Sporthírek

Sport hírek, elemzések és érdekességek. Sport rovatunkban követheted a kedvenc sportolóiddal, csapataiddal kapcsolatos legfrissebb híreket.
Bajnokok Ligája 2023

Minden út a Wembleybe vezet

Kedden este háromnegyed hétkor Európa két nagyhírű stadionjában, a milánói Giuseppe Meazzában, régi nevén San Siróban (Milan-Newcastle), illetve a berni Wankdorfban (Young Boys-Leipzig) felharsan a játékvezetők sípja, hogy kezdetét vegye a Bajnokok Ligája 2023-2024-es idénye.

Nyolc darab négycsapatos csoportban összesen harminckét gárda vág neki a 32. (az elődjével, a BEK-kel együtt 69.) alkalommal kiírt sorozatnak, amely kontinensünk klubfutballjának első számú megmérettetése.

A szokásoknak megfelelően a körmérkőzéses szakaszt követően az első két helyezettek jutnak tovább. Ezután tavasszal az állva maradt tizenhat alakulat már egyenes kieséses rendszerben (oda-visszavágós alapon) dönti el egymás között, hogy melyik két gárda jut be a 2024. június elsején esedékes fináléba, amelynek a londoni Wembley ad otthont.

De ne szaladjunk ennyire előre, először is tekintsük át, hogy mely csapatok jutottak el a legjobbak közé, majd vizsgáljuk meg a továbbjutási esélyeket is.

Első ránézésre talán az A-jelű kvartett tartogatja a legkevesebb izgalmat, ugyanis itt két európai sztárcsapat, a Bayern München és a Manchester United mellett két jóval szerényebb képességű együttes, a dán Köbenhavn, illetve a török Galatasaray várhatja az első játéknapot. Nagy meglepetés lenne, ha utóbbiak akárcsak meg tudnák szorongatni a topbajnokságból érkezőket.

A B-csoport valamivel kiegyenlítettebbnek tűnik, bár az Európa Liga címvédője, a Sevilla, illetve az angol bajnokságot sokáig vezető Arsenal erősebbnek tűnik, mint a holland PSV Eindhoven és a francia Lens.

Hasonló a helyzet a C-jelű négyesben, az olasz bajnok Napolinak, illetve a BL-rekorder Real Madridnak okozhat ugyan kellemetlen perceket a portugál Braga és a német Union Berlin, ám ez kevésnek tűnik a továbbjutáshoz.

A D-csoport első két kiemeltje, a portugál Benfica és az olasz Inter tavaly is kiválóan szerepelt. Ezúttal is adva van a lehetőség erre, hiszen a Salzburg és a Real Sociedad is gyengébbnek tűnik, bár utóbbi csapatot semmiképpen nem írnám le.

Nos, ha eddig elég egyértelműnek látszottak az erőviszonyok, a következő két kvartettben jós legyen a talpán, aki biztosan meg tudja tippelni a végső sorrendet. A Feyenoord, Atlético Madrid, Lazio, Celtic, illetve a kissé acélosabbnak kinéző Paris Saint Germain, Dortmund, Milan, Newcastle felállás láttán egyből felcsillant a semleges szurkolók szeme, hiszen minden bizonnyal az utolsó pillanatig kiélezett küzdelem vár ránk.

A végére viszont két olyan csoport maradt, amelyekben szinte borítékolni lehet a továbbjutók kilétét. A címvédő Manchester Citynek és a német kupagyőztes Leipzignek nem jelenthet gondot a szerb Crvena Zvezda és a svájci Young Boys legyőzése, mint ahogy ugyanez igaz a spanyol bajnok Barcelonára és a rutinos Portóra, amelyeknek a meggyengült Sahtar és az újonc Antwerpen jutott.

Egy biztos, ettől a héttől kezdve ismét érdemes lesz leülni keddenként és szerdánként a televíziók elé, sok-sok felejthetetlen élményben lesz részünk.

Fotó: goal.com
Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 50.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)