Sporthírek

Sport hírek, elemzések és érdekességek. Sport rovatunkban követheted a kedvenc sportolóiddal, csapataiddal kapcsolatos legfrissebb híreket.
European Masters

Két maximum break egy versenyen – már a selejtezőben

Az elmúlt hét második felében elkezdődött a sznúkerszezon érdemi része, méghozzá a European Masters első fordulójával, amely egyben selejtezőként is funkciónál.

A profi világszövetség a hagyományos módon bonyolítja le ezt a tornát is, tehát a 128-as tábla első fordulóját még kvalifikációs céllal rendezik, hogy aztán csak a 64 közé jutottak utazzanak el magára a versenyre, amelynek ezúttal a németországi Fürth városa ad otthont, vagy ha egészen pontosak akarunk lenni, a fürthi Stadthalle, azaz a városi sportcsarnok.

Az augusztus közepén sorra kerülő verseny selejtezőinek első néhány napja számos érdekességet tartogatott, melyek közül kiemelkedik az a nem mindennapos történet, miszerint egyszerre ugyanazon fordulóban ketten is maximum, vagyis 147-es breaket értek el.

Különösen érdekes, hogy egyikük sem brit, tehát tovább erősödhet az a teória, miszerint lassan, de biztosan ebben a sportágban is az ázsiaiak veszik kezükbe a karmesteri pálcát.

A kínaiak előretöréséről már eddig is tudtunk, ám a Közel-keleten is egyre több ország kapcsolódik be a sznúker vérkeringésébe.

A térség legnagyobb ásza az iráni Hossein Vafaei, aki már pontszerző versenyt is nyert, és ott kopogtat, sőt dörömböl a top 16 ajtaján. Vasárnap pedig meglökte élete első maximum breakjét, méghozzá egy hongkongi hölgy versenyző, Ng On Yee ellen, a mérkőzés utolsó frémjében.

Az iráni klasszis tehát újabb mérföldkövet lépett át, ám ezzel nem volt egyedül, megtette ezt a harmincesztendős kínai Zhang Anda is, aki a profik között most bemutatkozó ukrán Anton Kazakov ellen mutatta be minden sznúkeres álmát, a 147-es breaket.

Természetesen mindketten magabiztosan, 5-1 arányban múlták felül jóval tapasztalatlanabb ellenfelüket, és váltották meg ezzel a németországi repülőjegyüket, ahol a profi mezőny színe-java is tiszteletét teszi, hiszen a nevezettek között találhatjuk az immár hétszeres világbajnok Ronnie O’Sullivant, a trónkövetelő Judd Trumpot, vagy a kínai csodagyereket Zhao Xintongot is.

Más kérdés, hogy az ő első körös meccsük még hátra van, de ne legyen kétségünk, hogy mindannyian sikerrel veszik majd ezt az akadályt, így igazi sztárparádét láthatunk majd a nyolcaddöntőktől kezdve.