Sporthírek

Sport hírek, elemzések és érdekességek. Sport rovatunkban követheted a kedvenc sportolóiddal, csapataiddal kapcsolatos legfrissebb híreket.

Hétvégi éremzápor a nemzetközi vívó versenyeken

Nagyszerű eredmények születtek a hétvégén az aktuális nemzetközi vívó versenyeken. Egyszerre hagyta ott a névjegyét a magyar vívó sport jövője, jelene és múltja! Amíg párbajtőrben a fiatalabb korosztály járta végig a nemzetközi dobogókat, addig tőr fegyvernemben a veterán csapataink remekeltek.

Koch Máté másfél hónap alatt a harmadik Világkupa-versenyén állhatott dobogóra a Tbiliszi Férfi Párbajtőr Világkupán! Nagyszerű idényt tudhatnak magáénak a Vasas SC 22 éves párbajtőrözője. Halla Péter tanítványa ezzel beágyazta magát a világranglista élmezőnyébe!

Epee Men / In photo: KOCH Mate Tamas / Photo Augusto Bizzi

A versenyt követően a következő nyilatkozatot adta a hunfencing.hu számára Máté:

“Először vívtam kiemeltként, és nagyon izgultam reggel, hogy előzmények nélkül, miként megy majd a vívás. Szerencsére jól, így Tibiig viszonylag simán jutottam el. Ő a szobatársam, és már előző este éreztem rajta, mondtam is neki, hogy nagyon fókuszál, jó formában van, örültem a sikerének. Persze, annak is, hogy végül sikerült őt nagy csatában legyőznöm. Amilyen jól ment az elődöntőben, annyira nem sikerült a döntő, ezzel az ukránnal most vívtam tizenöt tust először, nem éreztem meg ellene a vívást. Nagyon nehéz és sikeres két hónapon vagyok túl. Egyfelől nagyon boldog vagyok, hogy így sikerült, másfelől mégis könnyeztem bánatomban az elvesztett döntő után, szinte úgy éreztem, ahogy sokszor hallottam a ‘nagyoktól’: jobb harmadiknak lenni, mint másodiknak… Remélem, hogy a formám kitart a holnapi csapatversenyre, valamint a világversenyekre.”

Kimondhatjuk, hogy elég nagy csalódás volt a sport számára a férfi párbajtőr válogatott lecsúszása a tokiói kvalifikációról. Érezni lehetett már akkor is, hogy a „fiatalítás” nem várhat tovább! Az Andrásfi Tibor, Koch Máté, Nagy Dávid, Siklósi Gergely összeállítású válogatott viszont jó összeállításnak bizonyul, hiszen jutalmuk most is egy igazán jól festő bronzérem a Tibiliszi Világkupán.

Andrásfi Tibor, Koch Máté, Nagy Dávid és Siklósi Gergely / Photo Augusto Bizzi

Kun Anna az idei második vk-érmét szerezte meg Katowicében a női világkupán! Korábbi junior Európa-bajnokunk egyre biztosabban és eredményesebben vív a felnőtt mezőnyben. Bizony ezzel az eredménnyel az OMS Tata vívója Plásztán Attila szárnyai alatt már a világ élvonalához zárkózott a felnőtt mezőnyben is.

Katowice, 28-30 May / World Cup Epee Women / In photo: v KUN Anna HUN / Photo by Eva Pavía – #BizziTeam / FIE

A versenyt követően a következő nyilatkozatot adta a hunfencing.hu számára Anna:

“Nagyon örülök, hogy ismét érmes lettem, a jelek szerint sikerül egyre stabilabban teljesítenem. Azért nem volt könnyű a napom, és nem éreztem azt, hogy különösebben jó formában lennék. Ugyanakkor talán éppen ezért értékes számomra ez a bronzérem, mert fogok én ennél jobban is vívni… Azt élvezem, hogy kiemelt lettem, és nem kell végigvívni a fárasztó és nehéz selejtező napokat. Továbbá érzem azt is, hogy kezdenek tartani tőlem a riválisok, és ezek mind megerősítenek. Az elődöntőben az olasz stílusa nagyon nem feküdt nekem, ezen még dolgozni fogunk a mesteremmel. Várom a csapatversenyt, az Eb-t és a világbajnokságot!”

Bizony nem csak a felnőtt mezőnyben bizonyítják fiatal vívóink, hogy igen is az egyik legeredményesebb magyar sportág a vívás, hanem a fiatalabb korosztály is remekelt. Gálfalvy Réka a Tallinni U23-as Európa-bajnokságon a második helyen végzett. Halla Péter 17 esztendős vasasos tanítvány ezzel megtette az eddigi legjelentősebb lépését, hogy ő is beírja nevét a korosztályos világranglisták élmezőnyébe.

Tallin, 27 – 31 May 2022 / European Championships U23 / In photo: HUN / Photo by Andrea Alegni – #BizziTeam / EFC

A versenyt követően Réka így nyilatkozott:

“Már annak is örültem, hogy a körülményeknek köszönhetően megkaptam a lehetőséget arra, hogy indulhassak ezen az Európa-bajnokságon. Most meg aztán elmondhatatlanul boldog vagyok. Az volt a célom, hogy élvezzem a vívást, ez sült ki belőle… Azt hiszem, az egytusos meccseket kimaxoltam, a csoportban kétszer, a direkt kieséses táblán háromszor nyertem így. Köszönöm a mesteremnek, és mindenkinek, aki segített!”

Szűcs Lucáról fiatal kora ellenére már sokat hallottunk. Nagyszerű eredményekkel rendelkező kardvívó a BVSC kötelékéből. Bizony most is hozta a formáját, és egészen a bronzéremig menetelt az U23-as Európa-bajnokságon.

Szűcs Luca
Tallin, 27 – 31 May 2022 / European Championships U23 / In photo: HUN – SZUCS Luca / Photo by Andrea Alegni – #BizziTeam / EFC

A versenyt követően így nyilatkozott Luca:

“Úgy jöttem ki ide, hogy szeretnék nyolcba jutni, de még inkább felszabadultan vívni, mert úgy érzem, ez nem sikerült az utóbbi időben. Most viszont igen, és ennek nagyon örülök. Meg tudtam valósítani azt, amit akartam, és amit az edzéseken gyakoroltam.”

Nagyszerű megkoronázása volt az U23 Európa-bajnokságnak a zárónapon a női kard csapatverseny. A Battai Sugár, Keszei Kira, Spiesz Anna, Szűcs Luca összeállítású kvartettet megszorítani sem tudták a nap folyamán a döntőig, ahol végül szoros küzdelemben Spanyolország sem jelentett akadályt.

Tallin, 27 – 31 May 2022 / European Championships U23 / In photo: HUN / Photo by Andrea Alegni – #BizziTeam / EFC

Ahogy a bevezetőben már említettük veterán korosztályunk is „könnyed levezetésképpen” ért el nagyszerű eredményeket.

A Bernát Andrea, Cseh Anna Mária, Czeglédy Edina, Gyurkán Judit, Kósa Judit összeállítású női tőrcsapatot megszorítani sem tudták az ellenfelek a Hamburgi Veterán Európa-bajnokság pástjain. Olaszországot legyőzve biztos aranyérmet szereztek a Hölgyek!

A Bernát Andrea, Cseh Anna Mária, Czeglédy Edina, Gyurkán Judit, Kósa Judit összeállítású női tőrcsapat.

Ugyan ezen Európa-bajnokságon a 60+ korosztály férfi tőrvívói kiváló szerepléssel csapatban bronzérmet szereztek a Csák Attila, Dezső Tibold, Lipták György, Péntek Tamás, valamint Szentkirályi István összeállításban!

A Csák Attila, Dezső Tibold, Lipták György, Péntek Tamás, Szentkirályi István összeállítású magyar „Grand Veteran” férfi tőr válogatott.

Gratulálunk minden vívónak (és természetesen edzőiknek) a nagyszerű eredményekhez!

Forrás: hunfencing.hu / Fotó: Augusto Bizzi
Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 50.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)