Sporthírek

Sport hírek, elemzések és érdekességek. Sport rovatunkban követheted a kedvenc sportolóiddal, csapataiddal kapcsolatos legfrissebb híreket.
FIFA World Cup 2022 C-csoport

C-csoport beharangozó

ARGENTÍNA

A világ labdarúgásának egyik legmeghatározóbb válogatottja az argentin együttes, amely hosszú évtizedek óta minden egyes világversenynek esélyesként vág neki. Nincs ezen mit csodálkozni, ahol olyan világklasszisok születnek, mint Mario Kempes, Diego Maradona, Gabriel Batistuta, vagy az elmúlt évtized legnagyobb sztárja, Lionel Messi, az a nemzeti csapat győzelemre van ítélve. Más kérdés, hogy amíg 1978-ban Menotti, majd 1986-ban Bilardo egészen az aranyéremig vezette a tanítványait, azóta „csupán” ezüstérmek kerültek a vitrinekbe, de itt az újabb lehetőség, hogy Messi egy vébé-trófeával koronázza meg varázslatos pályafutását.

argentina-quatar2022
A világbajnokságra kijutó argentín csapat.

HOGYAN JUTOTTAK KI?

A CONMEBOL-zónából a brazilokkal karöltve magabiztosan, a még biztos kijutást jelentő negyedik helyen végző Ecuador előtt tizenhárom pont előnnyel végezve masíroztak el Katarba.

LEGJOBB VB-SZEREPLÉS:

Két ízben, 1978-ban hazai földön, míg 1986-ban Mexikóban világbajnokok lettek. Előbb Hollandiát múlták felül hosszabbításban, majd nyolc évre rá az NSZK-t egy látványos összecsapáson 3-2-re. Érdekesség, hogy ’78-ban, majd ’82-ben a magyar válogatottat is az útjukba sodorta a sors, mely során 2-1-re, majd 4-1-re a gauchók diadalmaskodtak.

VÁRHATÓ ÖSSZEÁLLÍTÁS:

E. Martínez – Molina, Romero, Otamendi, Acuna – De Paul, Paredes, A. Gómez – Messi, L. Martínez, Di María

SZÖVETSÉGI KAPITÁNY:

Lionel Scaloni (argentin)

VILÁGRANGLISTA HELYEZÉS:

3.

A MÉRKŐZÉSEIK (magyar idő szerint):

november 22. 11.00: Argentína-Szaúd-Arábia
november 26. 20.00: Argentína-Mexikó
november 30: 20.00: Lengyelország-Argentína

TIPPMIX ESÉLYLATOLGATÁS:

A dél-amerikaiak kiemelkednek ebből a csoportból, és mint a torna egyik komoly esélyese, minden bizonnyal meg is nyerik a kvartettjüket (1,37-es odds)

SZAÚD-ARÁBIA

A közel-keleti ország alakulata az esélytelenek nyugalmával készülhet története hatodik világbajnokságára. Különösen igaz mindez a csoportellenfelek játékerejét elnézve, hiszen mindhárom rivális klasszisokkal jobbnak tűnik az olajnagyhatalom válogatottjánál, akik csupa hazai bajnokságban játszó futballistával próbálják meg a lehetetlent, vagyis megnehezíteni a riválisok dolgát, netán pontot szerezni valamelyik találkozójukon.

saudi-quatar2022
A világbajnokságra kijutó szaudi csapat.

HOGYAN JUTOTTAK KI?

Az ázsiai zóna B-csoportjából minden különösebb megeröltetés nélkül, többek között Japánt és Ausztráliát megelőzve, tíz meccsen huszonhárom szerzett ponttal kvalifikáltak.

LEGJOBB VB-SZEREPLÉS:

Egyetlen alkalommal, még 1994-ben Marokkót és Belgiumot legyőzve túlélték a csoportkört, ráadásul ez utóbbi találkozón a legendás Al-Owairan megszerezte a vébék történetének egyik legcsodálatosabb szólógólját. Az egyenes kieséses szakaszban a svédek jelentették a végállomást számukra.

VÁRHATÓ ÖSSZEÁLLÍTÁS:

Al-Owais – Al-Ghannam, Al-Amri, Al-Bulaihi, Al-Shahrani – Al-Najei, Kanno, Al-Dawsari, Al-Faraj – Baherbi Al-Buraikan

SZÖVETSÉGI KAPITÁNY:

Hervé Renard (francia)

VILÁGRANGLISTA HELYEZÉS:

51.

A MÉRKŐZÉSEIK (magyar idő szerint):

november 22. 11.00: Argentína-Szaúd-Arábia
november 26. 14.00: Lengyelország-Szaúd-Arábia
november 30: 20.00: Szaúd-Arábia-Mexikó

TIPPMIX ESÉLYLATOLGATÁS:

A világvándor Hervé Renard tanítványai minden bizonnyal kevés sikerélménnyel gazdagodnak a tornán, különösen igaz lesz ez a nyitó találkozójukra, ahol a bombaerős támadósorral rendelkező Argentína várja őket. Ezen a meccsen a 2,5 gól fölött kimenetelt ajánlom (1,65-as odds)

MEXIKÓ

Közép-Amerika legnépesebb országában szinte vallásnak számít a labdarúgás, éppen ezért mindig nagy reményekkel engedik el a fanatikus szurkolók a nemzeti válogatottat egy-egy világversenyre. Hogy Mexikó milyen komoly főszereplője a futball világának, remekül illusztrálja, hogy már két alkalommal is házigazdái lehettek a földkerekség legnagyobb sporteseményének, márpedig ezt csupán olyan sokszoros világbajnok csapatok mondhatják el magukról, mint Brazília, Olaszország, Franciaország vagy Németország. Noha eredményesség terén ezekhez a csapatokhoz képest a mexikóiak le vannak maradva, mindig üde színfoltjai a tornáknak.

mexico-quatar2022
A világbajnokságra kijutó mexikói csapat.

HOGYAN JUTOTTAK KI?

A vártnál nehezebben, több meglepő pontvesztéssel körítve, végül Kanada mögé szorulva a második helyen végeztek a CONCACAF-csoportban.

LEGJOBB VB-SZEREPLÉS:

Mindkét hazai rendezésű tornán, 1970-ben és 1986-ban is egészen a legjobb nyolcig meneteltek, az előbbin az olaszok, az utóbbin a németek jelentették a végállomást.

VÁRHATÓ ÖSSZEÁLLÍTÁS:

Ochoa – Sánchez, Montes, Moreno, Gallardo – Herrera, Guardado, Rodríguez, Antuna – Jiménez, Lozano

SZÖVETSÉGI KAPITÁNY:

Gerardo Martino (argentin)

VILÁGRANGLISTA HELYEZÉS:

13.

A MÉRKŐZÉSEIK (magyar idő szerint):

november 22. 17.00: Mexikó-Lengyelország
november 26. 20.00: Argentína-Mexikó
november 30: 20.00: Szaúd-Arábia-Mexikó

TIPPMIX ESÉLYLATOLGATÁS:

Egy kiemelkedő és egy futottak még kategóriás csapat mellet Mexikó és Lengyelország található a csoportban, és mindez bizonnyal ez a két gárda fut majd versenyt a Messiék mögötti második továbbjutó helyért. Miután éppen egymás ellen kezdenek, óvatosak lesznek, így kevés gólt várok. 2,5 alatt (1,59-es odds).

LENGYELORSZÁG

Nem manapság éli a legszebb időszakát a lengyel labdarúgás, ám ha botladozva is, szerencsével is, de végül kilencedik alkalommal is kijutottak a világbajnokságra, más kérdés, hogy az aranykorszakuk, vagyis a hetvenes-nyolcvanas évek óta egyetlen alkalommal sem élték túl a csoportkört. Ezúttal jók az esélyeik, különösen úgy, hogy ott van a csapatukban Európa egyik legjobb centere, a Bayerntől a Barcelonába igazoló Robert Lewandowski.

poland-quatar2022
A világbajnokságra kijutó lengyel csapat.

HOGYAN JUTOTTAK KI?

Az angolokhoz hasonlóan ők is a mi csoportunkban szerepeltek, és egyik alkalommal sem tudtak legyőzni bennünket, sőt, csupán egy döntetlenre futotta az erejükből, úgyhogy nagy köszönettel tartoznak az albánoknak, akik hat pontot vettek el tőlünk. És miután csak három egységgel előztek meg minket, érthető, hogy számunkra duplán fáj az a két vereség. Ám a második hely még nem jelentett kijutást, jöhettek a pótselejtezők, ahol szintén hatalmas szerencséjük volt, ugyanis az oroszok párjaként, a kizárás miatt pályára sem kellett lépniük, hogy a végső, ki-ki meccsen egy fáradt svéd együttessel szemben könnyen túllépjenek.

LEGJOBB VB-SZEREPLÉS:

Az aranygenerációjuk két ízben, 1974-ben és 1982-ben is bronzérmet szerzett, holott akár mindkét alkalommal elérhették volna a finálét is. Különösen az előbbi vébén, a házigazda NSZK elleni 1-0-ás vereség alakulhatott volna másképpen is. Ám Deynáék a brozmeccsen legyőzték a brazilokat, csakúgy mint nyolc évvel később Boniekék a franciákat.

VÁRHATÓ ÖSSZEÁLLÍTÁS:

Szczesny – Bednarek, Glik, Kiwior, Frankowski – Krychowiak, Linetty, Zalewski – Zielinski, S. Szymanski – Lewandowski

SZÖVETSÉGI KAPITÁNY:

Czeslaw Michniewicz (lengyel)

VILÁGRANGLISTA HELYEZÉS:

26.

A MÉRKŐZÉSEIK (magyar idő szerint):

november 22. 17.00: Mexikó-Lengyelország
november 26. 14.00: Lengyelország-Szaúd-Arábia
november 30: 20.00: Lengyelország-Argentína

TIPPMIX ESÉLYLATOLGATÁS:

A mexikói csapatnál már említettem, hogy kettőjük között dől majd el a második továbbjutó hely sorsa, és még az is megeshet, hogy a gólarány rangsorol majd. Ezért kulcsfontosságú lehet a Szaúd-Arábia elleni mérkőzés, ahol többgólos lengyel győzelmet várok (2,68-as odds)