Sporthírek

Sport hírek, elemzések és érdekességek. Sport rovatunkban követheted a kedvenc sportolóiddal, csapataiddal kapcsolatos legfrissebb híreket.
Jimmy White

Nyugger Bajnok

Nem csak a húszéveseké a világ, énekelte a múlt évszázad egyik legnépszerűbb magyar táncdalénekese, Aradszky László. És milyen igaza volt, szinte naponta látjuk, hogy beigazolódik a mondás, nem csupán a bor, hanem egy sportoló is egyre fenségesebb lesz az idő múlásával.

A példák tárháza szinte kifogyhatatlan, de az, ami ezen a héten Sheffieldben, a Ponds Forge sportcenterben történt az minden bizonnyal egyedülálló. Ebben a csodálatos komplexumban rendezték ugyanis a sznúkeresek United Kingdom Championshipjét, vagyis az Egyesült Királyság Bajnokságát, amely a világbajnokság után a legnagyobb presztízsű verseny.

Történt ugyanis, hogy egy bizonyos Jimmy White, aki nem mellékesen a sportág egyik legnagyobb, ráadásul Ronnie O’Sullivan mellett legnépszerűbb alakja egyszer csak elkezdett nyerni. Miután az elmúlt időszakban elért eredményei nem voltak túl sikeresek, csupán a profi világszövetség jóindulatának, és az ezzel járó szabad kártyának köszönhetően maradhatott a profik kötelékében. Bizony, azok az idők elmúltak, amikor ő és a nemezise, Stephen Hendry uralták a világot, és az utóbbi időkben gyakran felmerült a kérdés, hogy mit keres a Whirlwind, azaz a Forgószél becenevű játékos a legjobbak között.

Nehéz lett volna megindokolni, hiszen a hatszoros vébé-döntős Jimmy csak attól nem kapott ki, akivel nem játszott. Nem túl bonyolult megtalálni az okokat a visszaesésére, tudniillik májusban már a hatvanadik életévét is betöltötte, márpedig ebben a korban nem szokás profi sportolónak lenni. Ám ahogy becézik, a „népek bajnoka” továbbra is ott van minden viadalon, megpróbálja felvenni a versenyt a huszonévesekkel, és egy pillanatra sem lankad a sportág iránti szeretete.

De az, ami ezen a héten történt, arra minden bizonnyal ő sem számított.

Kezdődött azzal, hogy 6-0-ra megverte a dél-amerikaiak legjobbját, a brazil Viktor Sarkist, de ezt még lehet papírformának is nevezni, viszont ami ezután történt, az már a hihetetlen kategóriába tartozik. Mitchell Mann, az egykori szupertehetség is beleszaladt egy 6-0-ás vereségbe, de ezután jöttek csak az igazán nagy halak.

Például Stephen Maguire, aki éppen ezzel a versennyel, a UK Championship megnyerésével robbant be a köztudatba még 2004-ben, de a nagypapa ellen neki sem volt ellenszere. Jimmy elképesztő játékkal 6-4-re nyert, egy lépésre kerülve a viadal főtáblájától. A sors fintora, hogy ezt a ki-ki meccset éppen egy kortársa, a kilencvenes évek másik klasszisa ellen, a walesi Dominic Dale ellen kellett megvívnia.

Ám ha a forgószél igazán megindul, akkor nincs megállás, a selejtezők utolsó körében ismét ellenállhatatlan volt a nyugdíjas sznúkeres, és bármilyen hihetetlen, 6-1-re diadalmaskodva felkerült a második legrangosabb verseny főtáblájára. Ezek után, bajnok legyen a talpán, aki meg szeretné verni őt…

A UK Championship küzdelmeit az Eurosporton követhetjük figyelemmel.

Fotó: WorldSnooker
Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)