Sporthírek

Sport hírek, elemzések és érdekességek. Sport rovatunkban követheted a kedvenc sportolóiddal, csapataiddal kapcsolatos legfrissebb híreket.
Szatmári András

Szatmári András ezüstérmes

Ezüstérmet nyert Szatmári András a férfi kardozók szombati versenyében a plovdivi egyéni vívó Európa-bajnokságon.

A 2017-ben világbajnok, 2019-ben vb-második magyar kardozó hibátlan mérleggel, öt győzelemmel zárta a csoportkört, így a főtáblán a legjobb 32 között kellett először vívnia. Ott két tussal nyert a tavaly vb-harmadik román Iulian Teodosiu ellen, majd a nyolcaddöntőben öttel verte a 2021-es tokiói olimpián ezüstérmes olasz Luigi Samelét, azután pedig hattal a lengyel Krzysztof Kaczkowski. Az elődöntőben 0-5-ről felállva győzte le egy tussal a francia Sébastien Patrice-t, végül a döntőben 15-11-re kapott ki a címvédő georgiai Sandro Bazadzétől.

Pörgős és dinamikus volt az utolsó asszó, gyorsan születtek a pontok, és sokáig kiegyenlített volt a küzdelem. Szatmári 4-4 után került előnybe, vezetett 6-4-re és 7-5-re is, ezután viszont egy picit rendre lemaradt az akciók indításánál, vagy a befejezésnél volt ellenfelénél kissé határozatlanabb, így Bazadze sorozatban nyolc tust adott. A magyar kardozó 7-13 után kapta el ismét a fonalat, 10-13-ra, majd 11-14-re zárkózott fel, de a következő tust a georgiai vívó adta, aki ezzel tavalyi, antalyai sikerét követően ismét a legjobbnak bizonyult.

„Nem sokkal egy elvesztett döntő után nehéz boldogan nyilatkozni. Főleg úgy, hogy 7-5-re még vezettem Sandro ellen, de akkor jött valamiféle rövidzárlat…” – nyilatkozott Szatmári a magyar szövetség honlapjának. – „Holnap már biztosan menni fog, de most még csak az +örülés+ a megfelelő kifejezés az állapotomra. Ilyen ágon végigmenve bátran elmondható, hogy jól ment a vívás, tényleg azt gondolom, haladunk előrébb és előrébb. Azért most, hogy percek óta erről a napról, az ezüstéremről beszélgetünk, kezd egyre jobb hangulatom lenni…”

Szatmári az első egyéni Eb-érmét nyerte, egyben a magyar küldöttség első dobogós helyezését harcolta ki a pénteken kezdődött és vasárnapig tartó Eb-n.

Forrás: MTI; Fotó: Bizzi Team
Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 50.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)