Sporthírek

Sport hírek, elemzések és érdekességek. Sport rovatunkban követheted a kedvenc sportolóiddal, csapataiddal kapcsolatos legfrissebb híreket.
Marco Rossi

Boldog születésnapot, Marco Rossi!

Ma, azaz 2023. szeptember 9-én ünnepli 59. születésnapját Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya.

A kiváló szakember öt esztendeje irányítja a nemzeti tizenegyet, és a szerbek ellen aratott bravúros idegenbeli győzelem alkalmával ült ötvenedik alkalommal a kispadon. Népszerűsége pedig töretlenül szárnyal felfelé, mára talán már a legnagyobb magyar edzőkével vetekszik.

De vajon ki gondolta volna mindezt alig egy évtizeddel korábban, amikor a derék Marco és együttese, egy bizonyos Cavese 1919 éppen sereghajtóként kipottyanni készült az olasz harmadik vonalból?

Rossi munkanélkülivé vált, ám egy évvel később, mint valami tündérmesében, egy közös olasz barátjuk bemutatta őt Fabio Cordellának, a Budapest Honvéd sportigazgatójának, akinek szimpatikus volt az ambíciózus szakember. És miután a klub tulajdonosának, George F. Hemingwaynek is hasonló volt az álláspontja, egymás tenyerébe csaptak, így a talján mester néhány nap múlva megkezdhette a munkát Kispesten.

A többi pedig már maga a történelem…

Rossi 2017-ben bajnokságot nyert a kissé lesajnált, esélytelennek tartott piros-feketékkel, majd Dunaszerdahelyre vezetett az útja, ahol bronzérmet szereztek tanítványaival a szlovák bajnokságban.

És ekkor a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke, Csányi Sándor meghozta élete egyik legjobb döntését. Sokak meglepetésére felkérte Marco Rossit a magyar válogatott szövetségi kapitányának, hogy 2018 szeptember 8-án Finnországban már ő irányítsa a legjobbjainkat.

Akkor, azon a napon ezt a szívbemarkoló üzenetet osztotta meg velünk a közösségi oldalán:

„Szia Nagypapa! Remélem, jó a sorod odafent. Mikor is hagytál itt bennünket? Túl sok éve már annak a tragikus napnak.

Tudom, 1994-ben történt, de látod, a drága emléked még most, a mai napig is itt él a szívemben. És most, 2018 szeptemberében úgy hiszem, hogy nagyon boldog és büszke leszel az unokádra. Mert immár én vagyok a magyar válogatott szövetségi kapitánya.

Igen, azé a Magyarországé, amely az Aranycsapatot adta a világ futballjának, és amelyben Puskás, Hidegkuti és a többiek varázsoltak. Annyi szépet meséltél róluk nekem. Emlékszel rá, ugye?

Ma pedig elkezdődik egy minden eddiginél csodálatosabb, új kaland az életemben, és biztos lehetsz benne, hogy neked fogom majd ajánlani a győzelmeket! Mert tudom, hogy tiszta szívből szurkolsz nekem, szurkolsz nekünk, és ha nyerünk te leszel a legboldogabb ember odaát, abban az ismeretlen világban! Szeretlek!”

Mi pedig, akik a magyar futball szerelmeseiként mindennél jobban szorítunk a csapatért, a magyar válogatottért, csupán egyet kívánhatunk neked:

Még sok-sok ilyen gyönyörű győzelmet, MESTER!

Így, csupa nagybetűvel!

ISTEN ÉLTESSEN!

BUON COMPLEANNO!

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 50.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)