Sporthírek

Sport hírek, elemzések és érdekességek. Sport rovatunkban követheted a kedvenc sportolóiddal, csapataiddal kapcsolatos legfrissebb híreket.
Iga Swiatek

Ki állíthatja meg Iga Swiateket?

Tizenhét szűk esztendő után visszatér az Egyesült Államokba a legjobb női teniszezők szezonzáró versenye, a WTA Finals, amelyet a köznyelv világbajnokságként emleget.

A texasi Forth Worth városában, teremben, keménypályán zajló viadalon a szokásoknak megfelelően az aktuális világranglista első nyolc helyezettje vehet részt, méghozzá két négyes csoportban, amelyben mindenki játszik mindenkivel, és a három találkozót követően kialakult sorrend első két helyezettje jut be az elődöntőbe.

Aki rendszeresen figyelemmel követi a női tenisz történéseit, annak csupán egyetlen kérdés merül fel a fejében. Vajon lesz-e olyan játékos, aki megállíthatja a toronymagasan világelső, immár háromszoros Grand Slam-győztes Iga Swiateket? Elnézve a mindössze huszonegy esztendős lengyel hölgy idei menetelését, könnyen rávághatjuk, hogy nem lesz ilyen ellenfele, de azért érdemes közelebbről is megvizsgálni az esélyeket.

Az hogy a férfiakat lepipáló, bombaerős alapütéseiről közismert Swiatek kiemelkedik a mezőnyből, a számok is kristálytisztán bizonyítják. A 2022-ben lejátszott hetvenkét mérkőzéséből nem kevesebb, mint hatvannégyet megnyert, amellyel nyolc tornán, köztük a French Openen, illetve a US Openen tudott diadalmaskodni. Az pedig még félelmetesebbé teszi ezeket az adatokat, hogy február közepétől július elejéig volt egy negyvenhat (!!) meccsen át tartó győzelmi sorozata, illetve hogy tizenhárom alkalommal találkozott top10-es játékossal, és mindössze egyetlen alkalommal, még januárban az azóta visszavonult világelsőtől, Ashley Bartytól szenvedett vereséget.

És akkor próbálkozzunk meg a lehetetlennel. Komoly ellenfelet találni neki erre a hétre…

A csoportjában Coco Gauff, Caroline Garcia és Daria Kasatkina ellen léphet pályára, és mi tagadás, ez a hármas minden bizonnyal csak a második továbbjutó helyre aspirálhat. Tehát az elődöntőt látatlanban odaadhatjuk neki, de vajon ki érkezhet a másik kvartettből?

Nos, az Ons Jabeur, Jessica Pegula, Maria Sakkari, Aryna Sabalenka négyesből egyedül talán a világranglistán 2. helyen álló tunéziai Jabeur okozhat neki kellemetlen pillanatokat, dehogy ez elég lesz-e a legyőzéséhez, arról már komoly kétségeim vannak. És ennek oka leginkább ebben a statisztikában keresendő.

Ebben az évben Iga Swiatek a világbajnokságon résztvevő hét hölgy ellen húsz alkalommal teniszezett, és a mérlege 19-1. Mindössze Caroline Garcia múlta felül egy ízben.

Éppen ezért Tippmix esélylatolgatás rovatunkban nem is ajánlhatok mást, mint a lengyel klasszis végső győzelmét (2.40-es, meglepően magas odds).

Az első mérkőzésre (Pegula-Sakkari) magyar idő szerint hétfőn 23 órakor kerül sor.

A tornát a Match4 csatornán követhetjük figyelemmel.

Fotó: facebook.com/igaswiatek
Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 50.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)