Sporthírek

Sport hírek, elemzések és érdekességek. Sport rovatunkban követheted a kedvenc sportolóiddal, csapataiddal kapcsolatos legfrissebb híreket.
női jégkorong-válogatott

Búcsúzott az elittől a magyar válogatott

Búcsúzott a tízcsapatos élvonaltól a magyar női jégkorong-válogatott, miután a bramptoni világbajnokság csoportkörének utolsó fordulójában kedden 2-1-re kikapott a német együttestől.

Pat Cortina szövetségi kapitány alakulata a franciák elleni sikerrel kezdett, ám azt követően vereséget szenvedett a svédektől és a finnektől is. A magyar válogatott csak akkor maradt volna benn biztosan az élvonalban, ha öt góllal győz a németek ellen.

Eredmény, B csoport, 4. forduló:

Németország – Magyarország 2-1 (2-0, 0-1, 0-0)

a magyar csapat gólszerzője: Dabasi (21.)

A magyar válogatott úgy állt fel az utolsó csoportmérkőzésére, hogy ha öt góllal nyer, akkor nemcsak a bennmaradását váltja meg, hanem negyeddöntőbe jut, míg egy alapjátékidős vereség esetén biztosan kiesik a divízió I/A-ba. Minden más eredménynél a B jelű kvintett küzdelmeit záró svéd-francia összecsapás végeredménye rangsorolt volna a sorrendről.

A svédek ellen megsérülő Mayer Fruzsina nem tudta vállalni a játékot, helyére Faggyas Lilla került, míg Szamosfalvi Petra letöltötte eltiltását.

Német mezőnyfölényben telt az első harmad, amelynek derekán – egy kapuvas után – távolról sikerült vezetést szereznie Németországnak. Amikor már csak 34,8 másodperc volt hátra a szünetig, egy komoly védelmi hibából ismét betalált a rivális.

Felpörgött a Cortina-sereg a folytatásra, és 49 másodperc telt el a második harmadból, amikor Dabasi Réka estében volt eredményes, majd emberelőnyben a kapuvasat is sikerült eltalálni, de az egyenlítés nem jött össze.

A záró felvonásban minden erőtartalékát mozgosította a magyar csapat, és Garát-Gasparics Fanni emberhátrányból, szólóban kis híján egyenlített. A hajrában Németh Anikó kapus helyett is mezőnyjátékos volt a jégen, ám nem sikerült a pontszerzés, így annak kiharcolása sem, hogy legalább a svéd-francia meccs végéig éljen a bennmaradási remény.

„Volt egy rossz és két jó harmadunk, sajnos ezen a szinten a negyven perc kevés” – mondta Pat Cortina a találkozói utáni sajtótájékoztatón. – „Elismerően kell beszélnünk a németekről, jól védekeztek és a kapusok nagyon stabil volt. Hatékonyabban kellett volna dolgozunk a kapujuk előtt. Nagyon nehéz meccsünk volt, de az első harmad után visszajöttünk. Büszke vagyok a játékosaimra!”

A magyar válogatott amerikai születésű csatára, Williams Hayley kiemelte, hogy elképesztő látni a magyar hoki fejlődését:

„Ha végignézzük az elmúlt 13 év történetét, hogy mit csináltak a lányok, a világ 27. helyéről a 9. helyig jutottak. Lehet, hogy most van egy kis visszalépés, de még nem végeztünk! Van néhány évünk a következő olimpiáig, és úgy gondolom: a fő célunk az, hogy oda kijussunk. Csak azért, mert volt most egy botlás, nem jelenti azt, hogy abbahagyjuk a munkát. Vissza fogunk térni!” – fogalmazott.

Az állás: 1. Finnország 12 pont/4 mérkőzés, 2. Németország 9/4, 3. Svédország 3/3 (10-12), 4. Magyarország 3/4 (7-15), 5. Franciaország 0/3

A csoport első három helyezettje negyeddöntőbe jutott, az utolsó két helyezett kiesett a divízió I/A-ba.

Forrás: MTI
Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 50.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)