két csoportban küzdött, az első 18-18 hely ért továbbjutást, ami a négyből három magyar indulónak jött össze. Gyengébb vívása miatt váratlanul korán búcsúzott az elmúlt évi világbajnokságon bronz-, az Eb-n pedig ezüstérmes Szép Balázs. Tamás József, aki csoportjában 19. lett, annak köszönhette továbbjutását, hogy a 12 hazai indulóból legfeljebb csak hat folytathatta szereplését a kvalifikáció után.

Ezt követte a csütörtöki körvívás, melyben Bőhm 20 győzelmet aratott és 15 ellenfelétől kapott ki, míg Marosi Ádám és Tamás 15/20-as mérleggel fejezte be a számot. Az eredményt továbbvitték a pénteki elődöntőbe, ahol két 18 fős csoportban zajlott a verseny, és az első kilenc-kilenc hely ért finálét. A magyarok közül Bőhmnek sikerült – magabiztos teljesítménnyel – fináléba kerülnie, az egyéniben kétszeres világbajnok, olimpiai bronzérmes Marosi és a lábsérülése miatt a kombinált szám előtt visszalépő Tamás viszont lemaradt az utolsó szakaszról.

A szombati döntőt a körvívás eredményével kezdték az öttusázók, Bőhm a csütörtöki teljesítményével a 7-10. helyről vágott neki a napnak. Lovaglása hibátlanul, szintidőn belül sikerült, a bónuszvívásban nem tudott pluszpontot szerezni, de két szám után így is az ötödik volt. A 200 méteres úszásban 2:04.84 perccel a második leggyorsabbnak bizonyult, ezzel feljött a második helyre. A négy lövészettel megszakított 5×600 méteres futásban a 25 másodperccel előbb rajtoló hazai Mohanad Sabant utolérte, a három másodperccel utána induló, szintén egyiptomi Elgendi viszont – aki a tokiói olimpián ezüstérmet nyert – két másodperccel megelőzte őt. A kombinált számban a magyar öttusázó 10:12.90 perccel – Vlach és Elgendi mögött – a harmadik legjobb volt.

„A vívómezőnybe egészen beleerősödtem, így ez nagy különbség a tavalyi vk-hoz képest – értékelt a magyar szövetség honlapján. – A futóidőm jó lett, aminek nagyon örültem. A lövészetem most nem sikerült annyira jól, mert már elfáradtam, illetve elég nagy volt a nyomás is, ráadásul bekerültem a két egyiptomi srác közé, akik teljesen más ritmusban lőttek, mint én, és ez kissé zavaró volt. Összességében elégedett vagyok, örülök az ezüstéremnek.”

Eredmények (a nemzetközi szövetség honlapjáról):

férfi verseny:
1. Ahmed Elgendi (egyiptomi) 1516 pont
2. Bőhm Csaba 1514
3. Martin Vlach (cseh) 1511

korábban:

női verseny:
1. Gulyás Michelle 1403 pont
2. Elidie Clouvel (francia) 1398
3. Szalma Abdelmakszud (egyiptomi) 1392
…14. Barta Luca 1333
…17. Bauer Blanka 1295

A világkupasorozat egy hónap múlva Ankarában folytatódik, majd április végén Budapestre jön a nemzetközi élmezőny, a negyedik állomás pedig május közepe előtt Szófiában lesz. A vk-széria a május-június fordulóján esedékes döntővel zárul, ugyancsak Ankarában. Ezen a versenyen a győztesek már olimpiai kvótát kapnak. Az Európa-bajnokság, melyen nyolc-nyolc párizsi hely kel el, június-július fordulóján következik Krakkóban, az Európa Játékok keretében, a szintén kvótaosztó világbajnokságot pedig augusztus végén rendezik a délnyugat-angliai Bath-ban.

Forrás: MTI
Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 50.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)