Sporthírek

Sport hírek, elemzések és érdekességek. Sport rovatunkban követheted a kedvenc sportolóiddal, csapataiddal kapcsolatos legfrissebb híreket.
FIFA World Cup A-csoport

A-csoport beharangozó

KATAR

A parányi, ám annál gazdagabb közel-keleti ország enyhén szólva sem nevezhető futball nagyhatalomnak, éppen emiatt mindenkit váratlanul ért, hogy elnyerték a 2022-es labdarúgó világbajnokság rendezési jogát. A FIFA bölcs urai persze azt nem vették számításba hogy a vébék megszokott időpontjában, a nyári holtszezonban a Perzsa-öböl környékén nagyjából 50 Celsius fok körüli hőmérsékletekkel lehet számolni, amelyben értelemszerűen nem lehet szabadtéri sporteseményeket rendezni.

Nos, az egyik okos döntést követte a másik, és a világszövetség mindenható urai úgy határoztak, hogy akkor inkább legyen télen a torna. Kissé nonszensz gondolat, ugyanis ekkortájt minden valamirevaló bajnokságban, a hazai és nemzetközi kupákban is nagyban zajlanak a küzdelmek, ám nem volt, nem lehetett apelláta, a pénz, a dollármilliók felülírtak minden józan emberi gondolkodást. Így viszont főhet a szakvezetők feje, se regenerálódásra, se felkészülésre nem maradt idejük a játékosoknak és a csapatoknak. Hogy aztán ebből mi sül ki, az még megjósolhatatlan.

Egy biztos, a világbajnokság november 20-án veszi kezdetét, és kissé összezsúfolva egészen december 18-áig tart, így a futballszurkolók advent és a karácsonyi készülődés helyett a legnagyobb sporteseményt követhetik nyomon, a család nem fociőrült tagjai nagy „örömére”.

A hazai játékosokra építő katari válogatott erejét szinte lehetetlen meghatározni, de az egyes kalapból sorsolva viszonylag könnyű csoportban próbálkozhatnak meg egy-egy bravúros eredmény elérésével. Meglehet, a hollandok ellen nem sok esélyük lesz, de a kvartett másik két tagja ellen az arab csapatokra jellemző szervezett csapatjátékkal és kemény, határozott védekezéssel meglepetést szerezhetnek.

Katar - Fifa World Cup 2022
A világbajnokságra kijutó katari csapat.

HOGYAN JUTOTTAK KI?

Házigazdaként nem kellett selejtezőt vívniuk.

LEGJOBB VB-SZEREPLÉS:

Még soha nem vettek részt világbajnokságon.

VÁRHATÓ ÖSSZEÁLLÍTÁS:

Saad Al-Sheeb – Abdelkarim Hassan, Homed Ahmed, Bassam Hisham, Boualem Khoukhi – Ismail Mohamad, Abdulaziz Hashem, Gassan Alhaydos, Karem Boudiaf -Akram Afif, Almoez Ali

SZÖVETSÉGI KAPITÁNY:

Felix Sanchez Bas (spanyol)

VILÁGRANGLISTA HELYEZÉS:

50.

A MÉRKŐZÉSEIK (magyar idő szerint):

 • november 20. 17.00: Katar-Ecuador
 • november 25. 14.00: Katar-Szenegál
 • november 29. 16.00: Hollandia-Katar

TIPPMIX ESÉLYLATOLGATÁS:

Katar mint házigazda valószínűleg a nyitó találkozón erőn felül fog harcolni, így reálisan nézve kevés gólos meccsre számítok. Javaslatom az Ecuador elleni mérkőzésen 2,5-nél kevesebb gól (1,6-os odds).


ECUADOR

Az Egyenlítőn fekvő dél-amerikai ország legjobb labdarúgói nagy hőstettet hajtottak végre, amikor a rendkívül nehéz, tíz csapatot számláló CONMEBOL-csoportból sikerült megcsípniük a még automatikus kijutást jelentő negyedik helyet, úgy hogy a nagy menetelés során sikerült pontot csenniük a futball nagyhatalomnak számító Brazíliától és Argentínától is. A továbbjutás azért is különleges bravúr, hiszen a földrész két elit gárdáját, Kolumbiát és Chilét is maguk mögé utasították. Sőt, elnézve a világbajnoki csoportjukat, még ebből a kvartettből is teljesen reális esélyük van rá, hogy Hollandiával karöltve a legjobb tizenhat közé kerüljenek. A keret játékosai a kapusok kivételével mindannyian idegenlégiósok, elsősorban Európában, Mexikóban és az Egyesült Államokban játszanak.

Ecuador - FIFA World Cup 2022
A világbajnokságra kijutó ecuadori csapat.

HOGYAN JUTOTTAK KI?

A CONMEBOL-csoport negyedik helyén, hét győzelemmel, öt döntetlennel és hat vereséggel, 27-19-es gólkülönbséggel.

LEGJOBB VB-SZEREPLÉS:

2006-ban a házigazda németek elleni vereség mellett Lengyelországot és Costa Ricát legyőzve a legjobb tizenhat közé jutottak. Aztán az egyenes kieséses szakaszban Anglia 1-0-ra legyőzte őket.

VÁRHATÓ ÖSSZEÁLLÍTÁS:

Dominguez – Preciado, Torres, Hincapie, Estupinan – Franco, Gruezo, Caicedo – Plata, Estrada, Valencia.

SZÖVETSÉGI KAPITÁNY:

Gustavo Alfaro (argentin)

VILÁGRANGLISTA HELYEZÉS:

44.

A MÉRKŐZÉSEIK (magyar idő szerint):

 • november 20. 17.00: Katar-Ecuador
 • november 25. 17.00: Hollandia-Ecuador
 • november 29. 16.00: Ecuador-Szenegál

TIPPMIX ESÉLYLATOLGATÁS:

Jó eséllyel a Szenegál és Katar elleni meccseken akár négy pontot is szerezhetnek, és ez elég lehet a továbbjutáshoz. Ez esetben 1,94-es oddsszal számolhatunk. A legjobb tizenhat lesz a végállomás a számukra.


SZENEGÁL

A Nyugat-Afrikában található Szenegál a földrész kisebb országai közé tartozik, ráadásul az egyik legszegényebb is, ennek ellenére az elmúlt évtizedekben számos nagyszerű futballistával büszkélkedhettek, gondoljunk csak El Hadji Dioufra, Roger Mendyre, Henri Camarára vagy napjaink egyik legnagyobb sztárjára, a Bayern München csatárára, Sadio Manéra, akinek sérülés miatt kérdésessé vált a játéka. Ezeknek a kiváló játékosoknak köszönhetően a múlt század végéig csupán a futottak még kategóriába tartozó együttes megtáltosodott, és egyre-másra szállítja a szebbnél szebb eredményeket, melyek közül kiemelkedik a 2002-es világbajnokság negyeddöntője, illetve a tavalyi Afrikai Nemzetek Kupája elsőség.

Szenegál- FIFA World Cup 2022
A világbajnokságra kijutó szenegáli csapat.

HOGYAN JUTOTTAK KI?

Az Afrikai-zóna H-csoportját nagy fölénnyel megnyerve bejutottak az oda-visszavágós playoff-körbe, ahol Egyiptom ellen drámai küzdelemben, tizenegyesrúgások után sikerült kvalifikálniuk magukat a vébére.

LEGJOBB VB-SZEREPLÉS:

2002-ben negyeddöntősök voltak, miután a csoportkörben legyőzték az akkori címvédő Franciaországot, majd döntetlent játszottak Dániával és Uruguay-jal.hogy az egyenes kieséses szakaszba jutva a svédeket is felülmúlják. Nagy lehetőség előtt álltak a negyeddöntőben, de a törökök hosszabbításban elütötték őket az elődöntős szerepléstől.

VÁRHATÓ ÖSSZEÁLLÍTÁS:

E. Mendy – Sabaly, Koulibaly, Cissé, Ciss – N. Mendy, Gueye – B. Sarr, Mané (?), I. Sarr – Dia.

SZÖVETSÉGI KAPITÁNY:

Aliou Cissé

VILÁGRANGLISTA HELYEZÉS:

18.

A MÉRKŐZÉSEIK (magyar idő szerint):

 • november 21. 17.00: Szenegál-Hollandia
 • november 25. 14.00: Katar-Szenegál
 • november 29. 16.00: Ecuador-Szenegál

TIPPMIX ESÉLYLATOLGATÁS:

A szenegáli legénység nagyon masszívnak és szervezettnek tűnik, ám mivel Hollandia is a csoportjukban van, minden bizonnyal csak egy továbbjutó hely marad kiadó, és ez az Ecuador elleni találkozón fog eldőlni. Véleményem szerint ezen a meccsen 4,5 büntetőlapnál többet várhatunk.


HOLLANDIA

A németalföldi ország immár több mint fél évszázada ontja magából a világklasszisokat, nagyon úgy fest, hogy kiapadhatatlan a hollandok utánpótlás bázisa. Ha vannak is rosszabb periódusaik, néhány év alatt ismét visszatérnek az élvonalba, és újult erővel, új sztárokkal a fedélzeten vágnak neki az előttük álló feladatoknak. Európa-bajnoki cím, világbajnoki döntők és megannyi fényes győzelem jelzi, hogy arrafelé, ott a tulipánok hazájában nem csupán a virágok nyelvén értenek, hanem professzori szinten tanítják a labdarúgás nevű játékot is.

Hollandia - FIFA World Cup 2022
A világbajnokságra kijutó holland csapat.

HOGYAN JUTOTTAK KI?

Az európai H-csoportból magabiztosan, tíz mérkőzésből huszonhárom pontot szerezve csoportelsőként váltották meg a katari indulási jogot.

LEGJOBB VB-SZEREPLÉS:

Noha háromszor is ott álltak a diadal kapujában, mindhárom világbajnoki döntőjüket elvesztették, pedig 1974-ben még vezettek is az NSZK ellen, míg négy évvel később Argentínával szemben egy utolsó perces Rensenbrink kapufa, no és Mario Kempes lett a végzetük. Utoljára 2010-ben játszottak a fináléban, akkor pedig a spanyolok jártak túl az eszükön a hosszabbításban.

VÁRHATÓ ÖSSZEÁLLÍTÁS:

Cilessen – Dumfries, de Ligt, van Dijk, Blind – de Roon, de Jong, Klaassen – Bergwijn, Depay, Danjuma.

SZÖVETSÉGI KAPITÁNY:

Louis van Gaal

VILÁGRANGLISTA HELYEZÉS:

8.

A MÉRKŐZÉSEIK (magyar idő szerint):

 • november 21. 17.00: Szenegál-Hollandia
 • november 25. 17.00: Hollandia-Ecuador
 • november 29. 16.00: Hollandia-Katar

TIPPMIX ESÉLYLATOLGATÁS:

Miután három szerényebb képességű gárda található a kvartettjükben, ezért a Hollandia nyeri a csoportot kimenetelt ajánlom (1,37-es odds).


VÉLEMÉNYVEZÉR

Schumann Péter – az újpesti aranycsapat háromszoros bajnoka

„Hollandia sokkal jobb mint a többiek, de Ecuador se pite.
Voltam ott, mármint Dél-Amerikában az Egyenlítőnél az Újpesttel a hetvenes években. Ezek a fickók már akkor is tudtak dekázni. Mangóval is többet nyomtak, mint mi zsugával, csak az volt a bajuk, hogy szaladgáltak összevissza a pályán, így lenyomtuk őket rutinból. Östreicher Emil bácsi, a menedzser folyamatosan csengetett a győztes meccsek után, de abból azért nem tudtunk Mercit venni. Emil azt állította, hogy a fővárosuk, Quito a világ közepe. Kinevettük, mert ott pont olyan sört csapoltak, mint a Kolibriban Újpesten. Mondjuk, hamarabb megmelegedett, ha nem húztad le. De én lehúztam…”

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 50.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)