Sporthírek

Sport hírek, elemzések és érdekességek. Sport rovatunkban követheted a kedvenc sportolóiddal, csapataiddal kapcsolatos legfrissebb híreket.
vb start

Ezek a világ legjobb csapatai?

KATAR – ECUADOR 0-2 (0-2)

A 2022-es világbajnokság nyitó találkozójának párosítása aligha hozta lázba a világot, és a nézettségi adatok is csak azért voltak tisztességesek, mert mégis csak ez volt a katari rendezésű torna első mérkőzése, így a futballrajongók kíváncsian várták, hogy milyen körülmények fogadják majd a világ legjobb csapatait.

Nos, az már az első félidő derekára kiderült, hogy a világ legjobb csapatai kitétel nem a házigazdákra vonatkozik, ugyanis pillanatok alatt hátrányba kerültek, majd zavarodottságukat kihasználva a rutinosabb dél-amerikaiak megduplázták az előnyüket. A televízió képernyőin keresztül úgy nézett ki, hogy ez aztán végleg porig rombolta a katari együttes önbizalmát (ha egyáltalán volt ilyen nekik), akik a kétgólos hátrány tudatában teljesen szervezetlenül, amolyan grundfoci stílusban folytatták, amely nyilván nem sok jóval kecsegtetett.

Még a laikus szemlélő számára is felmerült a kérdés, hogy vajon ezek a derék ázsiaiak milyen elképzelésekkel léptek a pályára, és hogy biztosan megéri-e, hogy egy olyan ország kapja meg a rendezési jogot, amelynek a válogatottja még csak most ismerkedik meg a sportág alapjaival? És biztos hogy jó-e kvóták elosztása a földrészek között? Hiszen így olyan gárdák kényszerülnek távol maradni, mint az Európa-bajnok olasz válogatott, a többszörös Copa America-győztes Chile, de ugyanúgy csak az otthoni foteljéből követheti az eseményeket a Premier League góllövőlistájának éllovasa, a norvég Erling Haaland, vagy a Liverpool ásza, az egyiptomi Mo Szalah.

Ehelyett nézhetjük a se passzolni, se lőni, se cselezni nem tudó Katari műkedvelőket, a nyilvánvalóan hasonló képességű Szaúd-Arábiát, illetve a rögbi, illetve a jégkorong mestereit, Ausztráliát és Kanadát. De a sort még folytathatnánk. Ezek a csapatok egy Európa-bajnoki selejtezősorozat csoportjaiban legjobb esetben is a negyedik helyen végeznének, talán egy góllal jobbak, mint Andorra vagy Gibraltár.

De könyörgöm, elvileg ez egy világbajnokság, ahol a földkerekség harminckét legjobb válogatottjának kellene szerepelnie. Vagy legalábbis törekedni arra, hogy a legjobbak kerülhessenek be. Hát nem, a FIFA korrupt urai a labdarúgás szempontjából legelmaradottabb térségekből is beengednek négy-öt csapatot, hogy négyévente heteken át borzolják a futball szerelmeseinek idegeit.

Pedig mintha az lenne a szlogen, hogy ez a játék a nézőkért van…

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 50.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)