Sporthírek

Sport hírek, elemzések és érdekességek. Sport rovatunkban követheted a kedvenc sportolóiddal, csapataiddal kapcsolatos legfrissebb híreket.

Maratoni mérkőzésen vereséggel kezdtek a magyarok

A magyar női röplabda-válogatott 3-2-re kikapott a román csapattól az Európa-liga arany divíziójának szombati nyitányán a Tüskecsarnokban.

A német Andreas Vollmer – aki most debütált a kispadon – vezette nemzeti csapat jövő csütörtökön az ukránok ellen, ugyancsak hazai pályán folytatja a sorozatot, melynek elődöntőjébe a három csoportelsőn kívül a legjobb második jut be.

Eredmény, Európa-liga, arany divízió, C csoport:
Magyarország-Románia 2-3 (-25, 23, 21, -18, -11)


a legeredményesebb játékosok: Szűcs K. 25, Németh A. 22, illetve Buterez 20, Budai-Ungureanu 15
A csoport állása: 1. Ukrajna 4 pont/2 mérkőzés, 2. Románia 4/3, 3. Magyarország 1/1

A megfiatalított magyar csapat – amelyből a korábbi évekhez képest több kulcsember hiányzott – különösebb elvárások és teher nélkül készülhetett a sorozatra, amelynek első meccsét a szintén fiatal kerettel és új vezetőedzővel érkező románok ellen vívta.

Női röplabda Európa-liga - Magyarország-Románia
Budapest, 2022. május 28. Kertész Petra, Szedmák Réka, Kiss Gréta és Szûcs Kinga, magyar válogatott játékosai a nõi röplabda Európa-liga arany divíziójának második fordulójában Románia ellen játszott mérkõzésen a budapesti Tüskecsarnokban 2022. május 28-án. MTI/Kovács Tamás

Az ellenfél kedden és szerdán odahaza kétszer is megmérkőzött a csoport harmadik tagjával, az ukrán válogatottal: előbb 3-2-re a románok, másnap 3-1-re az ukránok nyertek.

Szombaton a magyar együttesből Pekárik Eszter maradt ki, Sarlós Márton csapatvezető az MTI-nek ennek kapcsán elmondta, a tavalyi Európa-bajnokság egyik legjobb centere kisebb sérülése miatt nem tudott teljes értékű edzésmunkát végezni, ezért nézte a lelátóról társait.

A hazaiak kezdőjében a liberó Kertész Petra és a feladó Kotormán Réka személyében két újonc is helyet kapott. A rutinosabbnak számító játékosok közül a német bajnokságban edződő Németh Anett – akinek potsdami edzője, a spanyol Guillermo Naranjo Hernandez a románok szövetségi kapitánya – és az olasz élvonalban szereplő, újdonsült csapatkapitány Szűcs Kinga is kezdett.

Budapest, 2022. május 28. Bodrovics Hanna, a magyar válogatott játékosa (j) a nõi röplabda Európa-liga arany divíziójának második fordulójában játszott mérkõzésen a budapesti Tüskecsarnokban 2022. május 28-án. MTI/Kovács Tamás

Lendületes játékkal indították a házigazdák a mérkőzést, a támadásoknál elsősorban Németh és Szűcs volt elemében, a románok ráadásul 10-7-nél bokasérülés miatt elvesztették centerüket, Roxana Diana Romant. A játékrész derekáig a magyarok vezettek, a vendégek azonban Adelina Budai-Ungureanu akcióival fordítani tudtak, és a hajráig előnyben voltak. Ekkor a hazaiak Németh jó megoldásaival ismét átvették a vezetést és két szettlabdát is kiharcoltak, de két rossz nyitásfogadás miatt végül a rivális került előnybe.

A második játszma kilencedik labdamenetéig kellett arra várni, hogy a hazai együttesből az ütőkön – Némethen, Szűcsön és Szedmák Rékán – kívül valaki más is feliratkozzon a pontszerzők közé, de így is a Vollmer-tanítványoknál volt az előny. Mindkét csapat sok nyitást rontott el, a hazaiak sáncmunkája azonban egyre hatékonyabb volt, ennek is köszönhetően megléptek négy ponttal. A hajrában megnyugtatónak tűnt ez a magyar előny (22-18), de a románok pillanatok alatt fordítottak (22-23), Németh és Szűcs azonban tett róla, hogy ne ismétlődjön meg az első szett végjátéka.

Budapest, 2022. május 28. A magyar válogatott játékosai a nõi röplabda Európa-liga arany divíziójának második fordulójában játszott mérkõzés elõtt a budapesti Tüskecsarnokban 2022. május 28-án. Az elsõ sorban, balról: Kotormán Réka, Vezsenyi Adrienn, Kertész Petra, Szalai Anna, Petrenkó Brigitta, Szûcs Kinga, a második sorban, balról: Kiss Gréta, Bodrovics Hanna, Pintér Andrea, Szedmák Réka, Németh Anett, Petõváry Panni, Zólyomi Rebeka. MTI/Kovács Tamás

A harmadik felvonás első harmadában Szedmák vitte hátán a magyar csapatot, amelynek gyors támadásait egyre nehezebben tudták lekövetni a románok. A pontos nyitásfogadásokból jól építkeztek a hazaiak, de amikor előbbi játékelem nem működött megfelelően, a rivális – épp a hajrához érve – négypontos hátrányból egalizált. A végjátékot Pintér Andrea két blokkja vezette fel, a magyar válogatott pedig több hosszú labdamenetet megnyerve megfordította az összetett állást.

A negyedik etap elejére alaposan visszaesett a hazaiak teljesítménye, Vollmer ötpontos hátrányban cserékkel igyekezett felrázni együttesét: Petrenkó Brigitta és Petőváry Panni személyében újabb újoncokat is avatott a nemzeti csapat. A magyarok az új felállásban tartották a különbséget, de a sok rontás miatt közelebb nem tudtak kerülni, így rövidített felvonásban dőlt el a találkozó.

Ennek elején a blokkvédekezésben alaposan feljavult román együttes vezetett, amely a térfélcserénél is kétpontos előnyben volt. A játszma második fele is a vendégek szája íze szerint alakult, akik így két ponttal távoztak Budapestről.

A 145 perces mérkőzés legjobbja Szűcs volt 25 ponttal, a románoktól Rodica Buterez 20 ponttal zárt.

Forrás és fotó: MTI / Kovács Tamás