Sporthírek

Sport hírek, elemzések és érdekességek. Sport rovatunkban követheted a kedvenc sportolóiddal, csapataiddal kapcsolatos legfrissebb híreket.
Szoboszlai

Előre a csoportelsőségért

A magyar nemzeti tizenegy ma este 20.45-től ismét pályára lép a Nemzetek Ligája legmagasabb osztályában, hogy tovább folytassa azt a tündérmesét, amelynek első fejezetét 2020. szeptember 3-án Törökországban mondta tollba.

Akkor indult ugyanis az a csodálatos menetelés, amelynek végállomásaként feljutottunk a legmagasabb osztályba, hogy aztán a sorsolás szeszélye folytán három világbajnok gárda társaságába kerüljünk.

De ha már így hozta az élet, a múlt szombati nyitómeccsen Marco Rossi legénysége ahelyett, hogy megszeppent áldozati bárányként futott volna ki a Puskás Arénába, nem ijedt meg a világsztárok látványától, és móresre tanította a  futball őshazájából érkező angol válogatottat.

Hogy a Szoboszlai Dominik góljával 1-0-ra megnyert összecsapás nem csupán a véletlen műve volt, azt jól illusztrálja, hogy még a háromoroszlános gárda szövetségi kapitánya, Garreth Southgate is elismerte, hogy megérdemelten tartottuk itthon a győzelemért járó három pontot.

Viszont ami azt illeti, túl hosszú örömködésre nem volt ideje a mieinknek, hiszen máris a nyakunkon az újabb, ha lehet fokozni, talán még nehezebb erőpróba.

Következik az Európa-bajnokság aranyérmese, a Squadra Azzurra, vagyis az olasz válogatott.
Az a csapat, amely nagy bravúrt végrehajtva, tavaly megnyerte a kontinensviadalt, hogy aztán mindenki általános megrökönyödésére kiessen a világbajnoki selejtezőkön.

Nem véletlen, hogy a hivatalában maradt szövetségi kapitány, Roberto Mancini elképesztő fiatalításba kezdett, és Európa egyik legidősebb keretéből az egyik legfiatalabbat varázsolta. Ez a húzás hosszú távon akár jól is elsülhet, de a nemzetközi  szinten rutintalan tehetségeknek valószínűleg hosszabb időre lesz szükségük, hogy eredményesek legyenek.

Mindenesetre az argentinok elleni Finalissima ékes bizonyítéka volt ennek, Messiék 3-0-ás sikere teljesen megérdemelt volt. A németek ellen aztán sikerült javítaniuk valamelyest, ám ettől a hazai döntetlentől valószínűleg még nem ájultak el örömükben a talján szurkolók.

Marco Rossi tanítványai tehát csoportelsőként utazhattak Cesenába, és minden idegszálukkal azon lesznek, hogy megőrizzék ezt a nagyszerű pozíciót.

A találkozó külön érdekessége, hogy a két szakvezető jól ismeri egymást, ugyanis a kilencvenes évek első felében két szezonon keresztül egy csapatban, a genovai Sampdoriában futballoztak.

Barátságos mérkőzésről azonban szó sem lehet, a világbajnokságról lemaradó két együttes számára remek javítási lehetőség ez a hat mérkőzés, és ki tudja, talán még a csoportelsőség sem lesz elérhetetlen számunkra.

Hát drukkoljunk, ahogy a torkunkon kifér:

HAJRÁ MAGYAROK!

Várható kezdőcsapatok:

Olaszország: Donnarumma; Florenzi, Mancini, Bastoni, Biraghi; Cristante, Tonali, Frattesi; Politano, Scamacca, Raspadori.

Magyarország: Gulácsi; Lang, Orbán, Szalai A.; Nego, Nagy Á., Schäfer, Nagy Zs.; Sallai, Szoboszlai; Szalai Á.

A mérkőzést az M4 csatornán tekinthetjük meg.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd