Sporthírek

Sport hírek, elemzések és érdekességek. Sport rovatunkban követheted a kedvenc sportolóiddal, csapataiddal kapcsolatos legfrissebb híreket.
Kadet pbt női válogatott

Öt arany- egy ezüst- és négy bronzérem négy nap alatt

Soha nem voltam a számok és kombinációk embere, de ez több mint beszédes a számomra is:

Öt arany- egy ezüst- és négy bronzérem négy nap alatt a magyar csapat mérlege a kadet vívó Európa-bajnokságon!

Tegnap véget ért az eb az utolsó csapatversenyekkel, ahol bizony megint 2 csapatunk is dobogóra állhatott.

A sort a párbajtőröző lányok nyitották. A Gachályi Gréta, Horváth Lotti, Nagy Blanka, Terhes Hanna összeállítású csapatunk megszerezte a küldöttség ötödik aranyérmét. Legkeményebb csatát számukra a franciák elleni elődöntő jelentette, ahol szoros asszóban, végül a mieink vitték be a győztes tust. Ekkor azért sejthető volt, hogy a legnehezebb csatát megvívták a lányok. A döntőben a lengyeleket mondhatni egy könnyed asszóban egyértelmű előnnyel győzték már le.

kadet női párbajtőr válogatott
A Gachályi Gréta, Nagy Blanka, Terhes Hanna, Horváth Lotti összeállítású kadet női párbajtőrcsapat.

Galli Zsolt válogatott edző így értékelt:

“Nagyszerűen kiegészítette egymást a két tapasztaltabb, és a két tizennégy éves vívónk, igazán kivételes csapatot alkottak így négyen. Bíztunk a jó szereplésben, elvégre ebben a szezonban két körversenyt is megnyertünk, ebben az összeállításban pedig egyszer lettünk másodikok. Egyetlen szoros meccsünk volt, a franciák elleni elődöntő, de ott is csak pozitívumokat mondhatok mindenkiről! Tavaly sem voltunk esélytelenek, most sikerült nyernünk. Örülök, hogy mi tehettük fel a pontot az i-re ezen a kimagasló kadet Eb-n, gratulálok valamennyi vívónak és edző kollégámnak.”

A nap másik dobogós csapata Monori Mátyás, Papp Zsadány, Szalai Zalán, Vajda Oszkár összeállítású férfi kardválogatott. Számukra is az elődöntő volt a legnagyobb megmérettetés. Olaszország az örök rivális kardban. Viszont most hatalmas drámai csatában az olaszok nyertek 45:44-re. Így jöhetett a németek elleni asszó a bronzéremért. Ezt már végig vezetve, simán behúzták a fiúk.

férfi kadet kardcsapat
A Vajda Oszkár, Monori Mátyás, Papp Zsadány, Szalai Zalán összeállítású férfi kadet kardcsapat.

Kósa Miklós válogatott edző így foglalta össze a napot:

“Nem titkolt célunk volt, hogy éremért utazunk erre az Európa-bajnokságra, és nagyon örülök, hogy mindezt sikerült megvalósítanunk. Az olaszok ellen egy rendkívül kiélezett meccsen kaptunk ki egyetlen tussal, ráadásul egy hihetetlenül balszerencsés találattal. Ezek után nem sokkal kellett felállnunk a bronzmeccsre a németek ellen… A fiúk mégis összekapták magukat, simán hozták a bronzmeccset, úgyhogy nagyon büszke vagyok rájuk, folytatjuk tovább a munkát!”

Egyetlen csapatunk maradt érem nélkül Talinnban. A Gergely Zoltán, Orovecz Gergely, Rubin Mattia, Zsögön Andor összeállítású férfi tőrcsapat. Ennek ellenére minden gratulációt megérdemelnek ők is! A negyedik hellyel lecsúsztak a dobogóról, de nagyon szép vívást láthattunk tőlük is.

A magyar küldöttség az eb éremtáblázatot a legtöbb megszerzett éremmel a második helyen zárta. Nagyszerű kadet utánpótlás, európai dominancia!

kadet eb éremtáblázat 2023
A 2023-as Kadet Európa-bajnokság összesített éremtáblázata.

Gratulálunk minden versenyzőnek – és edzőiknek – a sikeres eredményekhez! HAJRÁ MAGYAROK!

Következzék a junior korosztály! Egy biztos. A kadet versenyzők magasabbra nem is tehették volna a lécet a számukra 🙂

Forrás: MTI; Fotó: Eva Pavia/BizziTeam