Sporthírek

Sport hírek, elemzések és érdekességek. Sport rovatunkban követheted a kedvenc sportolóiddal, csapataiddal kapcsolatos legfrissebb híreket.
Gubányi Ernő

Egy átlövő emlékére

Nem is olyan régen, valamikor a múlt század derekán szinte a semmiből, mintegy varázsütésre felvirágzott a Komárom megyei bányászváros, Tatabánya sportélete. A labdarúgók 1948-ban történetük során először feljutottak az élvonalba, majd némi ingázás után 1957-ben már negyedik helyen végeztek, elnyerve ezzel a vidék legjobbja címet. Később, a hetvenes-nyolcvanas évekre már meghatározó szerepet töltöttek be az NB I-ben, olyan kiváló labdarúgókat adva a magyar válogatottnak, mint Csapó Károly, Kiprich József vagy Vincze István.

De nem adták alább a férfi kézilabdázók sem, akik 1973-ban azt tűzték ki célul, hogy megtörik a fővárosi klubok (különösen a Bp. Honvéd és az Elektromos) egyeduralmát, és letaszítják őket a trónról. Ebben a gárdában olyan rutinos klasszisok szerepeltek hétről hétre, mint Kaló Sándor, Simó Lajos vagy Katona László, akik még nemzetközi szinten is kiemelkedő játékosoknak számítottak.

Bizony, egy ilyen összeszokott, sztárokkal teletűzdelt csapatba egy tejfölös szájú fiatalnak szinte lehetetlenség volt bekerülni. Ám egy frissen leszerelt salgótarjáni születésű fiatalember nagyot mert álmodni, és a fejébe vette, hogy a kézilabda minden fortélyát ellesi az öreg rókáktól, és ő is ugyanolyan fényesen fog ragyogni, mint ők.

Persze nem csoda, ha nem ijedt meg a saját árnyékától, hiszen már tinédzserként bemutatkozhatott az NB I-ben, sőt, a Vörös Meteor játékosaként mindössze tizenkilenc esztendősen az élvonal gólkirálya lett. Nem csoda, ha a tatabányai szurkolók nagy szeretettel fogadták és alig várták, hogy kedvenc csapatukban is megvillantsa a tudását.

A tehetséges fiatalembert Gubányi Ernőnek hívták.

Gubányi Ernő
Budapest, 1980. június 17. / Gubányi Ernõ, a XXII. nyári olimpián részt vevõ magyar férfi kézilabda-válogatott tagja. / MTI Fotó: Urbán Nándor

A Bányász felkészült, sokat látott mestere, Albrecht Miklós nem tétovázott, hamar a mélyvízbe dobta az átlövőt, aki villámgyorsan meghálálta a bizalmat. Ennek eredményeképpen a Tatabánya története során először, 1974-ben bajnoki címet ünnepelhetett.

Ernő pedig csak szárnyalt és szárnyalt, úgy érezte, hogy csupán a csillagos ég szabható neki határt. Mert hogy oda vágyott, a csillagok közé. És lám, a sok munka meghozta a gyümölcsét, válogatott lett, két olimpiára is eljutott. A magyar válogatott Montrealban hatodik, Moszkvában negyedik helyen végzett,. miközben idehaza két újabb bajnoki aranyérmet akasztottak a nyakába.

És könnyen lehet, hogy 1984-ben Los Angelesben, már az olimpiai dobogóra is sikerült volna felállni, ám az ismert politikai okok miatt a magyar küldöttség nem utazott el az Egyesült Államokba.

Gubányi Ernő, vagy ahogy becézték „Kukker” a pályafutása után sem szakadt el szeretett sportágától, rövidesen a tatabányai utánpótlásban helyezkedett el, hogy ifjú kézilabdás palántáknak adja át azt a mérhetetlen mennyiségű tudást, amelyet az évtizedek alatt elraktározott. A tanítványai imádták, felnéztek rá, és ámulattal nézték, ahogy még nagypapaként is meg tudta mutatni nekik, hogy miként kell a szaggatott vonalról felugrásból a léc alá bombázni a labdát. Akár ezerszer is megmutatta, hogy mindegyikük jól megtanulja. Sok gyermek és fiatal éppen miatta, az imádott mester miatt szeretett bele ebbe a csodálatos játékba.

Aztán néhány hete, 2023 karácsonya előtt szomorú hír érkezett a bányászvárosból. Gubányi Ernő életének 74. évében elhunyt.

Azóta Tatabánya fölött eggyel több csillag világít az égen. Ernő immár végleg oda költözött, ahová mindig vágyott. A csillagok közé. És most már ő legfénylőbb csillag, amely onnan a magasból is ugyanúgy vigyázza a kézis palánták minden apró rezdülését, mint amikor még ott állt mellettük. Mert Ernő a gondolataikban, a szívükben továbbra is ott van, vigyáz rájuk, sőt, ha kell, ezeregyedszer is megmutatja, hogyan kell a szaggatott vonalról felugrásból a léc alá bombázni a labdát.

Úgy, ahogyan csak ő tudta…

Ernő, nyugodj békében!

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 50.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)