Sporthírek

Sport hírek, elemzések és érdekességek. Sport rovatunkban követheted a kedvenc sportolóiddal, csapataiddal kapcsolatos legfrissebb híreket.
Qatar2022

Jöhetnek a VB-pótselejtezők!

Célegyenesbe érkeztek a katari labdarúgó-vilagbajnokság selejtezői, így rövidesen az is eldől, hogy Európából melyik lesz az a három nemzeti csapat, amelyik csatlakozhat a továbbjutást már kiharcoló tizenhárom válogatotthoz.

Ma este 20.45-től a három darab négyes minicsoport első mérkőzéseit játsszák le, ám a várt hat mérkőzés helyett mindössze négyet rendeznek meg. Ennek az okai egyfelől érthetőek, másfelől enyhén szólva is igazságtalanok.

Mint tudjuk, az orosz válogatottat az Ukrajna elleni invázió miatt kizárták a küzdelemből, így a lengyel válogatott hirtelen ellenfél nélkül maradt. Mindenki úgy gondolta, hogy ez csak ideig-óráig lesz így, és a nemzetközi labdarúgó-szövetség valamelyik paragrafus segítségével betölti a szbornaja megüresedett pozícióját.

Nos, nem is tévedhettünk volna nagyobbat!

Érthetetlen módon sem a csoportjukban az oroszok mögött végző Szlovákiával, sem a legjobb csoportharmadik Norvégiával nem egészülhetett ki a B-jelű csoport, sőt a Nemzetek Ligájából sem töltötték fel a kizárás utáni szabad pótselejtezős helyet, hanem nemes egyszerűséggel játék nélkül juttatták tovább Lewandowskiékat. Ebben a döntésben aztán végképp ne keressünk igazságot, mert azt nyomokban sem találhatunk benne.

Különösen azzal a két válogatottal, jelesül Svédországgal és Csehországgal szemben volt igazságtalan ez a határozat, amelyek egymás ellen vívnak élet-halál meccset. Ennek a párharcnak a (minden bizonnyal fáradt) győztese lesz a pihenőnapot kapó lengyelek lehetséges riválisa a mindent eldöntő jövő keddi összecsapáson.

A Skócia – Ukrajna mérkőzést helyesen elhalasztották, ám a velük párban lévő két csapat találkozóját, a Wales – Csehország meccset lejátsszák, így a későbbiekben ismét sérülni fog az esélyegyenlőség, miután ez utóbbi párharc győztese pihenten állhat majd ki a júniusban bepótolt skót-ukrán összecsapás győztese ellen.

No, de akkor nézzük a legnagyobb érdeklődéssel várt kvartettet. A sorsolás szeszélye folytán két klasszisokkal teletűzdelt, rendkívül népszerű válogatott, az olasz és a portugál is ebbe, azaz a C-jelű csoportba került, így az már akkor kiderült, hogy (legalább) az egyikőjüktől fájó búcsút kell vennünk.

Ma este Palermóban Olaszország – Észak-Macedónia, míg Portóban Portugália – Törökország mérkőzés lesz, és a papírforma azt diktálná, hogy kedden a két nagyágyú csaphat majd össze. Ám én óva intenék minden olasz és portugál szurkolót, hogy már a jövő heti találkozóra fókuszáljon, ugyanis mindkét esélytelennek tartott gárda, vagyis az észak-macedón és a török is jól szervezett, kifejezetten kellemetlen stílusú csapat.

Elég csak annyit említeni, hogy az egykori újpesti középpályás, Bardhi által irányított észak-macedónok ebben a selejtezősorozatban Németországban is nyertek, míg a 2018-asban idegenben értek el döntetlent a Squadra Azzurra ellen. A feljövőben lévő félholdasok pedig a legutóbbi látogatásukkor 3-1-es győzelmet arattak az Ibériai-félsziget kisebbik országában.

Szóval a papírforma csak látszólag az, de egy biztos…

A futball szerelmesei jövő kedden egy Portugália – Olaszország mérkőzést néznének meg legszívesebben. Ha már a világbajnokságon ezt nem tehetik meg.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 50.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)