Sporthírek

Sport hírek, elemzések és érdekességek. Sport rovatunkban követheted a kedvenc sportolóiddal, csapataiddal kapcsolatos legfrissebb híreket.
Qualisport

Motorgonddal küzd a magyar kamionos egység, pénteken nem indul

Motorprobléma miatt a pénteki hatodik szakaszon nem tud elindulni a kamionosok között versenyző Kovács Miklós, Czeglédi Péter, Ács László trió, de nem adja fel a Szaúd-Arábiában zajló Dakar-ralit.

A Qualisport Racing csapat péntek reggeli tájékoztatása szerint a magyar versenykamionnak a csütörtöki etapon a hajtóművével adódtak gondjai, ezért a gyorsasági végét le kellett rövidítenie, majd a táborban Ács László fedélzeti szerelő és konstruktőr vezérletével átvizsgálták a motort és megtalálták a hibát, amit ugyanakkor eddig még nem tudtak orvosolni.

„Minden bizonnyal az első három, sziklás, köves és rázós nap megpróbáltatásai miatt egy hajszálrepedés keletkezett a légszűrőházon, amely észrevehetetlen volt ugyan, ahhoz azonban éppen elég nagy, hogy ezen keresztül a hihetetlenül finom sivatagi por beszivárgott a motorba. A tábori laboratóriumban bevizsgáltattuk az olajat, az eredmény pedig sajnos megerősítette ezt” – idézte a csapat hírlevele a pilótát, Kovács Miklóst, aki azt is elmondta, hogy ilyen jellegű problémával az elmúlt 15 évben még soha nem találkoztak sivatagi versenyeik során. – „A kialakult helyzet sajnos nem teszi lehetővé, hogy azonnal folytassuk a versenyt, de van megoldás, így amennyiben lesz egy pici szerencsénk, hamarosan versenykörülmények között száguldhatunk tovább Dammam felé.”

A javításhoz nincs megfelelő alkatrésze a helyszínen a gárdának, így a hazai stáb segítségével igyekszik beszerezni, és amennyiben sikerül, a hétfői szünnapot követően csatlakozhatna újra a mezőnyhöz a Scania Qualisport Hyenával versenyző trió.

A csapat jelezte, hogy a szabályok lehetőséget adnak erre, ugyanis a kiírás szerint azok az egységek, amelyek valamilyen gond miatt kénytelenek félbeszakítani a Dakart, de van lehetőségük a folytatásra, a következő három szakaszon belül még visszaállhatnak a mezőnybe. A kihagyás után egy külön értékelésbe, az úgynevezett „Dakar Experience” kategóriába kerülnek az érintettek, melyek narancssárga rajtszámmal folytathatják a küzdelmet és nem rajtolhatnak a kategória első 25 helyezettje között.
„Nagyon szomorú, ami történt, de ha már itt vagyunk, mindenképpen el akarjuk juttatni a magyar nemzeti lobogót Dammamba” – fogalmazott Kovács Miklós.

A magyar trió az ötödik szakasz után – a viadal honlapja szerint – a 16. helyet foglalta el a kamionos kategória összetett értékelésében.

Forrás: MTI; Fotó: facebook.com/QualisportRacing/
Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)