Sporthírek

Sport hírek, elemzések és érdekességek. Sport rovatunkban követheted a kedvenc sportolóiddal, csapataiddal kapcsolatos legfrissebb híreket.
Szilágyi Áron

Kétszáz feletti nevezés, nagyon erős mezőny a budapesti versenyen

A várakozásnak megfelelően népes és nagyon erős mezőny jött össze a péntek-szombati Gerevich-Kovács-Kárpáti kard egyéni világkupára, illetve a vasárnapi Zarándi Csaba csapat vk-ra.

A hazai szövetség honlapjának előzetese szerint 212 vívó indul, a budapesti versenyen. A világranglista első 16 helyezettjéből egyedül a tokiói ezüstérmes, olasz Luigi Samele hiányzik sérülés miatt, a többi klasszis mind ott lesz a BOK Csarnokban. Hosszú kihagyás után tér vissza a két évvel ezelőtti győztes dél-koreai Oh Szang Uk, valamint itt lesz a grúz világelső, Sandro Bazadze. A versenyen elindul a teljes magyar élmezőny.

Tavaly mindkét versenyen hazai siker született, egyéniben győzött – az itthoni vk-n először – a háromszoros olimpiai bajnok, azóta már egyéni vb-győztes Szilágyi Áron, majd nyert a magyar csapat is Szilágyi, Szatmári András, Decsi Tamás, Iliász Nikolász összeállításban. Az alapembernek számító Gémesi Csanád az egyéni versenyben bokasérülést szenvedett, így másnap nem vívhatott.

„Olyan rutinos és profi társaságról beszélünk, amely mindig, minden körülmények között nyerni szeretne” – nyilatkozott a hunfencing.hu oldalnak Decsi András vezetőedző, egyben Szilágyi mestere. „A hazai környezet is rendkívüli pluszt, motivációt jelent számunkra, természetesen mindent megteszünk érte, de a mezőny hatalmas és bombaerős, szinte minden megtörténhet. A stabilitás az egyik legnagyobb erényünk, legerősebb összeállításunkban rendre eljutunk csapatban a legjobb négyig, sorozatban nyerjük az érmeket, és ez óriási erénye ennek a négyesnek. Ez a cél most is, erre készülünk.”

A héten nemzetközi edzőtábor keretében, délelőttönként a Vasas vívótermében voltak központi edzések, délutánonként pedig klubjukban, saját mesterükkel készülnek válogatottak.

Szilágyi az elmúlt időszakban saroksérüléssel bajlódik, de Decsi András szerint ez nem befolyásolja a teljesítményét.

„Áron nem az a típus, aki állandóan panaszkodik sérülése folytán. Az ugyanakkor tény, hogy nagyon kellemetlen, krónikus sarokcsont-gyulladásban szenved. Jelenleg őssejt terápiás kezeléssel próbálkozik, nagyon bízunk abban, hogy ez beválik. De hozzáteszem, sosem fogja erre a teljesítményét, és én is úgy látom, hogy a páston nyújtott vívását ez nem hátráltatja” – idézte Decsi Andrást a szövetség oldala.
A budapesti verseny után áprilistól kezdődik az olimpiai kvalifikációs időszak. A legfontosabb az lenne, hogy a csapattal jussanak ki a magyarok a párizsi játékokra, mert akkor három egyéni induló helye is garantált. A válogatott jelenleg a második a nemzetközi rangsorban, azaz kedvező helyzetből vág neki az egyéves selejtezőnek. Egyéniben Szilágyi a második, a 2017-ben világbajnok, 2019-ben vb-ezüstérmes Szatmári pedig a 13., így ők – 14 további vívóval együtt – kiemeltként az első napon még nem vívnak.

Az egyéni vk pénteken 10 órakor kezdődik a selejtezővel, majd szombaton 10 órától zajlanak majd a 64-es tábla asszói, a négyes döntőre pedig 17 órától kerül sor. A csapat vk vasárnap 9 órakor rajtol, 17 órakor rendezik a bronzmérkőzést, utána pedig a döntőt. A belépés ingyenes.

Forrás: MTI
Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 50.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)