Sporthírek

Sport hírek, elemzések és érdekességek. Sport rovatunkban követheted a kedvenc sportolóiddal, csapataiddal kapcsolatos legfrissebb híreket.
fifa world cup e-csoport

E-csoport beharangozó

SPANYOLORSZÁG

A spanyol válogatott különösen ebben az évezredben lépett be a legnagyobbak közé, miután hosszú böjt után a 2010-es dél-afrikai világbajnokságon végre megnyerte története első világbajnoki címét. Az Ibériai-félsziget nagyobbik országának klubfutballja mindig kiemelkedő volt, de a nemzeti csapat rendre leszerepelt a vébéken, tudniillik a tizenkét évvel ezelőtti diadalig még egy döntőbeli szereplést sem tudtak felmutatni. Aztán ez a bizonyos aranygeneráció, Iker Casillas, Piqué, Xavi, Iniesta és Torres vezetésével két Európa-bajnoki cím között megnyerte a labdarúgás legnagyobb presztízsű trófeáját is.

Spain Team
A világbajnokságra kijutó spanyol csapat.

HOGYAN JUTOTTAK KI?

Az európai B-csoportot magabiztosan, nyolc meccsből szerzett tizenkilenc ponttal nyerték meg.

LEGJOBB VB-SZEREPLÉS:

2010-ben világbajnokok lettek, miután Iniesta 0-0-ás állásnál a hosszabbítás hajrájában betalált a hollandok hálójába.

VÁRHATÓ ÖSSZEÁLLÍTÁS:

Simón – Carvajal, E.García, I.Martínez, M.Alonso – Gavi, Busquets, Koké – F.Torres, Morata, Sarabia

SZÖVETSÉGI KAPITÁNY:

Luis Enrique (spanyol)

VILÁGRANGLISTA HELYEZÉS:

7.

A MÉRKŐZÉSEIK (magyar idő szerint):

november 23. 17.00: Spanyolország-Costa Rica
november 27. 20.00: Spanyolország-Németország
december 1:   20.00: Japán-Spanyolország

TIPPMIX ESÉLYLATOLGATÁS:

A vébé E-csoportja már a sorsolás pillanatában kétfelé szakadt, ugyanis a közelmúlt két világbajnok csapata mellé odadobtak koncnak két áldozati bárányt, akiknek minden bizonnyal az az első számú célkitűzésük, hogy egymás ellen szerezzenek egy kis sikerélményt, mivel a két fenevad valószínűleg pillanatok alatt felfalja őket. A tippem, hogy Spanyolország megnyeri a csoportját (1,77-es odds).


COSTA RICA

A fél magyarországnyi területű és lakosságú közép-amerikai ország válogatottja az egyik legnagyobb nyertese annak, hogy a FIFA először huszonnégyre, majd harminckettőre emelte fel a világbajnokságon szereplő csapatok létszámát, miután a CONCACAF-zóna is kapott plusz helyeket, így a szokásos Egyesült Államok, Mexikó duó mellett egyre gyakrabban besurranak a legjobbak közé. Noha igazi világklasszisaik a kapus Navas kivételével nincsenek, a stílusukkal már jó néhány kellemetlen pillanatot szereztek az ellenfeleiknek.

Costa Rica Team
A világbajnokságra kijutó costa ricai csapat.

HOGYAN JUTOTTAK KI?

Pótvizsgáztak rendesen, ugyanis éppen csak elcsípték a negyedik helyet a csoportjukban, ezzel pótselejtezőt játszhattak az óceániai képviselővel, Új-Zélanddal. Az egymeccses párharcot végül 1-0-ra meg tudták nyerni.

LEGJOBB VB-SZEREPLÉS:

2014-ben döbbenetes módon három világbajnokot, Olaszországot, Angliát és Uruguayt megelőzve továbbjutottak a csoportjukból, majd ráadásként a görögöket is megverték tizenegyesekkel, ám a legjobb nyolc között megfordult a szerencséjük, ekkor már az ellenfelülnek, vagyis a hollandoknak kedvezett a büntetőpárbaj.

VÁRHATÓ ÖSSZEÁLLÍTÁS:

Navas – Fuller, Waston, Calvo, Oviedo –  G. Torres, Borges, Tejeda, Bennette – Campbell, Contreras

SZÖVETSÉGI KAPITÁNY:

Luis Fernando Suárez (kolumbia)

VILÁGRANGLISTA HELYEZÉS:

31.

A MÉRKŐZÉSEIK (magyar idő szerint):

november 23. 17.00: Spanyolország-Costa Rica
november 27. 11.00: Japán-Costa Rica
december 1:   20.00: Costa Rica-Németország

TIPPMIX ESÉLYLATOLGATÁS:

A versenyben maradáshoz a második mérkőzésen Japán ellen kellene csillantaniuk valamit, ám a nagy tét miatt aligha számíthatunk gólzáporra. Tippem 2,5 gól alatt (1,62-es odds)


NÉMETORSZÁG

A futball történetének egyik legsikeresebb válogatottja nem éppen a legfényesebb éveit éli, immár három világverseny óta nem tudnak komolyabb eredményt felmutatni, vagyis nagyon úgy fest, hogy a 2014-es világbajnoki címet szerző csapat átalakítása, a fiatalok beépítése cseppet sem megy zavartalanul végbe. A keret a Bayern Münchenre épül, és ez az, ami bizakodásra adhat okot a Nazionalelf szurkolóinak, ugyanis a bajor gárda remek formában zárta a rövidített őszi szezont, különösen, ha a Bajnokok ligája szereplését tekintjük mérvadónak.

Germany Team
A világbajnokságra kijutó német csapat.

HOGYAN JUTOTTAK KI?

Egy könnyű csoportból laza ujjgyakorlattal, a második helyezett Észak-Macedóniát kilenc ponttal megelőzve kvalifikálták magukat.

LEGJOBB VB-SZEREPLÉS:

Négy alkalommal lettek világbajnokok, sorrendben 1954-ben, 1974-ben, 1990-ben és 2014-ben. Számunkra az első a legfájdalmasabb emlék, a Puskás Ferenc vezette Aranycsapatot 0:2-es hátrányból múlták felül. Az utánunk következő finálékban Hollandia és kétszer Argentína esett a németek áldozatául.

VÁRHATÓ ÖSSZEÁLLÍTÁS:

Neuer – Kehrer, Süle, Rüdiger, Raum – Kimmich, Gündogan, Gnabry – Sané, Müller, Havertz

SZÖVETSÉGI KAPITÁNY:

Hansi Flick (német)

VILÁGRANGLISTA HELYEZÉS:

11.

A MÉRKŐZÉSEIK (magyar idő szerint):

november 23. 14.00: Németország-Japán
november 27. 20.00: Spanyolország-Németország
december 1:   20.00: Costa Rica-Németország

TIPPMIX ESÉLYLATOLGATÁS:

Első mérkőzésükön Japán lesz az ellenfelük, és okulva a legutóbbi vébén történtekből, amikor elvéreztek Dél-Koreával szemben, most aligha fognak hibázni (1,48-as odds).


JAPÁN

Az elmúlt néhány évtizedben a felkelő nap országában egyre szélesebb tábora lett a labdarúgásnak, olyannyira, hogy talán már a baseball népszerűségét is túlszárnyalja, amely a múlt század közepén még elképzelhetetlen lett volna. Példának elég csak annyit említeni, hogy az 1964-es tokiói olimpián a futballtornára kilátogató nézőknek nagyobb örömet okozott egy hatvanméteres felszabadítás, mint a gól, elvégre az látványra mégis csak közelebb áll a home runhoz. Azóta viszont sok idő eltelt, ma már magas színvonalú bajnokságban edződnek a legjobb játékosaik, sőt néhányan Európa élcsapataiban is szerepet kapnak.

Japan Team
A világbajnokságra kijutó japán csapat.

HOGYAN JUTOTTAK KI?

Az ázsiai zóna B-csoportjából magabiztosan, tíz mérkőzésen huszonkét pontot gyűjtve várhatják a katari világbajnokság rajtját.

LEGJOBB VB-SZEREPLÉS:

Eddig három alkalommal szerepeltek vébén, ám továbbjutniuk még egyszer sem sikerült, sőt, övék az a kétes dicsőség, hogy a házigazdák közül elsőként nekik nem sikerült ezt a minimális célt sem elérni.

VÁRHATÓ ÖSSZEÁLLÍTÁS:

Gonda – Yamane, Yoshida, Tomiyasu, Nagatomo – Endo, Ito, Tanaka, Morita – Minamino, Asano

SZÖVETSÉGI KAPITÁNY:

Hajime Moriyasu (japán)

VILÁGRANGLISTA HELYEZÉS:

24.

A MÉRKŐZÉSEIK (magyar idő szerint):

november 23. 14.00: Németország-Japán
november 27. 11.00: Japán-Costa Rica
december 1:   20.00: Japán-Spanyolország

TIPPMIX ESÉLYLATOLGATÁS:

Japán aligha ezen a tornán váltja meg a világot, sőt minden bizonnyal győzelem nélkül lesz kénytelen távozni, ezért a Costa Rica elleni meccs dupla kimenetelét ajánlom, mégpedig hogy a közép-amerikaiak nem kapnak ki (1,9-es odds).


VÉLEMÉNYVEZÉR

Schumann Péter – az újpesti aranycsapat háromszoros bajnoka

„A spanyolok és a németek nagy zsugások, bár hozzám az előbbiek állnak közelebb. De lehet, hogy csak azért mert arrafelé jobb az éghajlat. Az Újpesttel nagyon csíptük a spanyol túrákat, még akkor is ha néha belefutottunk egy-két zamekba. Azok a pálmafás tengerpartok a bikinis csajokkal, sose felejtem el. Cádiz vagy Benidorm csoda baró helyek, nem csoda, hogy Tóth Zoli ottfelejtette magát. Nekem is le kellett volna lépnem vele, de most már mindegy.

A másik két csapat nem fog sok vizet zavarni, bár a japánok annyit melóznak a pályán, mint a güzü. Egyszer ott is jártunk, Fazék meccs közben odaszólt Várhidi Pali bácsinak, mester, ezek többen vannak, bármerre fordulok, legalább hárman támadnak meg. Kicselezem a balbekkjüket, felnézek, hogy hová rúgjam a labdát, erre a gyerek megint ott van előttem. Mint akiket felhúztak. Mondjuk a labdán általában átestek, de azóta már biztosan ügyesebbek lettek.

Costa Ricában egyszer voltunk, hát az életveszélyes hely, olyan repülő vitt oda, hogy állni kellett az utazás közben, mint a tizes tuján. Azért ki volt írva, hogy „No smoking!” Mutattam is a feliratot felszálláskor az egyik kukkernek, tudjátok, az ilyen belügyi megfigyelő pali, aki frankón kicsípte magát, és öltönyben utazott a száz fokban. Mutatom, hogy nem látja? No smoking! Erre megijedt és azonnal ledobta magáról a szmokingot!”