Sporthírek

Sport hírek, elemzések és érdekességek. Sport rovatunkban követheted a kedvenc sportolóiddal, csapataiddal kapcsolatos legfrissebb híreket.
Yan Bingtao

Döbbenetes botrány

A labdarúgó-világbajnokság árnyékában, az elmúlt héten elképesztő, a sznúker világát alapjaiban megrengető botrány látott napvilágot, miután az English Open, vagyis az angol nyílt bajnokság kezdete előtt egyik napról a másikra több kínai versenyző játékjogát is felfüggesztette a World Snooker Federation, vagyis a profi sznúkeresek világszövetsége.

Az ok pedig nem volt más, mint minden sportok megrontója, azaz a fogadási csalás, magyar nevén bunda, vagyis hogy az érdekeltek szándékosan vesztettek el, manipuláltak mérkőzéseket. Márpedig erre értelemszerűen nincs bocsánat, úgyhogy nem meglepő a világszövetség álláspontja.

Haladéktalanul felfüggesztették a botrányban érdekelt összes versenyző játékjogát.

Állítólag a főkolompos az a Liang Wenbo volt (52. a világranglistán), aki már október vége óta nem vehet részt versenyeken, miután éppen csak letöltötte az asszonyverésért kapott nevetségesen enyhe, néhány hónapos eltiltását.

A felfüggesztettek közé csatlakoztak a Tour középmezőnyében található honfitársai, úgy mint Lu Ning (41.), Li Hang (62.), Chang Bingyu (77.), Bai Langning (126.), valamint Zhao Jianbo (éppen amatőr státuszban) is.

Már ez is tragikus hír volt a sportág szerelmeseinek, de a bomba  csak az ezt követő néhány napban robbant igazán hatalmasat.

Kiderült ugyanis hogy az egyik legnagyobb név, a Masters 2021-es bajnoka, a mezőny egyik legnagyobb ígérete, a mindössze huszonkét esztendős Yan Bingtao is belekeveredett az ügybe, márpedig ettől fogva már  valóban nem babra ment a játék.

A világszövetség a nyomozás érdekeit szem előtt tartva egyelőre nem adott ki információkat a részletekről, ám biztosak lehetünk benne, hogy ha a gyanúba keveredett fiatalemberek bűnösnek találtatnak, akkor hosszú, akár a pályafutásuk véget jelentő eltiltásnak néznek elébe.

Mint egykori versenyzőnek, nekem erről elég sarkos véleményem van…

Ha ezek a játékosok valóban csaltak, akkor nem hosszú, hanem csak és kizárólag az örökös eltiltás lenne a megfelelő büntetés számukra. Hiszen az ilyen embereknek semmi keresnivalójuk nincs a profik mezőnyében.

Különben meghal ez a gyönyörű sportág…

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)