Sporthírek

Sport hírek, elemzések és érdekességek. Sport rovatunkban követheted a kedvenc sportolóiddal, csapataiddal kapcsolatos legfrissebb híreket.
Vadovics Viktor

Fölényes győzelemmel kezdett a férfiválogatott

A címvédő magyar férfi vízilabda-válogatott hétfőn kiütéses, 23-7-es győzelemmel kezdte meg szereplését a spliti Európa-bajnokságon.

A júliusban kinevezett Varga Zsolt szövetségi kapitány együttese egyszer sem volt hátrányban a meccsen, a második negyedben már jelentősen elhúzott ellenfelétől, és végül 16 gólos különbséggel diadalmaskodott, ráadásul minden mezőnyjátékos betalált.

Varga Zsolt szövetségi kapitány
Split, 2022. augusztus 29. Varga Zsolt szövetségi kapitány a vízilabda Európa-bajnokság férfi tornáján, az D csoport elsõ fordulójában játszott Magyarország – Szlovénia mérkõzésen Splitben 2022. augusztus 29-én. Magyarország-Szlovénia 23-7. MTI/Illyés Tibor

A magyarokra szerdán a csoportelsőségről döntő rangadó vár 19 órától az olimpiai bajnok szerbek ellen.
A férfi tornán szereplő 16 csapatot négy kvartettbe osztották, melyekből a csoportelsők rögtön a negyeddöntőbe jutnak, míg a második és harmadik helyezettek keresztbe játszanak egymással a nyolc közé kerülésért.

Vízilabda Európa-bajnokság, férfiak, 1. forduló, D csoport:

Magyarország-Szlovénia 23-7 (4-3, 6-2, 6-0, 7-2)
————————————————
magyar gólszerzők: Zalánki 4, Burián, Vigvári 3-3, Angyal, Manhercz, Fekete, Jansik, Vadovics 2-2, Nagy, Német, Molnár 1-1

A bemutatkozó mérkőzésre Varga Zsolt szövetségi kapitány Ágh Györgyöt és Konarik Ákost nem nevezte a 13 fős meccskeretbe. A találkozó finoman fogalmazva sem ígérkezett kiélezettnek, tekintve, hogy a két gárda eddigi két Eb-összecsapása közül az 1999-eset 11-3-ra, a 2006-osat 23-6-ra nyerte a magyar csapat.

Split, 2022. augusztus 29. Jansik Szilárd a vízilabda Európa-bajnokság férfi tornáján, az D csoport elsõ fordulójában játszott Magyarország – Szlovénia mérkõzésen Splitben 2022. augusztus 29-én. Magyarország-Szlovénia 23-7. MTI/Illyés Tibor

Az első percekben még jól tartotta magát a jóval szerényebb játékerőt képviselő szlovén csapat, amely Vogel Soma remek védései miatt nem tudott előnybe kerülni, de három perc elteltével Zalánki már nem hibázott, igaz, a túloldalon a gyors válasz sem maradt el. A forgatókönyv nem változott az első negyedben, mert Fekete és Burián találata után is azonnal egyenlített a rivális. Nagy emberelőnyös bombája után viszont már nem jöhetett válasz, mert egy másodperc maradt a játékidőből.

A második negyedet egy végletekig kijátszott figura vezette fel, melyet Német fejezett be. Amíg a magyarok sorra értékesítették helyzeteiket fórban – a következőt Manhercz -, addig a szlovén csapat negyedszer és ötödször sem tudott betalálni létszámfölényben. Ez a játékrész már igazi közönségszórakoztató játékot hozott, ugyanis Jansik szerzett egy üres kapus lövésig kijátszott gólt, Zalánki pedig távoli bombagóllal ugrasztotta talpra a maroknyi magyar szurkolótábort. Vigvári büntetőjével és Angyal centergóljával már a nagyszünetben kilenc magyar mezőnyjátékos volt eredményes. A magyar gólzáporra mindössze két szlovén találat volt a válasz.

Lévai Márton kapus a vízilabda Európa-bajnokság férfi tornáján
Split, 2022. augusztus 29. Lévai Márton kapus a vízilabda Európa-bajnokság férfi tornáján, az D csoport elsõ fordulójában játszott Magyarország – Szlovénia mérkõzésen Splitben 2022. augusztus 29-én. Magyarország-Szlovénia 23-7. MTI/Illyés Tibor

A fordulást követően még inkább kiütközött a két csapat közti különbség, mert amíg a magyarok egyre nagyobb önbizalommal játszottak, addig a rivális kezdett elkedvetlenedni. Zalánki közelről parádés ejtéssel növelte góljai számát, Burián távoli bombával és ejtéssel, közben Molnár is feliratkozott a gólszerzők közé, így egyedül Vadovics nem tudott betalálni, neki még büntetőből sem jött össze. A magyar kapuban Lévai is bemutatkozott, méghozzá sorozatban három védéssel.

Az utolsó nyolc perc gólgyártását Fekete kezdte meg, de már nem jellemezte akkora koncentráció a magyarokat, akik elkezdtek kissé könnyelműen játszani mind támadásban, mind védekezésben. Ennek ellenére a szlovén gárda eleinte még kettős emberelőnyben sem tudta bevenni Lévai kapuját, de aztán egy megúszásból megtörte több mint tízperces gólcsendjét. A találkozó egyetlen kérdése az maradt, a magyarok elérik-e a húsz gólt, ez végül Zalánki negyedik és Jansik második találatával összejött. A slusszpoén pedig Vadovicsé lett, aki második ötméteresét már értékesítette, így minden magyar mezőnyjátékos betalált.

Forrás: MTI; Fotó: MTI/Illyés Tibor
Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)