Sporthírek

Sport hírek, elemzések és érdekességek. Sport rovatunkban követheted a kedvenc sportolóiddal, csapataiddal kapcsolatos legfrissebb híreket.

Hazatért a futball Angliába – legalábbis a nőknél

Ami tavaly nem sikerült az angol férfiaknak, idén összejött a nőknek, vagyis megnyerték a hazai rendezésű labdarúgó Európa-bajnokságot.

Noha Angliát tavaly is csak egy hajszál választotta el attól, hogy kontinensbajnok legyen, akkor a Squadra Azzurra a tizenegyesrúgásoknak köszönhetően kiénekelte a sajtot a háromoroszlánosok szájából, így hiába hallhattuk és olvashattuk úton-útfélen, hogy „Football is coming home”, Southgate tanítványainak be kellett érniük az ezüstéremmel.

Vasárnap este viszont azok az apró nüanszok az angolok felé billentették a mérleg nyelvét, így ha kicsit megkésve is, de a futball valóban hazatért a ködös Albionba. És ha most valaki unottan legyint egyet, hogy ugyan már, hiszen ez csak női foci, annak csupán egyetlen adatot bocsátok a rendelkezésére. Az pedig a döntő nézőszáma: 87.182 néző.

Nem tévedés, a Wembley Stadion dugig megtelt a mindent eldöntő Anglia-Németország találkozóra, és ez a több mint nyolcvanhétezer néző egyben rekord is az Európa-bajnokságok történetében. Nem, nem a nőknél, hanem az eddig megrendezett tizenhat férfi kontinenstornát is beleszámítva. Ráadásul, aki végigkövette a háromhetes viadalt, az tanúsíthatja, hogy a nagy érdeklődés nem csupán a finálénak és a hazai csapatnak szólt, hanem annak is, hogy a női labdarúgás egyre színvonalasabb, és rohamléptekkel zárkózik fel a férfiak mellé. Legalábbis Nyugat- és Észak-Európában (no meg az amerikai kontinensen) mindenképp.

És hogy visszatérjünk a drámai csatát hozó aranymeccsre, illetve a végső győztesre, fontos megemlíteni, hogy Anglia teljesen megérdemelten jutott a csúcsra, hiszen végig veretlenül menetelt, látványos, olykor kiütéses győzelmeket aratva még a legnagyobb riválisok, Norvégia vagy Svédország ellen is, és ha bajba is kerültek olykor, mindig a helyén volt a szívük. Például a döntőben, ahol csak a kétszer tizenöt perces ráadás segítségével múlták felül a szintén nagyszerűen játszó német nemzeti tizenegyet.

Érdekesség még, hogy ez volt Anglia első Európa-bajnoki aranyérme, miközben a németek már nyolcszor diadalmaskodtak. De így legalább Lineker is örülhet, hogy ezúttal nem lett igaza, és a honfitársnői rácáfoltak az egykori aranyköpésére. Mert a futball egyszerű játék, tizenegy játszik tizenegy ellen, de MÉGSEM mindig a németek nyernek…

Fotó: Naomi Baker / Getty Images
Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 50.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)