Sporthírek

Sport hírek, elemzések és érdekességek. Sport rovatunkban követheted a kedvenc sportolóiddal, csapataiddal kapcsolatos legfrissebb híreket.
Lee Casciaro

Lee Casciaro négy nappal „legyőzte” Zlatan Ibrahimovicot

A gibraltári Lee Casciaro és a svéd Zlatan Ibrahimovic lett a két legidősebb játékos, aki ugyanazon az estén szerepelt az Európa-bajnoki selejtezősorozatban, és mindkettő túlszárnyalta a korábbi olasz kapus, Dino Zoff közel negyven évvel ezelőtti korrekordját – írta honlapján az európai szövetség (UEFA).

Casciaro pénteken a görögök ellen 41 évesen és 176 naposan szerepelt, Ibrahimovic pedig négy nappal ifjabban, 41 esztendősen és 172 naposan játszott a belgákkal szemben. Mindkét játékos válogatottja hazai pályán 3-0-ra kikapott.

Az UEFA szerint a gibraltári támadó teljes pályafutását a Lincoln Red Impsnél töltötte, és több mint ötven trófeával büszkélkedhet a klubnál. Az európai porondon is hírnevet szerzett, amikor 2016-ban csapatával nyert a skót Celtic FC ellen Bajnokok Ligája-selejtezőn.

„Amíg a legmagasabb szinten teljesíthetek, ez a fontos” – idézte a honlap a Casciaro által 2022 végén mondottakat. „Senki sem tudja a jövőt, de az biztos, hogy szeretnék még néhány évig játszani.”

Ibrahimovicot mint „örökzöld svéd csatárt” méltatja az írás, hozzáfűzve: korábban talán még ő sem tudta volna elképzelni, hogy a 42. életévében még mindig rekordokat fog dönteni. Mindössze hat nappal a mostani Eb-selejtező előtt a svéd támadó lett a Serie A történetének legidősebb gólszerzője, amikor az AC Milan játékosaként betalált az Udinese kapujába – 14 hónappal keresztszalag-műtétjét követően játszott első olasz bajnoki meccsén.

„Ha jó formában vagyok, folytatni akarom” – mondta Ibrahimovic a sikeres visszatérést követően. „Azok, akik fitten vonulnak nyugdíjba, általában megbánják. Sokat szenvedtem ez alatt a 14 hónap alatt. Itt a lehetőség, hogy ezt bepótoljam.”

Casciaro és Ibrahimovic után a korlétrán a harmadik helyet Dino Zoff foglalja el 41 évvel és 90 nappal. Az olasz futball 1983-ban visszavonult kiválósága az 1982-es világbajnokságon 40 esztendősen lett aranyérmes, és ezzel a legidősebb játékos, aki vb-címet tudott nyerni.

Az első tízben Casciaro és Ibrahimovic mellett még egy aktív játékos van, a San Marinó-i Roberto Di Maio személyében, aki kilencedik a listán.

A tíz legidősebb labdarúgó az UEFA kimutatása szerint:

1. Lee Casciaro (gibraltári) 41 év és 176 nap
2. Zlatan Ibrahimovic (svéd) 41 év és 172 nap
3. Dino Zoff (olasz) 41 év és 90 nap
4. Mario Frick (liechtensteini) 41 év és 35 nap
5. Jákup Mikkelsen (feröeri) 40 év és 359 nap
6. Juli Sánchez (andorrai) 40 év és 356 nap
7. Roman Berezovszkij (örmény) 40 év és 312 nap
8. Serghei Stroenco (moldovai) 40 év és 237 nap
9. Roberto Di Maio (San Marinó-i) 40 év és 183 nap
10. David Weir (skót) 40 év és 155 nap

Forrás: MTI
Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 50.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)