Sporthírek

Sport hírek, elemzések és érdekességek. Sport rovatunkban követheted a kedvenc sportolóiddal, csapataiddal kapcsolatos legfrissebb híreket.
World Series MLB

Elrajtolt a World Series

Magyar idő szerint péntekről szombatra virradó éjszaka elkezdődött az MLB (Major League Baseball), vagyis az észak-amerikai profi baseball bajnokság nagydöntője, amelyet World Series néven ismernek a sportág rajongói.

A nem kevesebb mint 162 mérkőzésből álló alapszakaszt követően tizenkét gárda jutott be a rájátszásba, ahol a gyengébb mérlegű nyolc együttes számára egy úgynevezett „wild card” kört rendeztek, hogy annak a győztesei már a negyeddöntőkkel, a legjobb négy csapat ellen folytathassák.

A fináléig vezető két forduló hat (három, illetve négy nyertig tartó) összecsapása szinte kivétel nélkül az egyik fél sima győzelmével ért véget, ez alól csupán a New York Yankees-Cleveland Guardians párharc a kivétel, amelyet végül a „jenkik” 3-2-re nyertek meg.

Az első kör ezzel még sikerült az MLB rekordbajnokának, ám a kiváló dobókkal (pitcher) felálló Houston Astros ellen már szemernyi esélyük sem volt, mind a négy találkozót elveszítve mondhattak búcsút az idei szezonnak.

Az egyik döntős tehát a texasi alakulat lett, amelyet nyugodtan nevezhetünk papírformának is, azonban a másik ágról egy meglepetéscsapat, a playoffba éppen csak becsusszanó Philadelphia Phillies jutott tovább, miután felülmúlták a címvédő Atlanta Bravest és az alaposan megerősített San Diego Padrest.

Az esélylatolgatások alapján az alapszakaszban tizenkilenccel több győzelmet elkönyvelő Houston számított esélyesebbnek, ám a baseball szerelmesei tisztában vannak vele, hogy aki bejut a World Seriesbe, azt soha nem szabad leírni, hiszen ha visszatekintünk az elmúlt egy-két évtized döntőire, jó néhányszor felborult az a bizonyos papírforma.

És bizony, ezúttal sem úgy kezdődött ez a finálé, ahogyan azt a legtöbb szakíró gondolta. Mert hogy a nyitó összecsapást sokan már előre odaadták az első két meccsen hazai pályán szereplő Astrosnak, amely figyelembe véve, hogy minden idők egyik legjobb dobóját, a veterán Justin Verlandert küldhette a dobóhelyre (mound), teljesen érthető volt.

Amikor pedig a harmadik játékrészben (kilenc inningből áll egy mérkőzés) már 5-0-ra vezettek, talán még a legóvatosabb houstoni szurkolók is kényelmesen hátradőltek. Ez még nem is lett volna akkora baj, ám az már igen, hogy az addig hibátlanul dobó Verlander is így tett, így két inninggel később máris 5-5 állt az eredményjelzőn.

Mivel a kilenc játékrész alatt több futás nem született, következhettek az extra inningek, vagyis a hosszabbítás, amelyben a vendégeknek sikerült egy pontot szerezniük, majd remek védekezéssel nullán tartani az egyenlíteni szándékozó Houstont.

Miután a döntő is négy nyert mérkőzésig tart, mindebből még nem kell hosszú távú következtetést levonni, de az már most kijelenthető, hogy minden bizonnyal rendkívül izgalmas párharcnak lehetünk a szemtanúi.

Tippmix esélylatolgatás rovatunkban a végső győztesre tippelnék, méghozzá a vereséggel induló Astrosra (1,55-ös odds).

Az MLB teles szezonját, így a rájátszást is a Sport1, illetve Sport2 csatornákon követhetjük figyelemmel.