Sporthírek

Sport hírek, elemzések és érdekességek. Sport rovatunkban követheted a kedvenc sportolóiddal, csapataiddal kapcsolatos legfrissebb híreket.
Roland Garros

Párizs királya

„Vigyázó szemetek Párizsra vessétek!” – írta 1789-ben Kassán a kiváló költő, Batsányi János. Nos, a mai napon, „röpke” 233 évvel később nem is lehetne aktuálisabb ez a felszólítás, hiszen ma délután minden bizonnyal történelmi pillanatoknak lehetünk szemtanúi a francia fővárosban.

Párizs azonban hatalmas metropolisz, így tájékozatlan turistaként könnyen eltévedhetünk a Szajna partján sétálva, miközben  a szemünk láttára elevenednek meg a szépirodalom remekművei vagy az újhullám romantikus filmjei, amelyek ebben a festői szépségű városban játszódnak.

Ha körbenézünk, szinte láthatjuk lelki szemeinkkel ahogy a Kifulladásig című film Micheljeként jellegzetes kalapjában szembe jön velünk Jean-Paul Belmondo, ahogy a tizenéves Jean-Pierre Léaud ellóg az iskolából, és rajtakapja az édesanyját egy idegen férfival csókolózni a Négyszáz csapás filmkockáin, vagy ahogy Marlon Brando céltalanul csavarog az utcákon, elveszített feleségét síratva az Utolsó tangóban.

Igen, Párizsban.

Ám ma délután 15 órától egy egészen másfajta kikapcsolódásra invitállak benneteket, ahol egy másik élő legendával találkozhatunk.

Egy olyan művésszel, akit méltán nevezhetünk Párizs királyának.

Ám ehhez nem a Notre Dame székesegyházba, vagy a Louvre múzeumba kell belépőt váltanunk, hanem a 16. kerület szívében található Philippe Chatrier-stadionba, amely a Roland Garros teniszbajnokság centerpályája.

Ekkor kezdődik ugyanis az I. világháború hős pilótájáról elnevezett verseny fináléja, ahol minden idők egyik legnagyszerűbb sportembere lép színre, hogy talán utoljára csodálhassuk meg egyedülálló képességeit.

Ő pedig nem más, mint a tenisz művésze, Rafael Nadal.

A spanyol sportember tizenhárom alkalommal diadalmaskodott itt, és most újra a döntőben van, ahová ha bejutott, akkor minden egyes alkalommal győztesen hagyta el a pályát. Ez a tizenhetedik szereplése, és a mérlege egészen döbbenetes: száztizenegy győzelem és mindössze három vereség.

Mi tagadás, az ellenfelének, bizonyos Casper Ruudnak alaposan fel van adva a lecke, ha meg szeretné szerezni első Grand Slam győzelmét.

Mert hát miben bízhat, miként győzhetné le Nadalt? Vajon milyen fegyvere lehet ellene?

Azt hiszem saját maga, a teljes edzői stábja és a norvég szurkolók is csak egy megoldást látnak.

Imádkozni.

Elvégre a Csoda Párizsban című filmet sem Godard, sem Truffaut, sem Bertolucci, sem más nem forgatta még le.

Hátha egy norvég fiatalember lesz a rendezője 2022. júniusában…

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 50.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)