Sporthírek

Sport hírek, elemzések és érdekességek. Sport rovatunkban követheted a kedvenc sportolóiddal, csapataiddal kapcsolatos legfrissebb híreket.
Ons Jabeur

Egy valószínűtlen bajnoknő

Az egyetemes sport immár közel másfél évszázados történetében rengeteg bajnok született. Többségük esélyeshez méltóan, tulajdonképpen a papírformának megfelelően nyerte meg az adott sportágát.
Mondhatjuk, hogy nem történt semmi különös, a legjobb játékos vagy éppen a legerősebb csapat nyert.

Ám a sport éppen attól szép, hogy nem várt dolgok is történhetnek, gyakran a lesajnált, már-már esélytelen versenyző is borsot törhet a jobbik orra alá.

Az elmúlt évtizedekben számtalan példa volt rá, hogy a gyengébb afféle modern Dávidként legyőzte Góliátot, gonduljunk csak az amerikai amatőr jégkorongosok olimpiai győzelemére az 1980-as ötkarikás játékokon, vagy a strandról beugró dán labdarúgó-válogatott győzelmére az 1992-es Európa-bajnokságon, vagy ami a legjobban fáj nekünk, az NSZK világbajnoki címére 1954-ből.

Ám mindegyik csodának megvolt a maga magyarázata…

Azonban azt ami 2022. júliusában Wimbledonban zajlik, nehéz ép ésszel megmagyarázni.

Egyszer csak kis túlzással a semmiből megjelent egy alacsony, sportolóra egyáltalán nem emlékeztető hölgy a világ legnagyobb presztízsű teniszpályáján, és elkezdett játszani. Méghozzá világszinvonalon…

A hölgy egy olyan országból érkezett, ahol nem hogy a női tenisz, de maga a női sport is csak véletlenszerűen merült fel, így a kis Ons Jabeur kilátásai enyhén szólva is komoly akadályokba ütköztek.

Pedig a pici lány tehetséges volt, talán a korosztályában mindenkinél tehetségesebb, de mit akarhatott valaki a tenisz nagyhatalomnak még jóindulattal sem nevezhető Tunéziában?

Hát, teniszbajnok akart lenni. Igen, egy ötvenezres tunéziai kisvárosból, Ksar Hellalból, ahol a lakosság nagy része azt sem tudta, hogy azt a bizonyos sárga labdát eszik-e vagy isszák.

Ám Sabira Jabeur pontosan tudta, hogy mi fán terem ez a játék, és egyhamar meglátta a tehetséget negyedik gyermekében, így elkezdett vele éjt nappallá téve edzeni.

A hároméves kislánynak csodálatos keze volt a sporthoz, ám ahogy teltek-múltak az évek, kiderült, hogy a fizikai adottságai jócskán elmaradnak az ilyenkor megszokotthoz képest. Ons sem nőni, sem erősödni nem tudott, így a Jabeur-család kénytelen volt beletörődni, hogy a tehetséges kislányuk legfeljebb amatőr szinten viheti valamire.

Ám Ons Jabeurnak merőben más tervei voltak. Félretette az előitéleteket, és önbizalommal telve odaállt a jobb fizikai adottságokkal rendelkező vetélytársai elé.

Mi az hogy odaállt? Sorban elverte őket!

Hogy aztán azok a lányok most hol vannak? Talán Ons se tudja…

Mi viszont pontosan tudunk valamit.

Ma délután Ons Jabeur a wimbledoni teniszbajnokság elődöntőjében lép pályára. És nem ez a csoda. Hanem ha kikapna, az lenne az…

De Ons verhetetlennek tűnik.

Legalábbis szeretném azt hinni.

Mert a tündérmese úgy lenne teljes…

Hát, hajrá tunéziai lány, mutasd meg a világnak, hogy vannak még csodák!

Fotó: Africanews
Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)